Intocht van Sinterklaas in Krommenie.

Oude foto van Pieten in Krommenie

Het komt allemaal langs mijn huisje en het is zo leuk om te zien, de boot stopt bij de grote brug en daar staat de kade altijd vol, maar sinds de kinderen groot zijn gaan we daar niet meer naar toe. Het is voor het eerst dit jaar dat ik alleen voor het huis sta te wachten tot de hele optocht langs komt, de straat is rustiger dan andere jaren, aan het weer ligt het niet, de zon schijnt heerlijk, geen wind en het is droog, echt buitenweer.

Ik ben te vroeg, opgewonden als een kleuter…en loop nog wat heen en weer, ga even bij Blokker binnen en koop de mop die ik al zo lang wil hebben en als een Sinterklaas met staf loop ik naar buiten. Hier is al wel volk op de been, kinderen die op paaltjes staan in Pieten en Sinterklaaspakjes, kinderwagens met kleine Pietjes. Moeders met Pietenmutsen op en moeder met een diadeem met Sinterklaas er op, allemaal zo grappig om te zien, de mannen zijn wat gereserveerder en staan wat in de jas weg gedoken zonder opsmuk.

Daar komen de agenten op de fiets aan, dat is een teken dat de stoet er aan komt, ik ga lekker voor mijn eigen huisje zitten en wacht af, ik roep de kinderen nog: hij komt er aan hoor, maar nee, ik ben en blijf alleen, heel in de verte zwelt de muziek aan en ik ben dan dadelijk ontroerd, ik had dat al als kind, als de muziek op straat liep te spelen, dan schoot ik vol, mijn gezicht begint te trillen, mijn keel zit dan dicht en ik zit in een wolk diepe emotie. Dit jaar is het thema: sprookjes, ik zie Alice in Wonderland en de Theedrinkers, Sneeuwwitje, Hans en Grietje en nog veel meer,  echt heel mooi gedaan.  De Pieten zijn ook grappig, er is een Elvis-piet met vetkuif en een jasje met een hele grote kraag als een haag, prachtig en er is een Werkpiet, met allemaal bouwspulletjes en er is veel muziek, en paardjes en pony’s en oude auto’s van de brandweer maar ook particulier, gewoon in een woord geweldig.

Sinterklaas zat dit jaar op een prachtig wit paard en zwaaide en reed mijn huisje voorbij en dan niet naar binnen gaan, want dan draaien ze net voor ze uit het zicht zijn om en dan komt alles nog een keer langs, nou woon ik niet op de mooiste plek van Krommenie?

Maar wel alleen dit jaar, de jongste heeft niet eens meegeholpen met het feest, deed ze ieder jaar wel, hulp bij de paardjes, bij de Pieten, bij alle hand en spandiensten en verkleed meelopen, maar helaas, op een dag zijn kinderen voor alles te groot, maar dit kind niet hoor, ik heb genoten en ik ga nu weer snel verder met het huishoudelijke werk want ja, dat blijft gewoon op me wachten, fijn weekend allemaal, ik vind deze maand altijd zo knus.

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Intocht van Sinterklaas in Krommenie.

 1. drikus zegt:

  He Zilver je moet wel uitkijken dat je niet in de zak ga he.
  Anders kunnen we van de week niet op stap hoe gaat het met de kleine grote meid al weer wat beter?

  Jij ook een fijn weekend!!!!!!!!

 2. Zilvertje zegt:

  Nou Drikus, ik hoef denk ik niet in de zak, want zonder te vragen kreeg ik pepernoten van Piet. Ik had gehoopt dat Blancie goed aangekleed in de deur zou komen kijken, is altijd zo gezellig, maar ze bleef boven, zat wel op haar bed voor het raam te kijken, ik bracht haar de pepernoten, maar die hoefde ze niet, ze knapt wel op, maar te ziek nog om wat te doen.

 3. jantiena63 zegt:

  Heb vanmiddag een stukje op tv gezien, altijd leuk Sinterklaas. Wij hebben geen kleine kinderen meer in de familie maar vieren nog wel sinterklaas met het sinterklaasspel met de hele familie altijd erg gezellig met lekker eten en drinken erbij.

 4. Zilvertje zegt:

  Jantiena, ja, leuk! Wij houden het ook in eren, al hebben we nu voor het eerst niet buiten staan kijken. Maar de tijden veranderen, ik had gister ook niet eens Sintermaarters aan mijn deur, ze liepen wel op straat maar gingen alleen bij de winkels naar binnen.

 5. Ik kan me nog herinneren dat de eerste keer dat je daar woonde een Piet kwam die een pepernoot in je decolleté deed.
  En nu koop je een mop! en toch nog wat pepernoten toe.
  ja je woont helemaal goed daar 🙂

 6. Zilvertje zegt:

  Kitty, weet je toen waren drie van de kinderen er bij en we waren allemaal met stomheid geslagen en elk jaar beginnen ze er weer over, vanmorgen ook, mam, weet je nog van die Piet die een hand pepernoten in je boezem gooide? Grappig dat jij het nog weet, nou ik vergeet het ook nooit meer, ik had me rits van me jas, tot diep onder mijn kin gesloten. :^)

  Ik ga straks kijken, fijn!

 7. hahahahaha. lekker warm wel.

 8. joost tibosch sr zegt:

  Was jaren zo’n oude Sinterklaas op het witte paard met het gilde voorop en de harmonie achter de schimmel. Dan stonden mijn vrouw en zoontjes langs de weg o, zo braaf naar me te zwaaien. Mijn vrouw is er al lang niet meer, de jongens al heel volwassen kerels..Toen ze pril volwassenen waren, hadden we samen nog enkele jaren een “Sinterklaasbedrijf”, en “de moeder -anders ging niet- van Sinterklaas” schminkte ons!. En ik heb vanmiddag uitbundig zitten genieten van de intocht in Dordrecht. Vroeger was die toen nog prille TV-intocht verplicht huiswerk voor klazen , alleen al om vragen van kinderen, want die keken toen al allemaal, te snappen en te kunnen beantwoorden!! En waar ik met name van geniet..het zijn nu zo’n lekker glimmende multiculturele kindersnoetjes!

 9. Zilvertje zegt:

  Kitty, ja, maar het was niet koud, gewoon uit vrees voor een brutale Piet.

  Joost wat een mooi verhaal en ja, dat missen zal niet meevallen.

 10. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Wat was het een feest hé, hier kwam de sint ook aan en ook was er op televisie de intocht.
  Kinderen stralen en de ouders ook hoor, en zingen tjonge jonge.
  Hier vieren we nog gezellig het avondje, met een supriese.
  Dat wordt weer zweten en insperatie krijgen.
  De mooiste tijd van het jaar, zeker waar. oma

 11. tagrijn zegt:

  Leuk dat je me bent gaan ‘followen’! Wat een geweldig feest is dat toch altijd. Kan me voorstellen dat je ervan hebt genoten. Heb hier vanmiddag als een klein kind voor de tv gezeten! Sommige grappen en grollen zullen de kinderen wel ontgaan, maar ook deze nieuwe ‘hulpsint’ deed het heel goed.
  Volgende week intocht bij ons in Leiden. Maar nu had deze SInt gezegd dat hij ook nog even naar de Digros moest om zijn bijdrage aan de actie voor de voedselpakketten te leveren. En dat is reclame en dat mag hij niet. Notabene voor het goede doel. Kinderachtig gedoe. Dus een week voor de intocht is deze hulpsint ontslagen, zijn de pieten solidair en komen ook niet meer. Moeten ze snel andere figuren zoeken. En dat voor een kinderfeestje…

 12. Zilvertje zegt:

  Oma, ja het is een knusse tijd en de show was geweldig, al die mooie regenbuiplaten en verhalen, echt genoten.

  Tagrijn, na de verandering hier weet ik niet meer hoe je linken moet aanleggen, dus ik kan je er nog niet bijzetten, maar dat is wel de bedoeling, ik hoop dat ik je in die tussentijd niet meer kwijt raak, want God, wat zijn we allemaal of drift geraakt door het weblog-en de Volkskrantgedoe.
  Het is al zo moeilijk te onthouden wie wie is, want had ik jou niet gevraagd of je uit mijn woonplaats kwam en of ik met jou zou koffiedrinken en toen was jij het niet? Ondertussen heb ik de juiste gevonden, iemand die me ook leest en in het dorp woont, we hebben koffiegedronken en dat was zo fijn, ja, het is moeilijk alles goed te onthouden, maar jij kwam van weblog hè?

  De Sinterklaasbelangen zijn de pan uit gegroeid, je zou de commercie een schop willen geven met de zelfde schoen die men dwars zet.

 13. Er zijn goedlopende bedrijven, die hun beste zakenrelaties pennen geven, ingelegd met de duurste diamanten.

 14. Mijn vriendinnetje met haar man die inmiddels meer dan bekend zijn met een zomers Pilion, willen dit jaar graag een Griekse kerst meemaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s