Zomaar een jongen ( deel 6 de kelder )

kelder-west-trap

Zomaar een jongen ( deel 6 de kelder )

Meester Van Schalkwijk had een fruitmandje aan de deur afgegeven en een boek over scheepvaart en een kaart met de namen van alle klasgenoten en meesters en juffen. Geertje had het ontroerd aangenomen. Meester maakte zich zorgen om Jan. Was er wel een dokter bij geweest? Kwam het wel goed? En wanneer mocht zijn vriend weer komen spelen?

Geertje had de spullen en de groeten van meester en zijn klas dadelijk willen overbrengen, maar Jan sliep en ze wilde hem niet wakker maken, het jochie was nog zo zwak en als hij sliep kon hij herstellen en voelde hij niet zijn zere billen. Geertje had het de dag dat Jan ziek werd en hem moest verzorgen ontdekt, de billen van Jan hadden alle kleuren van de regenboog en waren tot bloedens toe stukgeslagen. Geertje kon het niet bevatten, wie doet nou zo iets bij zo een lief kind? Die arme jongen die het al zo moeilijk had met het plotselinge verdwijnen van zijn moeder.

In de keuken spoelde ze de kopjes van de middagthee en begon de aardappels te schillen en haar gedachten stonden niet stil, er was iets dat ze niet begreep, maar goed ze schoof het terzijde er was werk aan de winkel. Ze zouden die avond snijbonen eten en Geertje was vergeten de sleutel van de kelder te vragen aan mijnheer en mijnheer was de hele dag weg. Zou ze het durven om in de kleine goederen lift te stappen en zo de snijbonen in weckpot uit de kelder te halen? Zo had ze dat ook vroeger gedaan toen ze nog werkte voor de vader van de dominee, maar toen was ze kleiner en slanker.

De deurbel ging en Geertje slofte naar de deur en hoopte dat dominee vroeger thuis zou zijn, voor de sleutel van de kelder, maar helaas. Het was Willemien de Smet een lief meisje dat voorheen altijd samen met Jan op de piano speelde onder het liefdevolle wakende en muzikale oog van moeder. Ze had boekjes mee voor Jan en wel duizend vragen, over wanneer ze weer mocht komen spelen met Jan en hoe het ging en of mevrouw alweer thuis was. Geertje wist niet op alles een antwoord, maar nam het meisje tegen de regels van de roodvonk in, mee naar de keuken, gaf het kind een lekkere koek en drinken en vroeg of het meisje Geertje kon helpen met iets uit de kelder te halen met de goederenlift. Dat wilde Willemientje wel, ze had voorheen zo vaak gespeeld met de lift en ze paste er nog prima in. Met een boodschappenlijstje en een mandje zette Geertje het kind in de lift, drukte op het knopje en haalde haar na enige minuten doodsbleek weer uit de lift.

Willemien kon het eerste kwartier geen woord uitbrengen, was zo wit als een doek en trilde tot op haar tandwortels toe. Geertje deed haar een warme omslagdoek om en wachtte geduldig en voelde zich schuldig, terwijl ze het kind troostte. Geertje had intense spijt, het arme kind had vast het opgedroogde gerookte varken zien hangen, of een muis, of rat……..

Willemien, kwam heel langzaam weer bij en vertelde hakkelend, dat ze zwak geroep had gehoord, dat ze was gaan kijken, omdat de stem leek op mevrouw haar stem, maar dat ze in een donkere hoek een soort heks had gezien, haren wild, rode ogen, blauwe plekken en vastgebonden in een stuk zeil…..

Geertje dacht aan fantasie en liet Willemien beloven er met niemand over te praten, want dan kwam de dominee er achter dat ze zonder sleutel en vragen in de kelder was geweest. Het was natuurlijk allemaal fantasie, omdat het zo donker was in de kelder sinds het licht er zomaar was uitgevallen en het niet gemaakt kon worden volgens de dominee, nee, beter was het er over te zwijgen, dan kwam alles weer goed

Willemien, begon vanaf dat moment in de nacht in haar broek te plassen, ze was een angstig schrikkerig kind geworden, maar hield haar belofte aan Geertje.

Zilvertje.

Foto: internet.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zomaar een jongen ( deel 6 de kelder )

 1. logbankje zegt:

  Leuk van de klas dat ze aan Jan dachten
  Slaap is een moment van rust en geborgenheid als hij maar geen enge dromen krijgt.
  Niet veel vertrouwen van de dominee als hij de keldersleutel bij zich draagt.
  Geertje is de redende engel, maar in de kelder schrok ze zich een hoedje.
  Wat voert de dominee in zijn duivelse schild? Hans

 2. De spanning neemt toe
  Toch niet een ellendiger
  Versie van Dutroux (?)

 3. Moeder in de kelder opgesloten, die vuilak van een dominee.

 4. Dirk zegt:

  Het wordt nu wel heel spannend’ ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s