Mijn vaders verjaardag!

1179732373-05261

Mijn vader en moeder in het huisje van opa en oma Heiloo jaren 60.

Papa.

Vandaag is het de geboortedag van mijn vader, hij was geboren in 1922 en heeft net niet de millennium- wisseling meegemaakt, daar had hij zo een zin in. Hij overleed, twee maanden eerder op de verjaardag van mijn moeder in 1999.

Hij heeft nooit onze nieuwe munten en bankbiljetten meegemaakt en ook de hele opkomst van internet niet meegekregen. Wat had hij het geweldig gevonden als hij zomaar dingen kon opzoeken. Al was hij wel een man met veel parate kennis, nog voor de pc, was mijn vader, mijn Google, hij wist alles. Wel heeft hij al mijn vier kinderen gekend.

Het was niet alleen een erudiete man, hij was ook erg lief en hij had een geweldige fantasie, hij vertelde mij op fietstochten de mooiste verhalen, las me voor als ik ging slapen en moederde net zo hard mee als mijn moeder, hij was een schat van een vader.

Afgelopen week had hij bijna mijn moeder weer teruggezien, de vrouw waar hij katholieke voor was geworden, dat was vroeger zo, want twee geloven in een huwelijk, was echt niet normaal in hun jonge jaren, mijn vader moest een speciale opleiding volgen en zong het hards van iedereen later de Latijnse liedjes mee in de kerk.

Hij heeft een hoop ontwikkelingen niet meegemaakt, maar hij was dankbaar dat hij ooit het eerste vliegtuig zag, de eerste auto en een computer zo groot als een huis. Gek hè, sommige dagen staan in je geheugen gegrift en die van mijn vader gaat er nooit meer uit, want wat heb ik een lieve vader gehad, en wat kon ik altijd met hem lachen, we hadden dan de tranen op onze wangen en papa, die humor die ik van jou mee kreeg heeft me altijd laten overleven, en voor een goed gesprek had je ook altijd tijd, dankjewel en hartelijk gefeliciteerd!

 

Zilvertje.

Advertenties

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

11 reacties op Mijn vaders verjaardag!

 1. Matroos Beek zegt:

  Van harte Zilvertje.
  Mochten twee geloven toen niet huwen? Ik ben van oorsprong uit Vlaanderen België en daar was iedereen katholiek. Zonder pardon.
  Het is zo dat mijn Nederlandse schoonmoeder katholiek was en haar man, mijn schoonvader, protestant. Ze zijn rond 1920 geboren maar zijn ondertussen overleden, dus we kunnen niet meer vragen hoe dat gegaan is toen ze huwden… We weten enkel dat mijn man katholiek werd gedoopt en protestant werd opgevoed. Vreemd vind ik dat. Ze waren wel heel streng waardoor we op veel vragen ook nooit geen antwoord zullen weten. Zo weet mijn man niet eens of hij borstvoeding kreeg.

  • Zilvertje zegt:

   Dankjewel! Ik kom net bij mijn moeder vandaag en heb zijn foto bij haar ziekbed gezet.

   In Nederland zeker in bepaalde kringen was alles via het geloof geregeld, in Nederland noemde ze dat alles in zuilen was verdeeld, in de jaren zestig zeventig, de ontzuiling, de omroep waar je naar luisterde was ook die hetzelfde geloof had, de school waar je op zat, was die met hetzelfde geloof, in de jaren dat mijn ouders trouwden, dat was in denk, 52/53 was het nog zo dat sommige mensen heel streng waren wat het geloof betreft. Mijn opa en oma aan moederskant hadden er geen moeite mee, dat mijn vader niet het geloof had, mijn opa en oma aan moeders kant waren lieve sociale ruimdenkende mensen, maar mijn opa aan vaders kant, kwam oorspronkelijk uit Harderwijk, die waren of tegen het geloof, elk geloof, of heel streng in het geloof. Er was ook een gezegde in die jaren: twee geloven op een kussen, daar rust de duivel tussen. Er waren ook verhalen van jongens die elkaar op de bek sloegen vanwege het geloof.

   Verder weet ik ook dat mensen uit die jaren niet of weinig praatten over gevoel en over zaken als kinderen krijgen, voorlichting en borstvoeding. Het is denk ik ook daarom dat veel jonge meisjes en jongens een trauma hebben opgelopen omdat ze niks wisten van pedofielen en gewoon slechte mannen en vrouwen die zomaar aan je kwamen of erger, laat ik maar zeggen wat nu allemaal speelt met #METOO, ik loop er al een tijdje mee om daar over te schrijven, maar het ziekzijn van mijn moeder zet alles nu even in de koelkast, ik ben veel bij haar. Ik hoop dat ik me goed heb uitgedrukt en dat ik het goed heb uitgelegd, maar ik ben van 1958 en dit weet ik er van en heb ik deels zelf meegemaakt. Hartelijke groet.

   • Matroos Beek zegt:

    Dank voor je uitgebreide en duidelijke antwoord. Ik denk ook dat #metoo veel te maken heeft met hoe je het hier omschrijft. Ik kijk er naar uit om jouw visie te lezen, maar ik begrijp dat jouw moeder voorgaat. Dat is bij mij ook zo. Naast een baan doe ik ook samen met de zussen de mantelzorg. Maar blij dat ik het kan en mag doen. Liefst zo lang mogelijk…

   • Zilvertje zegt:

    Wat knap van je. Ik zal het spoedig proberen te schrijven.

 2. Rob Alberts zegt:

  Zo liefdevol als jij altijd over jouw ouders en jouw kinderen schrijft.
  Jij bent een mooi mens.

  Sterkte met het ziekbed van jouw moeder.

  En geniet maar van jouw fijne herinneringen.

  Respectvolle groet,

 3. terrebel zegt:

  Wat fijn dat je én mooie herinneringen én foto’s hebt! Mijn moeder werd katholiek om met haar de vader van mijn broer te mogen trouwen. Zo ging dat inderdaad.

  • Zilvertje zegt:

   Heb heel weinig foto’s, maar deze koester ik, zo fijn zitten ze naast elkaar.

   Ik ben vast heel dom, maar ik begrijp de strekking, maar wie trouwde nou met wie en werd katholiek, zoals ik het lees lijkt het op Piet Walden en Muizelaar, die van HET IS NIET MIJN BROER, ken je dat leuke stukje?

 4. logbankje zegt:

  mooie foto van je ouders, echt jeugd herinneringen met de grote bolknak in zijn hand.
  hij heeft een lieve uitstraling, zie hem zo staan zingen, mooie herinnering.
  Met zo’n vader mag je altijd worden gefeliciteerd.
  mijn vader is ook in 1922 geboren en in 2010 overleden.Hans

  ot, vind Frank Sinatra echt een geweldige zanger, een warme stem.

  • Zilvertje zegt:

   Ja, bolknak, die naam was ik vergeten. Ja, het was een schat. Ach, zelfde geboortejaar en wat heb jij je vader dan best nog wel lang mogen houden, mijn vader ging elf jaar eerder al. Oh, gelukkig, is altijd moeilijk voor een ander en soep mailen gaat niet.

   Heb je al bericht van de huisarts gehad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s