Paasontbijt bij Gerrit.

wagenweg_haarlem_6280125417065011342

Paasontbijt.

Ze waren allemaal opgetrommeld voor het paasontbijt bij Opa Gerrit. Het was een klus, want ze kwamen overal vandaan, de grens had niemand kunnen tegengehouden. Tine had het er al een week druk van, schoonmaken, bedden verschonen en al dat eten in huis halen, maar dit was de enige mogelijkheid nog om het samen te vieren, Opa Gerrit was na een val bedlegerig geworden en begon een beetje te vergeten.

Tine was een ster in dit soort dingen organiseren, ze was de jongste zuster van Gerrit en nog fit en vol levenslust, maar ook haar jaren werden kostbaar, of zeg maar, elke dag werd kostbaar, elk dagdeel, elke minuut, elke seconde.

Samen met een kleindochter waar ze erg veel steun aan had, werden alle voorbereidingen getroffen en dat grote oude mooie huis in Haarlem vulde zich met geuren, kleuren en frisse wind. Tonny was met zijn jonge gezin als eerste aangekomen helemaal uit Amerika, hij was dirigent en zijn vrouw had daar een tv-show, met armen vol kinderen werden ze door de taxi afgezet.

Gerrit genoot van al deze drukte, bij vlagen moest hij weer even vragen waarom het was, maar in de loop van de week, kon hij het gewoon niet meer vergeten, de hoofdkleur in de eetkamer was geel, en de paastakken uit de eigen tuin hingen vol met zacht gekleurde eitjes en slingers.

Er vloeiden heel wat tranen van geluk en Gerrit was weer het middelpunt van de belangstelling, net als vroeger, hij was een bekend componist en pianist en had de hele wereld gezien, was een graag geziene en geboekte muzikant geweest. Na de dood van zijn vrouw viel hij in een enorme leegte, de gezelligheid was weg en niemand kon die opvullen. De etentjes, de logeerpartijtjes van de kinderen en kleinkinderen, alles viel weg, maar vooral die heerlijke aanwezigheid in huis en altijd om hem heen van iemand die van hem hield, iemand die hem koesterde en hij miste ook dat hij iets betekende voor iemand. Ze was zijn grote liefde geweest. Er hing een levensgroot geschilderd portret van haar in de kamer. Als hij alleen was, hield hij nog hele gesprekken met haar.

Tine had het doorgekregen, Gerrit pakte zelf de draad niet meer op en ze begon weer met het organiseren van etentjes en logeerpartijtjes in dat heerlijke huis, maar de familie was groot geworden en niet een ieder kon zich altijd maar vrijmaken. Tine was heel vroeg begonnen met iedereen op te bellen en ze duldde geen: nee. Bij sommige moest ze aandringen. “realiseer jij je wel, dat dit de laatste keer kan zijn dat hij er nog iets van begrijpt? Gerrit is bijna 100 en begint steeds vaker dingen te vergeten, doe het voor Gerrit!”

Ze had ze allemaal bijeen weten te harken, jong en oud. Een lange lange tafel in de eetkamer op eerste Paasdag, heerlijke geuren in het huis, de zon die zo zachtjes door de ramen gluurde en haar stralen zo mooi door het oude glas in lood liet prikken en zo de kamer een geheimzinnige glans en kleur gaf, veilig, vredig en sereen.

Aan het hoofd van de tafel stond het bed van Gerrit in de hoogste stand, het tafelkleed op tafel was hetzelfde als het sprei van Gerrit, dat had Tine nog snel in elkaar genaaid. Op zijn bedtafeltje alles net zo mooi opgedekt als op de tafel. Zijn familie schoof aan. Eerder al hadden ze die ochtend hem geknuffeld en hem zo gelukkig gemaakt, al zag Tine hem wel eens bedenkelijk kijken van: wie zijn dat nou weer? Maar dat was ook zo logisch, kleinkinderen en achterkleinkinderen groeien snel en geliefden waren soms weer ingewisseld voor frissere leukere “paarden.”

Wordt vervolgd.

 wagenweg_assen_6960125417064998225

Foto: internet.

Wens jullie gezellige dagen.

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Paasontbijt bij Gerrit.

 1. Myriam zegt:

  Héél mooi geschreven!!! Ik bedacht me dat ik hoop, als ik zo oud zou worden, dat er ook zoiets voor mij wordt georganiseerd

 2. Zilvertje zegt:

  Dankjewel! Ja, zulke dingen zijn geweldig warm en fijn voor een mens.

 3. Jaixy zegt:

  Ook hele gezellige dagen!

 4. Zilvertje zegt:

  Antoinette, dankjewel! xxxxx

 5. Dirk zegt:

  Voor jullie ook fijne en gezellige Paasdagen.

 6. logbankje zegt:

  Het oude huis en oude Gerrit komen weer tot leven met het bezoek.
  Al heb je de hele wereld gezien, samen is wel zo mooi. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s