Hoe duur was de suiker?

hoe_duur_was_de_suiker

Hoe duur was de suiker?

Ruim twee weken geleden was ik met mijn jongste dochter naar de film: Hoe duur was de suiker? geweest en thuis heb ik ook het boek. Mijn dochter heb ik wel verteld van de tijd dat we dachten dat je mensen met een andere huidskleur als gratis dienstbode kon gebruiken. Had haar verteld hoe ooit het feminisme was ontstaan, van hoe kort het nog maar geleden is dat mensen met een donkere huid heel slecht werden behandeld, dat ze veel niet mochten, vooral in Amerika en ja, wat had ik eigenlijk niet verteld? Maar het is altijd te kort wat je vertelt.

Het praten over rechten begon ooit al bij haar eerste bezoek aan de dierentuin en het willen hebben van huisdieren. Ik had mijn jongste dochter wel eens gevraagd hoe ze het zou vinden als we samen lekker buiten liepen en er kwam een stier met een geweer en die schoot mij door mijn hoofd en nam haar mee om haar in een mensenhuis te zetten, waar allemaal dieren zouden komen kijken naar een vers gevangen meisje uit Nederland.

Hoe ze het zou vinden als eng uitziende vissen opdoken vanuit de zee en ons gingen vangen en op een schip zetten naar een land waar we niets van wisten, waar we moesten werken zonder loon, schoppen zouden krijgen, weinig eten en last hadden van ongewenste intimiteiten. De heimwee die we zouden hebben en hoe we onze familie zouden missen, ja, die gesprekken die hebben we allemaal gehad, simpel toen ze klein was, meer op gelijke voet nu ze een jonge vrouw is.

Maar hoe we samen ook vaak hadden nagedacht over al die erge dingen, het mishandelen van mensen die we anders vinden, het mishandelen van dieren, ja, hoe we toch dachten dat we gewapend in de bioscoop zaten, toch kwam het hard op ons dak. In het donker heb ik zo gehuild daar in die heerlijke luxe stoel van onze bioscoop. En nu het boek ook bijna uit is, kan ik je vertellen, dat het aankomt als een mokerslag als je ook nog eens door het verhaal gaat houden van de mensen over wie wordt geschreven. Het was al gruwelijk, maar door de prachtige film en het mooie boek, komt het nog dichter bij.

Je voelt de zweepslagen niet op je huid, maar wel in je hart, je ziel, je geweten. En het gekke is, we leren er nog steeds niks van, want vluchtelingen laten we nog steeds stikken in het zand van de woestijn als ze vluchten uit hun land en als ze dan toch nog de zee weten te bereiken, is de kans groot dat ze omkomen tijdens zwaar weer, of als de boot te vol is.

En natuurlijk, de oplossing is niet makkelijk, want jij en ik, kunnen er wel heengaan, maar dat schiet niks op. Het begint bij de mensen die in de regering zitten, die moeten held worden en niet vriend van het geld en niet vriend van Amerika, maar vriend van de eerlijkheid. Dus we moeten met de komende verkiezingen niet blind vertrouwen op hun praatjes, maar we moeten goed doorvragen waar ze voor staan en dan maar hopen dat ze niet liegen of draaien.

We denken dat we de tijd van de slavernij achter de rug hebben, maar dat is niet zo, we zijn nog net zo oneerlijk bezig. We hebben jarenlang te veel geconsumeerd en daar zijn al die stinkfabrieken met lage lonen uit voortgekomen, die fabrieken in verre arme landen, die fabrieken die af en toe instorten en wij maar ach en wee roepen als die mensen daar uitgemergeld platgewalst worden door de muren van hun eigen werkgever.

Hoe duur was de suiker?
Hoe duur is uw kledingstuk, uw fruit, uw lapje vlees?

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Hoe duur was de suiker?

 1. De slavernij is een zwart boek in de geschiedenis. Ik voel me daarover niet schuldig, ook hebben mijn voorvaderen daar niet aan meegedaan, daarom…………geen excuses van mijn kant.

 2. Ambtenaar zegt:

  En weer zo’n geweldig stuk. Heb je er ooit wel eens over gedacht om professioneel verhalen te gaan schrijven voor een tijdschrift? Ik zie met belangstelling uit naar meer.

 3. Zilvertje zegt:

  Fulps, jouw like was nummer 1000 dankjewel!

 4. Dirk zegt:

  Mooi relaas Zilvertje, het is nog steeds goed dat daar over geschreven wordt,
  Een aantal regeringen terug hadden we ene premier Balkenende die had het vaak over normen en waarden daarbij noemde hij bv. de VOC mentaliteit hij had toen zijn ogen uit zijn kop moeten schamen.

  • Zilvertje zegt:

   Ja, Dirk, hij heeft denk ik vroeger niet altijd goed opgelet in de klas, of hij moet door en door slecht zijn, ik denk dat ik niet kies, ik kruis alle twee aan bij hem.

   Had vandaag maar heel verstandig de fiets niet genomen, maar het bleef droog tot in de avond. :^)

   • Dirk zegt:

    Hier was het vandaag mooi weer tot een uur of 5 toen ging het weer regenen wel een lagere temperatuur dan we gewend waren maar ja het is tenslotte haast november.
    Nog een fijne avond.

   • Zilvertje zegt:

    Ja, hier stoken we flink de kachel op, jij ook een fijne avond, dankjewel!

 5. Corline zegt:

  Goed stuk, Zilvertje. Een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij, waar wij allemaal slaaf van zijn. Het is zaak om heel erg bewust te zijn van je handelen.

  • Zilvertje zegt:

   Dankjewel Corline, ik wilde het al die twee weken al schrijven, maar kwam er niet toe en vandaag vlak voor de maaltijd dacht ik, en nu moet het gebeuren!

   Je zegt het prachtig, we zijn nu allemaal slaaf, omdat we met scheve ogen kijken naar wat die ander heeft en dat willen wij dan ook en het is altijd te veel, veel te veel ten koste van nog meer…..

 6. De uitbuiting gaat jammer genoeg nog steeds door. Zo weinig als wij voor veel producten willen betalen houdt nog steeds slavernij in stand. Maar ook de geldzucht van grote bedrijven houdt moderne slavernij in stand.

  Dat sommige nazaten van de slavernij uit het boek en de film ” Hoe duur was de suiker?” nu aandacht vragen voor hun gevoelens bij het gebruik van “Zwarte Piet” maakt dat ik wel Sinterklaas wil vieren, maar zonder “Zwarte Piet”.
  Het is ook de reden dat ik zoek naar Fair Trade produkten.

  Je hebt weer een mooi verhaal geschreven Zilvertje.

  Vriendelijke groet,

 7. Hans zegt:

  De geschiedenis lijkt soms zo ver weg, maar eigenlijk vaak nog zo recent.
  En herhaalt zich nu ook nog. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 8. joost tibosch sr zegt:

  Ben bijna 50 jaar Klaas geweest en denk nu, zoals je begrijpen zult, aan mijn befaamde suikergoed. Gelukkig heb ik de laatste decennia de Pieten alleen maar leuker zien worden en de oude blanke Sint alleen maar aardiger. Iedereen die nu, het liefst met kinderen en kleinkinderen, naar een intocht en naar de Sinterklaas’programma’s kijkt, zal dat bevestigen. Deze man met witte baard brengt Nederlanders, van welke kleur of afkomst ook, bij elkaar en laat ze genieten. Een andere man met witte lokken, het hele jaar door in het nieuws. drijft ze alleen maar uit elkaar en bezorgt ze chagrijn..

 9. Als we ooit er toe komen rijkdom eerlijker te verdelen, houdt dat zonder meer in dat onze rijkdom minder moet worden. Weinig mensen kunnen dat accepteren. Daar komt dan weer het gedrag vandaan om af te geven op anderen, minder bedeelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s