Mantelzorg deel 6 De stinkende bips van pa.

20150225_164621

Mantelzorg deel 6 De stinkende bips van pa.

Het was een hele klus om vader te verzorgen, zijn kinderen kwamen 1 maal in de maand in zijn huisje bijeen en namen alle struikelpunten door. De koffie dampte, de sfeer was slecht, over en weer verwijten……. vader was zaterdag niet onder de douche geweest,  wie had die dag de zorg? Wie? Wie? Of in zijn koelkast stond bedorven eten en vader zag het verschil niet, dan werd er met het schema op de schoot de dader achterhaald. Schaamrood bij de een, ergernis bij de ander…..

Het was Sjaak die zijn tranen niet kon bedwingen, eerst huppelden de tranen nog langzaam van oog naar kin, maar hoe meer hij het probeerde tegen te houden, hoe groter de vloed werd, hij schokte, hij snikte en met een lange woehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh uithaal, hing hij in ma’s fauteuil als een gebroken man. Sjaak had een druk gezin, een stoere kerel baan, hij werkte in de bouw, vroeg op, kou op de botten, het zware tillen in het gemartelde lijf.  Hij had thuis een jongen van elf, Tim, die zo wereldvreemd was, als een tomaat met een hoed op, dat hij bijna hand in hand begeleiding  nodig had en zijn gezondheid was  ook nog eens broos.

Zo had elk kind van pa, wel een enorm probleem en moeite om het leven leuk te houden, ze hadden allemaal meer dan genoeg aan hun eigen leven en al de bijkomen zorgen. De wil was er zeker om pa te verzorgen, maar het nam een enorme hap uit de kwaliteit van hun bestaan.

Toon tilde met een veeg van zijn arm zijn broertje Sjakie uit de diepe stoel. Hij knuffelde hem alsof ze elkaar jaren niet hadden gezien en barsten ook uit in een enorme huilbui. Het werd gieren, met lange uithalen.

Reina de enige dochter zalfde verder en vond dat ze elkaar ook geen verwijten moesten maken, pa verzorgen was zwaar. Het gedoe met het haasten en je in tweeën delen was nog tot daar aan toe, voor ma haar dood waren ze ook regelmatig in hun ouderlijke huis te vinden, maar nu was het anders, het was een verplichting, er was werk aan de winkel, er werd iets van je verwacht. Je kon niet afzeggen.  Voorheen kwamen ze om even het nest te ruiken, even bij te tanken of om een probleem voor te leggen, wat te lenen of noem maar op, ze haalden bij pa en ma van alles en nu was het brengen en dat werd met veel liefde gedaan, maar het was wel moeilijk en zwaar. Reina vertelde over hoe moeilijk ze het had gevonden voor het eerst pa naar de wc te helpen, zijn piemel goed in de pot te stoppen en denken, God, daar ben ik uitgekomen en dat had ik nog nooit gezien. Zijn billen te vegen en een geur te ruiken die niet bij haar vader had gepast, een walgelijke geur, maar nu wel in zijn broek en aan zijn geslachtsdelen hing.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Trudy/Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op Mantelzorg deel 6 De stinkende bips van pa.

 1. logbankje zegt:

  Ja, samen de broek ophouden voor vader die zich niet meer kan redden is een zware taak.
  Zeker als je zelf met je handen gebonden bent aan andere zorg en werk. Hans

 2. Ja zo is het, Zilvertje
  Het vergt Compassie met een grote C
  Liefdewerk met een grote L
  en,,,
  een verlaging van je belastingen.
  zodat je extra vrije dagen ervoor kunt opnemen

  • Zilvertje zegt:

   Ja, er zouden veel meer regelingen moeten komen, je hebt wel rechten als mantelzorger, maar in het drukke bestaan zijn ze soms niet uitvoerbaar. denk bv maar aan, je mag enkele dagen eerder weg van je werk om te zorgen en dan sta je in een file of voor een trein die niet rijdt.

 3. burroholanda zegt:

  Dit blog geeft zo schrijnend aan hoe erg het met onze zorg is gesteld. Het persoonlijke leed bij zorgbehoevenden en hulpverleners loopt gigantisch uit de hand. En allemaal door zo verschrikkelijk, onrechtvaardige bezuinigingen. Deze regering heeft totaal geen sociaal gevoel meer. Een land, dat alleen door “geld” wordt gestuurd is gedoemd . Weer heel knap geschreven!

 4. Pingback: Mantelzorg deel 7 Uitgelikte kopjes in de kast. | Het straatje van Zilvertje.

 5. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Burro! Ja, geld is een slechte leidraad.

 6. Pingback: Mantelzorg deel 8 Oude foto’s. | Het straatje van Zilvertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s