Bericht uit de ruimte. Deel 3 De zetpillen.

b3484e4250

De Zetpillen.

Het weekend was heel snel om gegaan, op de zaterdagochtend had ze in haar tuintje zitten werken, laptop op schoot. Ze had de Alumnidag voor haar rekening genomen. De uitnodigingen moesten de deur uit, de dag geregeld, de zaal besproken en er moest genoeg eten en drinken zijn en natuurlijk de hele dag door water koffie en thee. Er moest minstens een spreker zijn en de bijna afgestudeerde daar moest ze ook nog een uitnodiging naar toe sturen. Ze maakte een draaiboek, met wie wat kon doen, het meeste kon ze uit handen geven en de bijna afgestudeerden laten verzorgen, maar toch, ze moest het wel aansturen.

Vorig jaar en al die jaren er voor was hij er bij geweest, eerst als spreker, later alleen als gast. Dan haalde ze hem op en zette hem trots naast haar neer. Ze had al die uren dan weinig aan hem op zo een dag, want hij werd bezet gehouden door al die studenten en oud-studenten en medewerkers  die hem even wilden groeten, maar trotst als een oude kat, waakte ze over hem, hij is van mij, kom niet te dichtbij, blijf uit de buurt, waren  de signalen die ze onbewust uitzond.

En vrijdagavond had ze hem alleen gelaten, alleen in al zijn hulpeloosheid. Die vragende ogen doemden steeds op, drukte ze weg, maar kwamen steeds weer. Gedachten die maar bleven knagen, vragen die ze zelf opriep en niet kon beantwoorden, of toch wel, maar dat was zo banaal.

De maandag was een maandag als alle anderen, sommige studenten stonken vreselijk naar de drank en zaten te slapen in de collegebank. De ramen wijd open, stadsgeluiden drongen binnen. Om aandacht te trekken vertelde ze een mop.

Dames en heren, de oudste Nederlandse  moppen stammen uit de Middeleeuwen en de kracht van de mop is zo sterk als de ontvanger die mop wel of niet begrijpt. Allereerst moeten we goed de situatie neerzetten, als we dit vergeten, gaat de clou verloren, ook al is de mop nog zo grappig. De luisteraar moet de gelegenheid hebben om de woorden om te zetten in een verhaal dat zich voor zijn ogen afspeelt. Als voorbeeld geef ik u: De mop van de wonderlamp en twee zetpillen.

Twee zetpillen zijn uit het doosje ontsnapt en zwerven wat op straat ( praat langzaam en laat de pillen op het netvlies komen van de toehoorders, straat, huisjes, verkeer ) plots vindt de ene zetpil een prachtige oude olielamp naast een vuilnisbak  en die lijkt op een oude schenkkan. ( weer even pauze voor het visualiseren )

Heel voorzichtig wrijft de zetpil met zijn mouwtje over de lamp om het vuil er af te poetsen. ( praat hier langzaam en wat zachter en lager, dat maakt het geheimzinnig en trekt de aandacht ) De collegezaal werd wakker en meer studenten volgden hun  docent. ( poets met de mouw over de denkbeeldige lamp )

Plots kwam er een geest uit de lamp en vroeg aan de zetpil of hij een wens wilde doen. ( doe de schrikbeweging na van de zetpil en kijk verbaasd naar uw handen alsof de lamp er in zit.

Vertel wat de zetpil wenst: een rode BMW en een honkbalpetje ( zet een verbaasd gezicht op ) Honkbalpetje?

Bij honkbalpetje en BMW, ontwaakten er nog meer studenten, verstrooid keken ze naar hun spreker

Floep, daar zat de zetpil in zijn mooie BMW, met petje op, apetrots te zijn, armpje nonchalant uit het raam bungelend . ( doe dit na , een handje stuur, een arm, uit het raam )

Zegt de trotse zetpil: nou wat vind je er van? Tegen de andere zetpil, die totaal verbouwereerd kijkt. ( handen in V-vorm)

Tikt de ander op zijn voorhoofd. ( Doe dit ook )

Stommerd, stommerd, je bent toch een zetpil! Zegt de andere zetpil en doet verslagen een paar stappen achteruit. ( doe dit ook ) Maar wat had ik dan moeten wensen? 

Nou sufferd, dat je doof en blind mocht worden en nooit meer hoefde te ruiken! Dat zou ik wensen, daar heb je tenminste nog wat aan, je bent gewoon vergeten wie je bent. ( toon de kijkers de wijsvinger, de vinger die je gebruikt om de zetpil in de anus te proppen en houd hand richting bips en kijk er vies bij ) Ze draaide haar lichaam en billen een halve slag.

Bij het woord anus, was de hele collegezaal weer helder aanwezig en vervolgde ze haar onderwerp. Sommige jongens en meiden lagen onder de banken van het lachen….. gelukkig, ze kon het nog, lesgeven. 

Zilvertje. 

Deel 1 

Deel 2

 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Bericht uit de ruimte. Deel 3 De zetpillen.

 1. Dirk zegt:

  Ja de zetpillen zijn niet zo dom meer als vroeger althans sommigen.

 2. Zilvertje zegt:

  Hahahahah, het is een oude mop van mezelf die ik daadwerkelijk ooit op de Vu heb verteld in een collegezaal, ik had hem rond 2002 bedacht en al heel vaak gebruikt. Zelf vind ik hem enig, maar dat komt vast omdat ik zulke leuke zetpillen in mijn gedachte zie, ze zijn schattig, maar helaas kan ik niet tekenen.

 3. Rob Alberts zegt:

  Prachtig verhaal!
  Ik zie het helemaal voor mij.

  De telling ben ik een beetje kwijt.
  Waar is deel 2, heb ik iets gemist?

  Zonnige groet,

 4. Zilvertje zegt:

  Het staat er boven, of de link er onder.

 5. Zilvertje zegt:

  Zeg ik ik nog verkeerd, het staat er onder, deel 2 als link.

 6. logbankje zegt:

  Een Alumni dag genomen, niet te moeilijk maken voor me, dacht gelijk aan een pilletje.
  Veel geregel heeft ze op haar schouders genomen.
  Toch twee zetpillen.
  Met humor draag de meeste kennis over. Hans

 7. Myriam zegt:

  Zo een docent is goud waard denk ik

 8. Pingback: Bericht uit de ruimte Deel 4 De meekijker. | Het straatje van Zilvertje.

 9. Pingback: Bericht uit de ruimte.    Deel 5 Alkmaar. | Het straatje van Zilvertje.

 10. Pingback: Geen kinderen, geen spermavlekken op haar lakens. Deel 6 bericht uit de ruimte. | Het straatje van Zilvertje.

 11. Pingback: Appeltaart & Co Deel 7 Bericht uit de ruimte. | Het straatje van Zilvertje.

 12. Pingback: Hij kwam die avond. Deel acht van bericht uit de ruimte. | Het straatje van Zilvertje.

 13. Pingback: Plassen in de beslagkom. ( Deel 9 van bericht uit de ruimte ) | Het straatje van Zilvertje.

 14. Pingback: De soppende koffiesnor. | Het straatje van Zilvertje.

 15. Pingback: Feest op de gracht. Deel 11 | Het straatje van Zilvertje.

 16. Pingback: Bericht uit de ruimte, deel 12 en slot. | Het straatje van Zilvertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s