De nieuwe koning.

Gouden_Koets

De nieuwe koning.

Heel vredig lag het grootste gedeelte van het land, heerlijk te slapen, onder een stevig dekentje van witte sneeuw. In de dorpjes waren zo de geluiden heerlijk gedempt en in de steden reden weinig auto’s, want de weg was nog niet gestrooid, het was maandag. De nieuwe koning rekte zich heerlijk uit en nam zijn bad en ontbijt. Zijn koningin lag nog heerlijk te slapen, hij gaf haar een kus en met zijn mooie oranje fiets, ging hij richting ministers. De prinsesjes zaten in hun pyjama voor het raam en zwaaiden hem vrolijk na.

Zijn aankomst op het Binnenhof op de fiets gaf wat opschudding, veel van de ministers waren nog niet eens aanwezig. Haastig belden men elkaar op: kom snel, de nieuwe koning is hier! De Minister President was nog haastig zijn das aan het strikken, terwijl hij met snelle pas naar zijn bankje liep. De koning stond al ongeduldig bij de microfoon. Het rook wat onfris in de grote zaal, veel zaten ongewassen, maar wel in keurige kleding, vol spanning te wachten op wat de koning had te melden. Een wat oudere heer achterin was zo snel en onverwachts door zijn chauffeur gehaald, dat hij zijn bovengebit was vergeten in te doen, hij durfde geen woord te zeggen en blies wat lucht in zijn bovenlip, om het vervallen frontje wat op te vullen. Zijn charmante vrouwelijke collega, begon al gezellig met hem te babbelen, maar hij wees schichtig op zijn keel, en wende zich een keelpijn voor, zonder stem.

En…eindelijk, na wat wachten werd het rustig, was het zenuwachtige geneuzel over en de nieuwe koning ontvouwde zijn plan. Vol vuur begon hij te pleiten voor een nieuwe frisse, en eerlijk wind door het land. De minister van oorlog gniffelde wat, ze had moeite haar “frisse” wind in te houden en liet hem zachtjes ontsnappen op haar stoeltje en tilde een bil wat hoger, ze had geen tijd gehad deze ochtend haarzelf te ontlasten. Terwijl de koning het vuur uit zijn sloffen sprak, werd zijn fiets opgehaald door de plaatselijke handhaving. Welke malloot had nu zijn fiets zo dicht bij de ingang gezet?

De koning had ongeveer 45 minuten nodig om zijn plan te ontvouwen en hij zag er blij en opgelucht uit, hij verliet de zaal met de woorden: EN ZO GAAN WE HET VANAF NU DOEN! Terwijl hij met een gelukzalig gezicht de ministers groette, ging hij naar buiten en zocht zijn oranje fiets. Op dat moment waren de ministers bezig met bijkomen van de mededeling. Ze hadden schuim op de mond, ze zagen er verslagen uit en maakten ruzie, en dit werd steeds erger, ze beten elkaar in de oren en porden elkaar in de ribben, maar er was geen ontsnappen aan, Konings Wil Was Wet.

En zo zag het landje er na de winter heel anders uit. In het mooie optrekje van de koning woonden nu vluchtelingen, mensen die ontsnapt waren aan het geweld in hun land en die ontberingen hadden doorstaan om een veilig plekje te vinden. Hun kroost zat zingend op de koninklijke schommels in de tuin. De ministers zaten in treinen met hun tasje op de schoot. Vuilnismannen woonden in de villa’s van puissant rijken en alle kinderen hadden de garantie dat als ze wilden naar de universiteit konden gaan.

Het geld werd beter verdeeld en alles werd duurzaam, wapens werden omgesmolten tot werkgerei en legers mochten alleen maar andere landen helpen met een verpleegkoffer in de hand, of een hamer, of een schep en meetlat. Vrouwen mochten voortaan een jaar zwangerschapsverlof en mannen werden verplicht luiers te wisselen. Zieken en ouderen werden verzorgd als prinsen en prinsessen. En zo was er veel veranderd, soms was een nieuwe regel niet werkzaam en moest er snel iets aangepast worden, maar de bedoeling was zo goed. De koning en zijn gezin namen een poosje intrek in een opvanghuis van het Leger Des Heils, en zag hoe weinig mensen in het verleden met weinig middelen, dakloze hadden moeten helpen, zag hoe schamel de zaaltjes er uitzagen en was blij met zijn nieuwe beslissing.

Het was natuurlijk nog niet helemaal ideaal, maar het begin was er en oh, wonder, de gezondheidszorg had veel minder geld nodig, want mensen werden minder snel ziek of ongelukkig en andere landen gingen meedoen met het goede plan van de nieuwe koning en eindelijk werd Moedertje Aarde, leefbaarder voor iedereen, zelfs de grootste agressoren, staakten het vuren en genoten van het delen en de glimlach van gelukkige burgers.

Trudy Den Herder

( Het sprookje van de nieuwe koning )

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in geluk, Humor en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op De nieuwe koning.

 1. Rob Alberts zegt:

  Zal er in dit sprookje ook een kern van waarheid komen.

  Vriendelijke groet,

 2. Blewbird zegt:

  Ah, je schaft de democratie af (‘koning’s wil was wet’) en denkt dat het dan beter gaat! Interessant!

 3. logbankje zegt:

  Leve de nieuwe koning.
  die is nu zijn fiets aan het zoeken. Hans

  • Zilvertje zegt:

   Ja, die arme koning, net als bij ons bij de NS, zet je je fiets naast een rek, dan nemen ze mee. Maar ze kunnen beter boeven vangen, er is daar zoveel ruimte, niks aan de hand als hij niet in het rek staat.

 4. Dirk zegt:

  Al gebeurde het maar voor 10% dan is het al een hele verbetering Trudy.

 5. jeetjemina zegt:

  Oh het lijkt zo gemakkelijk zo’n wereld maar ik vrees dat het niet van de koning zal komen!
  En vergeet de wapenlobby niet.
  OT vandaag een bekeuring van 90 euri voor een uurtje parkeren, geen parkeermeter te bekennen en plenti plek. Je doet niets fout en toch een boete! Ga boeven vangen!

 6. Hoi Trudy Nivea….ken je me nog? The Showmaster is weer begonnen hoor….leuk te zien dat je nog steeds mooi kan schrijven!

 7. Zilvertje zegt:

  He Poetekoeloeri, ja, tuurlijk ken ik jou nog, ik heb nog mooie cd’s van jouw gekregen, dat was een leuke tijd. Ik ga kijken of ik op je weblog kan.:^)

 8. Zilvertje zegt:

  Poetekoeloeri, ik kan je weblog niet vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s