De jongen met de gouden stuiter.

images

Op zijn kamertje lag hij vaak in een zwaar vervuild bed, zijn moeder was altijd somber en probeerde dat weg te drinken met veel sherry en cola met rum, dat hielp natuurlijk helemaal niet, ze raakte haar baan kwijt en het huis vervuilde. Haar man had al lang de benen genomen, en was totaal uit zicht.

Als zijn moeder op school moest komen voor een gesprek, dan had ze zich keurig opgedoft en de geur van alcohol verborg ze met snoepjes die een frisse wc-geur verspreidden. Klachten waren er nooit over hem, hij kon goed leren en dat zien leraren graag, vooral als kinderen ook zoet zijn, maar dat hij te stil was, dat zag men niet. Moeder ging dan weer naar huis en op de bank, met een fles van het een of ander aan haar mond.

Hij speelde graag bij andere kinderen, dan stond er thee klaar met een koekje, dan was er warme soep tussen de middag of een gebakken ei en dan kon zijn hongerige maagje genieten, maar niet te veel aan, hij was weinig gewend.

Hij keek zijn ogen uit bij de andere families, vaders die knuffelden met hun kinderen, kerstbomen en kerststallen, geschenken en vaak was er ook voor hem een pakje. Hij bewaarde alles zorgvuldig, zodat hij op kerstavond zijn eigen mama kon verrassen. Op zijn kamertje knipte hij van afval een kerststal en in de schuur timmerde hij een boom van hout. Hij had allemaal mooie glimdingen gemaakt om in de boom te hangen, wat zou mama opkijken en zou haar dat weer beter kunnen maken?

Zijn grootse schat was een gouden stuiter die hij in de zomer had gewonnen van Karel van de varkensslager. Sommige kinderen beweerden dat het geen stuiter was, maar een kristallen bal van Swarovski  een geschenk uit Oostenrijk. Hij had er een mooi doosje bij gevonden in de doosjes en papiertjes hoek bij juf op school en had aan juf gevraagd of hij dit mocht meenemen voor zijn moeder en dat mocht.

Op de avond voor kerst heeft hij de kamer schoongeveegd en gelucht, de raampjes gelapt en de meubels afgenomen en daarna begon hij zijn boom en zijn stal op te zetten, hij had het doosje met de gouden stuiter op zijn rug en begon luidkeels kerstliedjes te zingen.

Moeder ontwaakte uit haar roes en zag haar kleine grote man uit volle borst zingen, zag een gezellige opgeruimde woonkamer en snoof de kerstsfeer op. De kleine grote man gaf moeder eerst een gedicht en met betraande ogen las ze:

Lieve bankmama,

ik begrijp wel waarom je zo verdrietig bent

in je buik had je net zo een kleine vent

maar die was je op een dag in de wc verloren

en papa wilde niets van dit grote verdriet horen

hij ging er vandoor met een jonge meid

die er uitzag als een geit

samen hebben we geprobeerd wat van het leven te maken

maar voor jou waren er te grote zaken

jij kan niet het dak repareren

niet het vak van papa leren

je bent toen in de fles gevallen

en liet alle deuren knallen

maar ik heb om je blij te maken

ons huis versierd en ik ga je met alles helpen

ik ben nu een beetje een kleine man

en samen maken we er het beste van

in dit doosje zit een schat

en als je het opendoet

hebben we alle ellende gehad

en beginnen we een nieuw beter leven

 

Moeder nam haar kleine grote man in de armen en dronk vanaf dat moment geen druppel meer en nam het bedrijfje over dat zo lang had staan te verstoffen en ze leefden nog lang en gelukkig.

 

Trudy Den Herder/Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op De jongen met de gouden stuiter.

 1. logbankje zegt:

  Wat een lief verhaal, haar kind de redende engel. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 2. Zilvertje zegt:

  Dankjewel! Verheug me er zo op, die van de kerst zijn het mooist.

 3. hetgoedezaad zegt:

  Leuk verhaaltje Zilvertje. GEZEGENDE KERSTDAGEN.
  Beste blogmaatje(s)over vier dagen is het Kerstfeest. De lichtjes branden volop in aantallen huizen, bij de ramen of buiten in de bomen en struiken. Deze maand is denken aan de eenzamen. De mensen die het zeer moeilijk hebben., worstelen met allerlei vormen van verslavingen. Hun leed, verdriet, gezondheid en nood.
  Geheel bewolkt 14 graden veel wind in Noord-Holland. vandaag op kerstavond
  is een redder geboren
  Zijn liefde zal ons leiden
  dit is de boodschap van kerstmis
  laat kerst ons bezielenxxDe gedachtenis over de geboorte van Christus gaat gevierd worden in vele kerken. Het is een Christistelijke feest. Dat mensen tot berouw en bezinning komen en echte vrede gaan leren ervaren. Hartelijk dank en Lieve groet Patricia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s