Indianenstam gevonden. ( Amazonegebied )

 
Op de voorpagina van de Volkskrant deze morgen een foto die me raakt, ik zie drie mensen iets groter dan het kootje van mijn pink, twee schieten met een pijl en boog en zien er mooi rood uit en ze richten naar iets dat ze in de lucht zien, een ander figuurtje kijkt toe, verder een mooie hut een open plekje in een wat ik denk dat een oerwoud is. Het verhaal inspireerde mij tot een wereldverhaal, een serie die ik langzaam opbouw, een serie waarin ik mij laat inspireren door het nieuws van de dag. ( komt nog )

Het krantenartikel meldt dat de foto genomen is vanuit een vliegtuig, het vliegtuig dat beschoten wordt. Er werd door medewerkers van een Braziliaans bureau voor Indianenzaken gezocht naar visueel bewijs voor het bestaan van deze Indianen in het grensgebied met Peru en Brazilië. De houtkapbedrijven betwisten dat er mensen wonen in het gebied.

Gisteravond had ik juist met Blanca-Maria voor het slapen gaan Pokahotas gekeken, omdat ik dit een mooie inleiding vond om haar de verhalen te vertellen van de wereldveroveraars. Het nieuws in de krant raakte me daarom nog meer dan het anders gedaan had.

De hele vroege morgen heb ik zitten denken aan wat dit teweeg brengt bij deze stam, de angst, de zorgen en de vragen die dit vliegtuig oproept en vooral hoe het nu verder gaat, want het is natuurlijk wel zo dat men nu wel voorzichtiger moet omgaan met dit gebied en niet zomaar kan blijven kappen omdat het bewijs er is van het bestaan van deze stam, maar nu krijg je zeker ploegen mensen die deze stam gaan opsporen en met foto’s willen komen en een film. Een leven dat verstoord gaat worden, een stukje mens en natuur dat nu ook toegevoegd gaat worden aan onze verziekte manier van denken en dat vind ik zo erg, ik had ze gegund dat ze heerlijk konden blijven leven zoals ze al eeuwen doen, in vrede en in harmonie met de natuur.

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2008-05. Bookmark de permalink .

25 reacties op Indianenstam gevonden. ( Amazonegebied )

 1. K zegt:

  Het Amazonegebied is immens! Typische arrogantie van de westerse mens(de parasiet!) om maar even op voorhand er van uit te gaan dat er niemand leeft. Al leefde er niemand! Die gebieden zijn de longen van de aarde. Je gaat toch ook niet stukken van je eigen longen afhalen onder het motto: het kan wel een beetje minder!

 2. Zilvertje zegt:

  K, wat heb je dit mooi gezegd.
  In Pokahontas zei een hoofdfiguur: wij komen beschaving brengen….
  Nou aan mijn hoela met die beschaving, dood en verderf, vernietiging en ellende……vond het zo bijzonder toen ik vanmorgevroeg de krant van de mat pakte dat dit op de voorpagina stond, ik was met de Indianen gaan slapen…..

 3. coby zegt:

  Wat een samenloop van waar je zelf al mee bezig was en wat dan in de krant staat, de volgende ochtend. De vraag is maar of het zo’n zegen is om de beschaving te "brengen". De geschiedenis leert ook de andere kant ervan…..
  Lieve groet, Coby

 4. Zilvertje zegt:

  Coby, daar had ik het ook uitgebreid met Blancie over en we waren het allebei zo eens over het gegeven dat wij meer verwoesten met onze "beschaving" dan goed doen.

 5. Roland Danckaert zegt:

  I couldn’t agree with you more! It’s gold from Silver…

 6. Zilvertje zegt:

  Roland, dank je wel!

 7. K zegt:

  Beschaving brengen? Is it a joke? Ze bedoelden:’we komen jullie beschaving vernietigen en de onze daarvoor in de plaats stellen.’
  Kwestie van beperkt bewustzijn. Maar tegenwoordig weten we wel beter, nietwaar? Nu de westerse ‘beschaving’ de aarde dermatig aan het vergiftigen is dat het 1 minuut voor twaalf is gaan we opeens nadenken er over. Wie had nu eigenlijk meer beschaving?

 8. Pas&Ivy zegt:

  Zilvertje: die laatste alinea beschrijft precies wat ik ook moest denken! Verstoring, beschaving brengen, onderzoek plegen! Vreselijk.
  (Ivy)

 9. Wilma zegt:

  Vreselijk dat deze mensen ontdekd zijn. Ik geloof niet dat ze met rust zullen worden gelaten en vergiftigd zullen worden door wij, die denken dat we beter zijn! Wij, die zo nodig alles vernietigen voor eigen gewin! Triest, diep triest!!

 10. Man met baard zegt:

  Je zou ook kunnen zeggen dat deze indianen onze beschaving hebben ontdekt.

 11. Coco Pelli zegt:

  Staat er: "De meeste krijgers waren oranje geschilderd. Anderen waren donker van huidskleur…"
  Verdwaalde Nederlandse voetbalsupporters?

 12. Zilvertje zegt:

  K. ja, mee eens!
  Pas&Ivy ja, dat maalt dan he, die arme mensen.
  Wilma, ik heb ook zo een bang vermoeden, ja, gruwelijk.
  Man met baard, ja dat zou je ook kunnen zeggen, alleen denk ik niet dat ze op zoek waren.:6)
  Coco, ja, dat weet ik niet, zo zien ze er niet uit, geen bierbuik, geen shaggy, geen toeter en wc-papier.

 13. Zwollywood zegt:

  De wereld draait door Zilver, en de wereld is dol. Hou je rust, dan worden je verhalen mooi.

 14. Zilvertje zegt:

  Zwollywood, ik heb gister al de vredespijp gerookt, was erg van uche, uch, maar soms moet men rook happen om elkaar de hand te reiken.

 15. jeg synes zegt:

  daar heb ik vandaag ook aan lopen denken…
  ik had gewild dat ze nooit waren ontdekt,
  maar aan de andere kant zag ik er ook iets positiefs in, namelijk dat er dus nog plaatsten of gebieden bestaan op deze aardkloot waar mensen onontdekt zijn…
  dat dát nog mogelijk is in deze tijd, dat vind ik op een of andee manier toch hoopvol…
  jeggroet

 16. Zilvertje zegt:

  Jeg, ja, dat ze zo lang niet zijn gevonden, ja, dat is geweldig, maar ik houd mijn hart vast.

 17. Ramirezi zegt:

  Ik begreep dat ze met rust gelaten gaan worden, maar denk nooit dat dat lukt…

 18. vuurjuffer zegt:

  afblijven

 19. annet zegt:

  het raakte me weer enorm, huilen weer, voel me zo machteloos, die vreselijke westerlingen die al zoveel kapot hebben gemaakt…..heel erg, ik hoop echt dat ze beschermd worden, maar als ik denk aan onze familieleden de oranje ontroerende zachtaardige vredelievende oerang oetans (ik schrijf het niet goed) steeds ga ik meer kapot eigenlijk……kan er niet meer tegen!

 20. de Stripman zegt:

  Het is een ernstig probleem, Zilver. Het Amazonewoud is groot, maar er is al heel veel gekapt. Tegenwoordig moet je honderden kilometers rijden om er vanaf de kust te komen, vroeger reikte het woud tot aan de waterkant. Maar deze foto is het bewijs dat er bij de Braziliaanse overheid toch ook het besef is dat er gebieden met rust gelaten moeten worden. Dat is al een hele vooruitgang…;o)

 21. PACO PAINTER zegt:

  Ik heb het gelezen. Ik hoop (maar twijfel) dat deze stam(men) ongemoeid worden gelaten.
  Goed geschreven, Zilvertje

 22. Ron zegt:

  Om bij de Stripman aan te sluiten. Laten we hopen dat onze werkelijke beschaving in Brazilië begint.

 23. michele zegt:

  EN NU MAAR WACHTEN TOT "GROETEN UIT DE RIMBOE" ZIJN TENTEN OP GAAT SLAAN BIJ DEZE STAM…

 24. Patricia Vermeulen zegt:

  Ik vrees dat uiteindelijk de overbevolking zal zorgen dat niets meer onontdekt, onontgonnen en ongerept blijft…

 25. Solvejg zegt:

  Zilver, je verwoordt precies wat ik ook dacht toen ik die foto zag! Dat dubbele gevoel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s