Groot meisje worden. (deel1)

foto 

mijn moeder eenentachtig jaar oud, komt uit een andere tijd, een wereld zonder tv, radio en vliegtuigen, met een oorlog en nog veel meer, slechts een verwarmde kamer in het huis en een wc die buiten stond op het erf, met alleen koud water uit de kraan en geen douche of bad en daar dacht ik allemaal aan, gisteravond toen ik lekker tegen mijn kleine blancie aan lag en we het hadden over de eerste menstruatie.

Van mijn moeder kreeg ik een korte boodschap, als de ellende begon, moest ik het zeggen en dan kreeg ik verband en dan moest ik oppassen en in bed blijven…… Ik bleef met allemaal vraagtekens achter, verband? Ellende? Er was ook iets met bloed, in de onderbroek, nou, ik had besloten het gewoon af te wachten….

Maar zo lekker gezellig met mijn Blancie van negen jaar tegen me aan, realiseerde ik me, hoe ingewikkeld het verhaal ook is, af te dalen tot op het niveau van een meisje van negen en het begrijpelijk te maken, weer het verhaal van de liefde, van de zaadjes en de eitjes, van de eitjes die oefenen en via de glijbaan naar beneden glijden en zeggen, joepie, je bent nu een echte vrouw, van het condoom en waarom het zo belangrijk is en elke keer als we hier over praten, merk ik dat die Blancie het beter gaat begrijpen en we lachen wat af.

Ja, want een condoom heeft ze bij vorige keren al gezien en we vonden het verdacht veel op een ballon lijken en we hadden gister erge pret toen we bedachten dat een jongen altijd een ballon om moest, anders geen vrijpartij…. Maar Blancie begint het goed te begrijpen en zei: "maar als ik nu wel een baby wil, hoe moet het dan, door die ballon komen er geen zaadje in mijn vagina?” Ja, kleine meisjes worden groot, dus heb ik ook uitgelegd van een test, maar terwijl ik dit allemaal vertelde spookte het ook door mijn hoofd, hoe de mens in elkaar steekt, een test is ook geen garantie, want als je, je allebei laat testen en je besluit het zonder condoom te doen en een van beide is vlak na de test een ander tegen gekomen met een slippertje tot gevolg en die ander heeft iets onder de leden, wat zegt dan zo een test?

Nou dat heb ik allemaal nog maar niet verteld, beetje voor beetje, jaar bij jaar en vooral nog even wachten met hoe ingewikkeld alles in elkaar steekt.

(wordt vervolgd)

Zilvertje.(Mijn pc is nog steeds niet in orde en ben haast ontblogd)

Foto: 2007 Zilvertje met twee dochters.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-11. Bookmark de permalink .

32 reacties op Groot meisje worden. (deel1)

 1. annet zegt:

  Ik zie allemaal mooie bloemen
  en meegelachen met de ballonnen
  het beste met de peeceeperikelen
  en een kruissteekje x

 2. K zegt:

  Een blogpauze is ook wel lekker! Ik had ook een ondersteunend boek bij zulke gesprekjes. Op een humoristisch manier uitgelegd en met plaatjes ter illustratie. Best handig vond ik dat. Konden ze ook zelf op hun gemak kijken wanneer ze wilden.

 3. Zilvertje zegt:

  He Annet, pfffffffffff, tis wat met die pc van mij, ik heb nu een nieuwe kast, maar er is al iets mis mee, nu zit ik op de pc van Blancie, ik was mijn wachtwoord vergeten en een laptop is toch wel even wat anders dan mijn oude vertrouwde beestje, ik mis het allemaal zo, maar vandaag toch even in de lucht, maar wat erg is, ik kan niet bij mijn werk, ik heb van twee werkgevers alles op mijn pc staan, plus mijn documenten, nu heb ik gewoon vrij tot de nieuwe het weer doet, maar het inhalen er na, vergeet ik maar even, kus, mooi verhaal had je en was je er echt? Gaaf!

 4. Zilvertje zegt:

  He, K, ja, ik heb er ook een aantal, maar bij het naar bed brengen, als er plotseling nieuwe dingen zichtbaar worden komen ondanks zorgvuldig geplande momenten ook spontane dingen aan de orde en dan merk ik ook vaak hoe moeilijk het ook allemaal is om te bevatten, het is ook zo een wonder en ik hoop dat ze haar menstruatie nooit naar gaat vinden, ik zelf vond het altijd heel bijzonder, maar er komt nog een vervolg en een blogpauze is niet leuk hoor, ik mis jullie en nu ga ik de deur uit, doeggggggggggggggggg, kan geen mail lezen, doeggggggggggggggggggggggg.Reactie is geredigeerd

 5. Bart zegt:

  drie leuke meisjes op de foto :))
  veul sterkte met die grvrdr#$% pc, het kunnen ook zulke r%$#@ dingen zijn, hè…
  groet bart

 6. Linde zegt:

  Fijn dat het ook zó kan, Zilvertje.

 7. ScrambleX zegt:

  Drie prachtige vrouwen op het weblog.

 8. Jos Goedmakers zegt:

  Al dan niet met verband…;-)

 9. Mo zegt:

  Hee Zilver, wat een knappe dochters heb jij! Ze lijken op je!
  Ik zou die van mij ook zo graag op het blog willen zetten, maar je snapt wel dat ik dat niet durf. Is niet handig in mijn omstandigheden, denk ik.Reactie is geredigeerd

 10. Zilvertje zegt:

  He Bart, ja, met zijn alle staan we sterk, 85 jaar aan vrouwenervaring hier op die foto, wat een rijkdom. PC maar niet weg er mee, ik mis hem zo.
  Linde, ja, vroeger ging dat anders, pffffffff, maar ik denk dat mijn meisjes dat later ook weer zeggen.;^)
  ScrambleX je bent charmant! :^)
  Jos, ingewikkeld met verband.Ha, ha!
  Mo, ik begrijp je zo goed en terwijl ik het lees, voel ik zo met je mee, ik kan mijn meisjes er wel op zetten, maar andere dingen weer niet, mijn twee mannen hebben mij heel wat trauma’s bezorgd en mijn oudste Suikerhartjes heb ik ook jaren moeten missen, soms is het leven een tranendal, ik probeer er iets van te maken en Mo, doe het ook aub, het leven is zo kort, de tijd die ik nu met Blanca meemaakt heb ik gemist met Annemieke, heel erg, maar gelukig zie ik haar nu wel, maar ik heb haar jaren gemist, maar onze band is gebleven en daar ben ik haar dankbaar voor, maar wat een verdriet allemaal, jij sterkte Mo, ik zit nu met tranen, geluk is een momentopname in een zee van tranen, vertrouw er op dat het goed komt, dat is wat ons kracht geeft keer op keer. xxxx

 11. ScrambleX zegt:

  Dank je Zilvertje 🙂
  LoL, het is da ik mijn witte paard de komende tijd uitgeleend heb aan een oude man uit Mira die slecht ter been is…..
  WAHAHHAA !

 12. Mo zegt:

  Zilver wat lief, dank je! Natuurlijk vertrouw ik erop dat het goed komt, maar je weet: dat is niet altijd even makkelijk.

 13. gala zegt:

  mooie meiden alledrie! zijn dat je dochters 😉
  en over dat uitleggen en de risico’s van het vrijen… mijn dochter luistert nog naar me, maar mijn zoon allang niet meer en toch heb ik het allemaal verteld; ik kruis soms mijn vingers,
  dag zilver

 14. Annelies zegt:

  Wat een mooi foto zeg, wees maar trots !
  De rest komt allemaal wel, gewoon, vanzelf !

 15. Zilvertje zegt:

  ScramleX ik denk dat ik dat paardje ken….
  Mo, nee, dat is loodzwaar, ik denk vaak aan je, ik weet het is net dikke stroop waar in wij proberen te zwemmen.
  Gala ;^) Ja, je kunt niet meer doen dan je best… moeilijk he?
  Annelies, ja, ik koester het, ze zijn erg, erg lief.

 16. PHM van de Kletersteeg zegt:

  je moet me toch eens aan je dochter voorstellen…..

 17. Zilvertje zegt:

  Nou dat is goed hoor! Hoe regelen we dat PHM? :^)

 18. Coby zegt:

  Ha Zilvertje, je bent er weer, weliswaar nog via omwegen, maar…..het is gelukt!! Dank je wel voor je lieve en heel mooi mail(s), ze liggen hier bij me, uitgeprint, dierbaar…..
  Je verhaal over hoe dat vroeger ging bij jou, is heel herkenbaar. Ik vind het tegelijkertijd zo leuk om te lezen hoe je dat nu met Blancie doet. Ze is erg pienter he? Wat zullen jullie samen ook een lol hebben (gehad), ik zie jullie voor me!
  Lieve groet, Coby

 19. Zilvertje zegt:

  Coby, het zong door mijn hoofd en stuurde het snel, veel is zo herkenbaar en je verwoord het zo mooi, nergens dik aangezet, gewoon zoals het is, zo puur en daarom komt het ook zo aan.
  Moeilijk op een andere pc, gelukkig weer mijn wachtwoord boven water, maar ik kan weinig, ik kan niet op het net van mijn werk en nieuwe werk binnenhalen bij mijn andere baas gaat ook niet, dat wordt erg druk als het wel weer lukt.
  Ja, ze weet me soms met een mond vol tanden te laten staan en ik ben toch niet snel sprakeloos, we lachen ons wel eens de hik, al zijn de laatste jaren zwaar en zijn er bergen en dalen, maar we doen er van alles aan, liefsssssssssssssssssssssssssssss.Reactie is geredigeerd

 20. marsjan zegt:

  Mooie meiskes Zilverschoon! en ik vind het zo mooi aan die kids dat ze het eigenlijk helemaal zelf regelen…dan ben je druk aan het uitleggen met krakende hersenpan en dan hebben hun opeens zoiets van….oh zit dat zo…punt…genoeg precies tot waar ze het kunnen/willen begrijpen. Geweldig. En dan tijden later gaat het weer een stapje verder. Nou sterkte met je pc…en blog on beeb!! ;-))

 21. Zilvertje zegt:

  Ja, Marsjan, denk dat je dat goed zegt, zo gaat het denk ik, mooi!

 22. Anne d'Ore zegt:

  he gezellig om zo over je moeder-dochter relatie te lezen.

 23. Zilvertje zegt:

  Anne d’Óre, ik zou het eigenlijk meer moeten doen, we hebben altijd van die kleine avontuurtjes.

 24. ZWOLLYWOOD zegt:

  Hoe dement je moeder nu ook is…misschein reageert ze nog wel op vragen van jou over vroeger. Wat een banale dingen ouders destijds hun kinderen voorhielden….ik heb er wel meer over gelezen hier en daar!

 25. Zilvertje zegt:

  Lieve Zwollywood, ach, zo gek was dat allemaal niet, zo was het gewoon en over veertig jaar vinden mijn kinderen mijn voorlichting gek, ja, zo gaat dat en ja, Zwollywood, ze vergeet wel eens wat, maar ik ook, maar dement is ze nog lang niet hoor, ik zal wel weer eens een foto plaatsen, dan zie je haar scherpe blik.
  Maar vroeger had ze een haast een woordenboekgeheugen, nou dat is ook niet alles, zeker niet als je zelf kind bent en je moeder weet gewoon alles, zelf alles letterlijk van jaren her, pfffffffffffffffff.Reactie is geredigeerd

 26. kees smit zegt:

  Jouw moeder 81, Zilver? 71 zul je bedoelen, want uit die wereld kom ik ook. De radio was in de oorlog ‘gevorderd’.

 27. Zilvertje zegt:

  Kees, mijn opa had hem verstopt en de fietsen tussen de huizen verstopt en nog veel meer en toen namen ze hem mee, werd hij in Scheveningen gevangen gezet, maar gelukkig kwam hij wel terug, die verhalen hoor ik nog zelden, omdat mijn opa en oma er al heel lang niet meer zijn. Doeggggg Kees, ik kom morgen bij jou, nu ga ik slapen, terusten.

 28. metamama zegt:

  dag Zilver, wat een prachtig klein en groots gesprek. Mooie beelden heb je er ook voor gevonden. Fijn hoe jullie er samen over kunnen praten, ik denk niet dat het voor haar een nare verrassing gaat worden als het eenmaal zover is.
  Enne, mooie ‘blommen’ op de foto!

 29. Geroma zegt:

  Wat een Gaaf Blog!
  De bloemetjes en de bijtjes…
  En alles zo open en eerlijk bespreekbaar!
  Zo hoort het te zijn…
  Drie gave, mooie vrouwen:
  THE THREE DEGREES!!!!
  YESSSS

 30. hippocampi zegt:

  wat een prachtige vrouwen!
  en super, dat je haar zo goed voorbereidt!
  (ik heb jouw voorbeeld indertijd van het feit, dat mama en papa in alle celletjes van het lichaam zitten en daarom altijd bij je zijn ook tegen Sanne verteld en die vond het prachtig en komt er nog vaak op terug
  gr. hippo

 31. rommert boonstra zegt:

  zelfs in het zilverstraatje gaat de tijd snel voorbij. maar ook zeer charmant.

 32. koen -drijfveren zegt:

  wat een knape meiden heb je Zilver! Leuke foto en goed verteld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s