Mevrouw Tjalsma deel 2 De Zweedse band en de gehaktbal.

zweedse band

Deel 2

De gehaktbal was zo rubberachtig dat hij bij het aansnijden van haar bord sprong. Ze vloog achter de gehaktbal aan en juist opgestaan uit haar rolstoel, stond zo een jong ding op haar kamer, die waren het gevaarlijkst, die wilden nog alles zien en alles veranderen.””Ohhhhhhhhh mevrouw Tjalsma u bent uit uw stoel gevallen!”

Dit was ernstig, er kwam een dokter om te zien of ze wat had gebroken en er kwam die dag een overleg, ze moet voortaan in de Zweedse band, nu was ze verder van huis bedacht ze, nu was ze al haar vrijheid kwijt, nu kon zie niet meer op haar matje haar Yogaoefeningen doen, nu zou ze echt oud en stijf worden…….

Goede raad was duur, het kwam nu aan op boerenslimheid.

Het avondeten, was altijd brood, wel lekker vers, maar het was brood dat kraak nog smaak bezat, het moest lekker gemaakt worden met veel jam of hartig beleg, maar het hartige beleg werd altijd ruim van te voren klaar gezet, met de kaas kon je iemand vermoorden, met de worst kon je zure zult maken en de jam was een kilo suiker op je boterham.

Nee, nu ze niet meer uit haar rolstoel kon, was het leven een stuk minder aangenaam.

Op zondag kwamen altijd haar kinderen, mensen die leefden en liepen alsof ze een bezem ingeslikt hadden, ze bogen nooit, ze braken liever. Ze hadden nooit iets mee, of het moesten de klaagverhalen zijn, de ruzies op hun werk, de te hoge rekeningen, ze roken zuur en waren zuur en mevrouw Tjalsma veinsde al jaren dat ze niet kon praten en keek ze niet aan en zo dacht haar familie dat ze niet meer bij de wekker was en zaten in haar bijzijn al haar erfenis te verdelen.

 

Zilvertje. Foto van internet gehaald, is een Zweedse band omgedaan bij een proefpersoon.

Deel 1

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

13 reacties op Mevrouw Tjalsma deel 2 De Zweedse band en de gehaktbal.

 1. logbankje zegt:

  Nu moet mevrouw Tjalsma maar spelen of ze uit haar rolstoel is gevallen.
  Dan zal ze ABBA een leukere Zweedse band hebben gevonden.
  Ja van je familie moet je het hebben mevrouw Tjalsma. Hans

 2. Matroos Beek zegt:

  Leuk maar ook triest. Bitterzoet verhaal… Je beschrijft het wel treffend.
  Die Zweedse band zag ik nog nooit.
  Vroeger deed ik vakantiejob in een psychiatrisch ziekenhuis en daar werd iedere avond een patiente op bed vastgesnoerd met drie zware lederen riemen. Ook de armen. Als ik dat nu bedenk… zo onmenselijk. Ze kon niet eens aan haar neus krabben als die jeukte.

  • Zilvertje zegt:

   Dankjewel. Ja, In Nederland gebruikt men deze band heel vaak, maar is aan regels gebonden, maar uit onderzoek is gebleken, dat deze band heel gevaarlijk is, mensen gaan vaak met stoel en al aan de haal en vallen dan, of verstikken.

   Maar als je hem toch gebruikt, moet het gemeld worden, middels een formulier, en daar is toezicht op, maar als niemand het formulier invult, kan men ook niet op de vingers getikt worden. Er was in het verleden veel misbruik. Er kwamen maatregelen om het terug te dringen, bv Drang terug Dringen, maar niet elke instelling houdt zich er aan. Hoe hoger de verpleegkundige is opgeleid, hoe beter het gaat, maar heel vaak zijn er alleen maar verzorgsters 9 geen niveau ) en die denken anders, die willen gemak,hebben geen kennis ze nemen of hebben niet de tijd het onderliggende probleem te verhelpen en binden snel iemand vast.

   Ach wat naar van die patiƫnte in de riemen, gruwelijk he, ja, dan kan iemand niks meer, in de psychiatrie kan het soms heel heftig zijn, maar de patiƫnten zijn soms ook heel heftig, je mag maar hopen dat je als het zo ver komt, een instelling treft met kundige artsen en psychiaters, met kundige verpleegkundigen, die vooral ook heel menselijk zijn. Slaap lekker, wij komen net van de spoedeisende hulp, van het ziekenhuis, mijn jongste meisje was heel ziek geworden, was zo eng, maar ze mocht weer mee gelukkig, morgen verder onderzoek, mijn hart stond af en toe stil van schrik.

 3. Ik leer hier nog nieuwe dingen! Nooit van gehoord.

 4. Pingback: Mevrouw Tjalsma deel 3 Wassen in de magnetron. | Het straatje van Zilvertje.

 5. Pingback: Mevrouw Tjalsma deel 4 Het sleuteltje. | Het straatje van Zilvertje.

 6. Pingback: Mevrouw Tjalsma deel 5 Thee drinken bij de pagode. | Het straatje van Zilvertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s