Mevrouw Tjalsma deel 6 een sneeuwstorm met een paardje.

sneeustorm2

Deel 6

De avonden in het huis in de duinen waren vaak gezellig, er was nog maar weinig personeel op het terrein en wie er nog was, was vaak een leerling, of een uitzendkracht. Regels kenden ze meestal niet en werklust was hen vaak vreemd, ze sloten zich vaak op. In een kantoortje zaten ze dan toetjes te smullen die “over” waren, of rookten van de plankenkast van de patiëntensigaretten, snoepten van kerstkransjes en paasstollen, dronken bier en wijn allemaal uit de voorraadkast en waren  na hun diefstal moe en slaperig. Je had geen kind aan ze. Ze vergaten medicijnen uit te delen en daar knapten de patiënten enorm van op.

Die voorraadkast was een bijzondere, hij was zo groot als een klein grutterswinkeltje uit de jaren vijftig. Planken vol wasmiddel, zeep, drank, tandpasta, wc papier en noem maar op. Een maal in de maand werd er een lijst ingevuld wat een afdeling allemaal nodig had en dat werd besteld, er werd rekening gehouden met de weekenden, wat lekkers, de feestdagen, oliebollenmix en al die zaken die het leven een gezellig randje konden geven. Een wand stond vol met een plankenkast met persoonlijke bezittingen, elke patiënt had een plank, bv het horloge van de heer Jaapjes lag op zo een plank, hij mocht er af en toe naar kijken onder toezicht, maar mocht het nooit dragen, anders at hij het op. Veel patiënten hadden hier ook een doos met sigaretten en sigaren, in eigen beheer mochten ze het niet hebben, want dan zouden ze de een met de ander aansteken, maar ze mochten op gezette tijden er eentje opsteken onder begeleiding. Ook kwam op ieders plankje, het lekkers en mooist dat bezoek meenam te staan en gevaar kon opleveren.

Mevrouw Tjalsma had de eerste week dat ze hier kwam wonen al dadelijk door dat er iets vreemdst was met die voorraadkast. Ze mocht nooit haar eigen plank bekijken en ze wist zeker dat het dameskoor De Dartelende Doffers een sneeuwstorm voor haar had meegenomen, ze was daar dol op. Maar de dames van het koor hadden gezegd, dat het niet mee naar binnen mocht op haar kamertje, ze hadden het bij de tasseninspectie aan de deur moeten inleveren aan een streng dik mormel en die had gezegd: we zijn bang dat mevrouw Tjalsma het watertje met sneeuw gaat opdrinken en stikt in het paardje. Ze mocht af en toe even kijken. Dat werd beloofd. Nou helaas zag ze de sneeuwstorm nooit, hij was er niet, ze zou het wel gedroomd hebben, of bedacht in dat krochtige hoofd van haar, wist de hoofdverpleegkundige haar te melden. Maar die ontiegelijk strenge hoofdzuster wist wel beter, ze had de sneeuwstorm dadelijk in haar handtas gestopt en aan haar kleindochter gegeven…….. Het handgeschreven briefje met de vraag van mevrouw Tjalsma om het paardje in de bol even te mogen zien, ging in de papierversnipperaar.

Tjalsma had eens een week lang dicht bij de voorraadkast gepost in haar rolstoel, nu was het een feit geworden.  Vooral personeel met een hogere functie, winkelde wekelijks in de voorraadkast voor hun eigen gezin en de leerlingen en uitzendkrachten pikten kleine dingen, heel triest, onwerkelijk gemeen. Maar onomstotelijk bewezen, sommige uitzendkrachten kwamen zo lam uit de kast, dat ze op de gang hun roes uitsliepen en dan had je er geen kind aan. Mevrouw Tjalsma had dan heel wat uurtjes die ze doorbracht bij Gerrit, een oud militair, die zoop als een ketellapper, maar zo heerlijk op de rug van mevrouw Tjalsma kon krabben, als tegenprestatie moest ze dan een ingevroren maaltijd van Rietje meenemen en dat had mevrouw Tjalsma er graag voor over, dan at ze die dag de rubberen gehaktballen van het huis en de kraak nog smaak vissticks met de geur van smeerolie en levertraan. Ja, die voorraadkast was een lust en last in een.

Zilvertje.

Deel 1t/m5

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mevrouw Tjalsma deel 6 een sneeuwstorm met een paardje.

 1. logbankje zegt:

  Wel zwart wit dat leerling en uitzendkrachten zich zo gedragen, zijn de vaste krachten ook niet zo?
  Alles is wel heel precies geregeld, normaal mag men gewoon roken en dan ook nog een plank waar de persoonlijke spullen opstaan.
  Komt me bekend voor, in het onderwijs winkelt het personeel met een hogere functie ook regelmatig in de onderwijsvoorraad.
  nou de vaste krachten en hoger personeel is dus ook zo is mijn conclusie. Hans

  • Zilvertje zegt:

   Ja, je hebt gelijk, maar het is maar een verhaaltje. Wel is het zo dat als personeel heel erg betrokken is ze nog liever geld toegeven dat iets te stelen. Maar het verhaal vertelt ook van die hoofdzuster die stal het paardje in de bol. Nou op veel plaatsen waar mensen met een kwetsbaarheid opgenomen zijn, zijn sommige dingen juist opgeborgen, er zijn ook mensen die wat roken en even later in de brand staan, kleding vat vlam, door onhandigheid en in de war zijn. Laten het bv vallen op kleding, heb het vaak meegemaakt dat men juist niet secuur omging met het verpleegplan en de patiënt in brand stond, vreselijk. nee, soms is het leven anders dan je denkt, we kenen heel veel plekken niet, maar als je er geweest ben en helemaal als je er gewerkt hebt dan gaan je ogen open. Ik heb in mijn leven ook veel mensen moeten laten roken, terwijl ik zelf niet rook, maar als ik er niet bij zou zitten en op zou gaan letten was de kans groot dat het mis ging. Ik heb ooit op mijn vrije dag een melding gekregen dat een patiënt vreselijk was verbrand en er later aan is overleden, ook na roken van een sigaret, met had niet op hem gelet en toen ze hem vonden stond hij in de brand als een kaars. de andere patiënten vonden het niet vreemd, die zagen de hele dag gekke dingen, die zaten om hem heen en gaven geen krip. maar nogmaals, het is een verzonnen verhaal en natuurlijk sleep ik wat kennis aan die ik heb, maar het is allemaal fictie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s