Verhitte jongens scandeerden woest een Arabische naam.

00034_03

Verhitte jongens scandeerden woest een Arabische naam.

Moest er toevallig langs dinsdag, heen was ik langs de Provinciale weg naar Zaandam gegaan, terug nam ik de weg binnendoor, de Zaan volgend. Al van verre hoorde ik plotseling woest geschreeuw van heel veel stemmen, het zwol aan, alert keek ik de richting op waar het vandaan kwam en begon sneller te fietsen. Links van me was een schoolplein en op dat schoolplein werd een kleine jongen van ik schat een jaar of 7 of 8 ingesloten door zeker meer dan 15 andere jongens en ze scandeerden heel woest en opzwepend zijn naam, een Arabische naam, ik zag dat ze hem met de vuist bewerkten, de jongen kon geen kant op.

Nou heb ik als het moet een stem als een bootwerker ( vroeger hardrock gezongen bij oa. Zaanse bandjes ) en vanaf de overkant ( ik moest nog oversteken ) riep ik: HE LAAT DAT! HE! LAAT DIE JONGEN MET RUST! De grote groep keek me aan, van zo een dame op de fiets met een knotje op haar hoofd hadden ze niet zo een stem verwacht denk ik en ze stoven weg. Ik ging op zoek naar de ingang van de school, maar tot mijn stomme verbazing, stonden 5 leerkrachten midden op het plein met elkaar te praten, ongeveer drie meter van het opstootje. Ik liep er met mijn fiets naar toe. ( een pestkopje riep: u mag hier niet komen! Ik keek hem tot grasspriet met een knak er in )

Ik vroeg aan de leerkrachten waarom ze, en ik noemde de jongen zijn naam, onder hun ogen in elkaar lieten slaan. Ze haalden hun schouders op en zeiden dat ze deze jongen niet kenden. En niks hadden gezien. Daarna ging ik naar de leerkracht en dame die zich hadden afgescheiden van de pratende groep docenten op het moment dat ik het schoolplein betrad en ik vroeg wat dit moest betekenen. Hij, de leerkracht durfde me niet aan te kijken en zei: ach, de kinderen spelen leuk met elkaar. Ik zei hem, dat als hij dit leuk spelen vond, hij beter een andere baan kon kiezen, hij niet geschikt was voor zijn vak, dat ik gehoord en gezien had dat hier een jongen met een Arabische naam en uiterlijk in elkaar geslagen werd, door veel andere jongens, dat hij, de jongen geen kant op kon. De leerkracht hield vol, dat hij niks had opgemerkt. Ik vroeg hem waarom ik dan wel, terwijl ik helemaal van de weg af moest komen en hij er ongeveer 3 meter vanaf stond met zijn juffengroepje.

Nee, de leerkracht hield vol, dat er niets was gebeurd. Ik vroeg hem toen of hij in plaats van pedagogiek mogelijk struisvogelkunde had gestudeerd. En toen was er een jongen zo dapper om te zeggen: meester deze mevrouw heeft gelijk en het goed gezien, ….. hij noemde de Arabische naam, hij werd in elkaar geslagen en stond ingesloten en kon geen kant op, ze sloegen hem en de jongen deed het voor, ze sloegen hem met de vuisten op de slaap.

Dankjewel zei ik tegen de dappere jongen, dat ik heel eerlijk van je en geloof me eerlijkheid wordt altijd beloond. De leerkracht wist nu helemaal niet waar hij kijken moest. Ik wilde er geen woord meer mee wisselen. Ik zei hem op resolute toon dat hij nu dit moest oppakken en voor nazorg moest zorgen en kijken hoe het met het slachtoffer was. Ik draaide me om en was van binnen echt zo boos.

Je moet je op school veilig kunnen voelen, ik zie het al helemaal voor me, komen ouders op een dag op school klagen en zeggen dat hun kleine man/vrouw mishandeld wordt en dan zal die labbekak van een meester zeggen: maar mevrouw dat kan niet, we staan met 5 man op het plein op te letten. Maar het kan dus wel! Mensen laten we goed op elkaar passen en het verbaasd me, dat in een gemeente waar al zo lang buitenlandse mensen wonen dit nog steeds voor komt.

Zilvertje.

Advertenties

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Verhitte jongens scandeerden woest een Arabische naam.

 1. Corline zegt:

  De like is niet vanwege datgene wat er is gebeurd, maar vanwege jouw actie. En dat je erover blogt. Je was dus, terecht, woest als vloed. Wat erg dat zoiets gebeurt onder het oog van leerkrachten! Je hebt het heel goed aangepakt; ik hoop echt dat er wat mee en aan wordt gedaan. Ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd naar welke school het was, maar ik snap het als je dat liever niet bekend wil maken.

 2. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Corline. Had nog niet eerder de tijd gehad het op het blog te zetten, het was dinsdag gebeurd, ik ben normaal een op de achtergrond tredend mens, maar onrecht kan ik niet hebben, dan ben ik net een vuurpijl, ja, hahaha, woest als vloed.

  Ik denk dat ik genoeg opzien heb gebaard, maar het is een school waar ik zeker vaker langs ga fietsen en als dit weer gebeurd, dan stap ik naar de directie en hang het aan de grote klok, de docenten hebben nu wat om over na te denken en met elkaar op te pakken, maar ik verlies ze niet uit het oog. Als ik er niet was geweest, dan had niemand het voor die jongen opgenomen, wat voor beeld krijgt hij dan wel niet van de mensheid, welk verdriet zal in hem groeien, zo een leuke knul en wat keek hij dankbaar toen ik met mijn harde stem de groep uitelkaar dreef, dat vergeet ik nooit

  Ik denk altijd: elke goede daad brengt de wereldvrede dichterbij!

  En nu ga ik snel boodschappen doen voor mijn hongerige volk dat zo uit school komt.

 3. Dirk zegt:

  Het is erg dat zoiets kan gebeuren op een schoolplein, het pesten is een groot probleem onder de jeugd en ik denk dat het wegkijken van bepaalde leerkrachten van gemakzucht is want o wee dat is dan weer extra werk moeten ze weer gaan praten met ouders na schooltijd.

  • Zilvertje zegt:

   Ja, Dirk, dat pesten is een groot probleem, je zal maar aan de beurt zijn en die domme leerkrachten doen er niks mee, houden het in stand. Op de school van B en E, heb ik ook veel dingen gezien die niet horen, tandenknarsgevoel geeft dat. ( ik greep ook dan in )

   • Dirk zegt:

    Ja superwoman grijpt in, alhoewel je hoef niet super te zijn als het om je eigen kinderen gaat.
    Een fijn weekend voor jullie.

 4. Hans zegt:

  Heel vreemd dat leerkrachten blijkbaar de andere kant op kijken of gewoon hun hoofd in het zand steken.
  Je hebt gelijk dat je erop af bent gegaan, wie het ook is.
  Maar blijkbaar werkt de maatschappij niet meer op die manier.
  Je moet je op school toch veilig moeten weten. Hans

 5. Goed zo, Zilvertje!
  Dat hoort iedereen te doen, terwijl adequaat ingrijpen eigenlijk hun vak hoort te zijn.
  Maar op de pedag. ac. zal het hooguit een keuzevak zijn en dan vaak onder de ronkende titel ‘omgaan met agressie’ of ‘conflicten hanteren’

  Mij verbaast niks meer wat betreft geweld.
  Wel dat het nog meevalt gezien de frustraties, de verveling, het zoeken naar een kick enz.
  En, dat ze er gewoon mee wegkomen!
  De rotte plek is ook niet het geweld in de samenleving, maar de lafheid!
  Of algemener ‘het gebrek aan een ruggengraat’
  Want daar gaat het om, niet die agressie op zich.
  Altijd al pakken ze iemand in groepsverband.
  Vroeger waren dat de papen tegen de protestanten en omgekeerd.
  Nu loeren ze op de zwakkeling, de afwijker enz.

  De lafheid om zo’n jongen in te sluiten en geen kans te geven
  De lafheid om hard weg te rennen
  De lafheid om je alleen voor je schooltje aanspreekbaar op te stellen
  De lafheid om het niet meteen van je aan te nemen
  De lafheid van de ontkenning enz.

  Wat laf is en wat lef is, dat zou geleerd moeten worden.
  Dan gaan ze elkaar ook eerder corrigeren.

 6. het slaat ook nergens op als de juffen wat staan te kleppen in plaats van toezicht te houden.
  beschamend voor die school! Groepsgedrag ontaardt vaker in gemeen gedarg dus is het wel zaak daar speciaal op te letten op een speelplaats, want daar komt het het snelst voor.

 7. Zilvertje zegt:

  Dankjewel! Over de rotte plek die laf heeft, dat vind ik echt iets om over na te denken, je kan daar nog wel eens gelijk in hebben.

  In de zorg waren veel verpleegkundigen ook te laf om een arts of een andere zorgverlener te wijzen op onheuse behandeling stelen, fouten enz en zo ging ook de zorg naar de haaien, ja, ik denk dat je gelijk hebt, lafheid houdt veel kwaads in stand, lef moeten we tonen!

 8. super, zilver
  en de volgende keer in de krant ermee

  • Zilvertje zegt:

   Hennie, nou ik hoop dat dat niet hoeft, dat iedereen gaat nadenken. Ik had het liever ook niet gedaan, maar doorfietsen was laf. En bij onrecht word ik zo scherp als een scheermes, ken ik me zelf haast niet meer.

 9. EJW zegt:

  Ik heb zoiets meegemaakt op de lagere school. Er werd iemand gepest en ipv daar voor op te komen deed de juf mee. Hoewel in jouw verhaal dit waarschijnlijk niet het geval is is wegkijken net zo erg.

  • Zilvertje zegt:

   EJW, dat is helemaal erg. Maar komt voor ik denk nu ook aan een kleine jongen bij ons op de mavo, die werd gepest door de leraar Nederlands en als kind, durf je niks, maar dat machteloze gevoel wil ik nooit meer hebben.

 10. Blewbird zegt:

  Held! Van docenten mag je wel wat meer verwachten. Ze zouden ontslagen moeten worden.

  • Zilvertje zegt:

   Ze zouden eens kinderboeken moeten gaan lezen en er is ook weer zo een mooie film van gemaakt, ben de naam kwijt, ik ben hem gaan kijken met mijn jongste dochter. Pesten is zo erg. Ik zou zeggen een cursus, voor de leerkrachten, maar of ze dan gaan opletten? Of het zien als een uitje?

 11. Hans zegt:

  Ot. Hij is er weer hoor.
  Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de weblog http://logbankje.nl

 12. Fenny zegt:

  Dat ze eens wat ontglipt dat kan ik me voorstellen maar de reactie op jou vind ik zo vreemd en dan van alle leerkrachten, ongelooflijk!

 13. Zilvertje zegt:

  Fenny, ze hadden het te druk met zichzelf, die man zag er uit als een versierder en volgens mij stonden ze voor hem te smelten, maar ze hadden moeten opletten en oh, hoe ik het dan durf en ook eigenlijk hun gezag ondermijn met mijn scherpe woorden, maar ik ben dan een soort van superzaankanter. Daarna fietste ik heel stil weg. ( voelde me gekrompen )

  • Fenny zegt:

   Natuurlijk, je bent niet gehoord, wat een vreemde manieren en dat vind ik echt hoor, ik vind het bijna niet te geloven, van leerkrachten!
   Ze zijn als het goed is n.l. getraind in het correct reageren op ouders, volwassenen, kinderen. Vandaar mijn ontsteltenis, dat zie ik op mijn school met vier locaties nergens gebeuren gelukkig!!
   Het zou je zuur komen te staan, de rapen zouden gaar zijn!

 14. Zilvertje zegt:

  Fenny, zelfs op de lagere school waar de jongste kinderen op zaten heb ik rare zaken meegemaakt. heel jonge kinderen die met een blad met koffie- en theepot rond liepen om de juffen te bedienen, een kind kreeg de hele hete koffiepot over haar hand en ze moest gewoon door bedienen, ik heb toen( was leesmoeder in die klas ) snel haar hand gekoeld met water, lang, maar ik werd later weggestuurd. Ik was toen zo boos, ik ben toen met het helpen op school gestopt. heb de moeder van het kind een seintje gegeven goed op die hand te letten. Ik heb wel een pagina of tien met erge dingen die ik daar zag, maar ik was te lastig en ze dachten het allemaal beter te weten.

 15. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Verschrikkelijk. Eigenlijk had je dit moeten filmen en naar de pers moeten sturen. Kan gewoon niet. En de leraren ook goed in beeld moeten brengen. Schandalig.

  • Zilvertje zegt:

   Hopelijk zullen ze nu wel beter opletten, maar ik vraag me wel vader af, hoe sommige mensen leraar konden worden. Al weet ik dat er heel veel onbevoegd personeel rondloopt. ( van daar weet ik het niet ) Maar ik heb het ontdekt toen ik zelf als docent ging werken in het middelbaar beroepsonderwijs, ik had keurig mijn papiertje, maar veel hadden het niet, of hadden een ander vak, ik was zo verbaasd. Als ouder of student weet je dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s