Kermisbedjes.

Reading_in_bed

 

Hij jongleerde met vier pannen en de geur van de gebakken eieren werd dankbaar opgesnoven, wat hadden ze een honger. Die nacht kon niemand meer naar huis, het was noodweer geweest, alle ouders werden gebeld en het was goed, elke klasgenoot mocht blijven slapen. Moeder had bedjes neergelegd, kermisbedjes noemde ze dat, dat was nog iets van vroeger, de tijd dat dorpen nog ver uit elkaar lagen, dat er weinig geld was en het vermaakt maar zelden langskwam. Dan moest je dat feest zelf maken.

Moeder vertelde daar graag over. Was er in je familie of kennissenkring een kermis, dan ging je er een paar nachtjes heen te logeren, en dat ging zo over en weer, kleine vakantietjes in een leven dat nou niet bol stond van de luxe, maar wat was het altijd gezellig. En dan sliep je op een kermisbedje.

En nu leken oude tijden zich te herleven, tien jonge mensen in de kracht van hun leven hadden de nacht doorgebracht in het huis waar die avond een feestje was geweest.

Het ontbijt was gezellig en net als op een kamp deed men na afloop gezamenlijk de klusjes. In de middag droop iedereen met tegenzin af. Dat het noodweer was geworden en ze zo een met elkaar uit het raam hadden zitten koekeloeren en geheimen met elkaar hadden gedeeld had hen goed gedaan, ze voelden zich sterk en geborgen.

Moeder zat die middag een boek te lezen onder de schemerlamp en stond op toen vader binnenkwam, ze gaf hem een megaknuffel, ” je was geweldig Kees!”

Dat jaar gingen de ouders weer net als vroeger logeren bij bekende en familie en nodigden hen weer terug uit. Waarom waren ze dat ook vergeten te doen, veel leuker dan al die voorgekauwde uitstapjes en vakanties waar anderen veel geld aan verdienden.

 

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op Kermisbedjes.

 1. Rob Alberts zegt:

  Met kermis heb ik niets.

  Maar de sfeer die jij beschrijft raakt mij.

  Vriendelijke groet,

  • Zilvertje zegt:

   Ja, dat zijn gezellige momenten, wij hebben het hier als we meidendag houden, dan maken we ook kermisbedjes en koken we lekker en kijken we film in bed, we hebben ook jongensdagen, dan kijken we spannende films en dan eten we paella of spareribs en dan kan de hele wereld ontploffen, dan is het leuker dan vakantie, dan zijn we een.

 2. Rob Alberts zegt:

  Voor warmte en gezelligheid is weinig nodig.

  Vrolijke groet,

 3. terrebel zegt:

  Zo simpel kan het zijn.

 4. gemma1952 zegt:

  Mooi verhaal en nu je het schrijft herinner ik mij de term ‘Kermisbedjes.’ Ooit hoorde ik mijn moeder er over praten. Ik zie het helemaal voor mij.

  • Zilvertje zegt:

   Ja, echt iets van vroeger, nu gaat men naar pretparken en nachtjes wel wat vaak duur is, toen loste men als je een krappe beurs had het zo op en zo gezellig, vrouwen kookten samen, kinderen zagen vaak hun familie en de mannen hadden ook wat aan elkaar zonder stoere kroegpraat, ja, vroeger was men vaak wel slim en goed bezig wat betreft de gezelligheid en geld besparen.

 5. logbankje zegt:

  De kermisbedjes noemde wij ook wel matrozenbedjes. Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s