Haar vierde kerst in een vluchtelingenkamp…..

boot2-1024x683

 

In haar droom was ze aan het lopen, lopen en nog eens lopen en om haar heen was het druk van stemmen en huilende baby’s. Moeder riep al weken: als we bij de haven zijn, zijn we veilig. Na een week waren haar voetjes gezwollen geweest en vol wonden en na twee weken vielen haar schoenen van haar voetjes en vader bond linten om haar overgebleven zolen en haar voeten en zo trok de karavaan verder.

Ze woelde in haar bedje en iemand bonkte onder haar bed en riep dat ze rustig moest liggen, dan het zoveel stof gaf als ze draaide en druk deed in bed….. Daar liep ze weer, brandende zon, de koude in de nacht die in al je botjes ging wonen en moeder die zachtjes huilde, ze had geen melk meer voor het kleine zusje……..

De karavaan werd kleiner en na een maand was hij gehalveerd, mensen waren onderweg overleden, of bleven achter om te sterven, of hielden zich schuil omdat ze dachten dat de vijand was genaderd…..

Moeder die zoveel kracht en hoop had gegeven was na het melkprobleem met kleine zusje, haar optimisme verloren, hoe moest deze kleine baby overleven? Hoe moest moeder overleven? Ze was vel over been, haar opgedroogde borsten hingen als verjaardagsvlaggetjes aan een slinger, plat naar de aarde te kijken……..

Moeder ging zitten en stond niet meer op, vader probeerde haar op te tillen, het was immers zijn grote liefde, maar ook hij was te verzwakt, de baby had geen energie meer om te huilen…..

De haven was in zicht gekomen, en net zo als moeder had gezegd, ze waren veilig, grote sterke mannen namen haar en zusje mee…. ze vond het zo verdrietig, dat vader en moeder het niet meer hadden meegemaakt, ze waren onderweg van honger en uitputting gestorven, maar het kleine zusje was er nog, wonder boven wonder in leven gehouden door een andere mama die nog wel melk had, maar haar kindje was onderweg gestorven, wat was ze die mama dankbaar geweest, elke twee uur kreeg zusje melk van een schat van een vrouw die haar tranen probeerde te verbergen en zusje zachtjes over de pikzwarte krulletjes streelde.

Maar de haven werd een hel, de mannen waren niet lief, ze hadden even gedaan alsof, zusje en zijzelf hadden vreselijke dingen meegemaakt, dingen waar ze het bestaan niet van kende en terwijl zij en zusje hevig bloedend en opengereten werden achtergelaten ontplofte dichtbij ook een bom.

Die nacht werden ze gevonden door een organisatie die blijft helpen in oorlogsgebieden en nooit opgeeft.

Het woelen in haar slaap werd erger en erger en langzaam werd ze wakker. “nou, nou, wat droomde jij heftig,” zei de persoon onder haar in het stapelbed.

Ze pakte haar kleine zusje, die na al die ontberingen in al die jaren een flinke kleuter was geworden. “Kom zusje, deze nacht wordt het Kerst, we gaan voor het raampje kijken!” Liefdevol stonden twee schattige meisjes met de armen om elkaar heengeslagen, op hun blote voetjes te kijken naar de sterren.

Wens u allemaal een gelukkig kerstfeest uit het diepste van mijn hart en dank u voor weer een heel jaar lezen en dat terwijl ik nog amper bij een ander kom kijken, mijn energie is behoorlijk gedoofd…….

 

Zilvertje.

 

 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Haar vierde kerst in een vluchtelingenkamp…..

 1. logbankje zegt:

  Het is december en dan komt het jaar als een film voorbij, liefde, geluk en verdriet.
  We hebben op zijn tijd allemaal wat Liefs nodig, al dan niet uit Londen.
  Ook fijne kerstdagen gewenst. Hans

 2. logbankje zegt:

  ot, morgen zet ik de uitslag van de puzzel op de log.

 3. Villasappho zegt:

  Om stil van te worden zo mooi en triest

 4. gemma1952 zegt:

  Mooi verhaal Trudy. De beste wensen voor 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s