Ford aan Den Ham in Uitgeest.
De stelling van Amsterdam kent 42 forten. Het fort aan Den Ham is gebouwd tussen 1889 en 1903 en ligt in de sector Zaandam langs het spoor tussen Krommenie en Uitgeest. Veel forten zijn in de loop der jaren leeggehaald en verbouwd en/of hebben verschillende functies, te denken valt aan bv opslag voor wijn, ideaal, want bij heftige koude buiten, is het toch 7 graden binnen en zo ook is het bij extreme hitte, het fort is dan heerlijk koel.
Het fort aan Den Ham, wordt helemaal teruggebracht in oude staat, wat er niet meer is, wordt met veel liefde gemaakt door vrijwilligers. Het draait zonder subsidie. De rondleiding is een uur en je valt van de ene verbazing in de ander.
Het is een enorm groot fort en alles is aanwezig, de keuken, een ziekenzaal, de munitiekamer, de slaapkamertjes voor de hogere pieten, schietgaten, ventilatie en grote haken in het plafond, waar men de lampen aan kon hangen. Voor de verlichting van de munitiekamer had men iets speciaals bedacht. De latrines, vond ik geweldig om te zien, ik zag de oude poepdoos van mijn opa’s en oma’s terug, maar nu op een rij.
De gids legt ons heel wat uit, hoe men met eenvoudige middelen toch zichzelf kon redden. Handige systemen om berichten door te geven, geweldig, hoe slim en toch eenvoudig.
Er was een expositie van alle forten op foto, erg mooi gedaan en zeer leerzaam. Er was ook een overzicht van spullen uit de oorlog van 40-45 en een kamer, maar die was helaas al dicht over Het vergeten leger in Indië 1945-1950. Er was ook een zaal met allemaal oude communicatiemiddelen, jammer genoeg was de eigenaar van deze spullen er niet, hij is op hoge leeftijd en kan nog maar zelden aanwezig zijn, maar wat zou hij ons veel kunnen vertellen.
In de rechtervleugelzaal heeft Prins Bernard ooit inspectie gehouden, of het wel goed genoeg was als onderkomen voor zeer hoge oude militairen, ze hielden daar gezellige bijeenkomsten en feestjes, na het overlijden van de laatste van die hoge pieten, mocht het fort, het ruim 100-delig bestek en serviesgoed houden.
Het fort heeft muren van bijna een meter dik en als je vanuit het fort naar de bewoonde wereld kijkt, waan je je terug in de tijd, de sfeer rond het fort is liefelijk en sereen. Je kunt er zowel binnen al buiten heerlijk zitten en koffie enz. drinken. Elke laatste zondag van de maand is het open.
Voor mij was het fort vroeger een gebouw in de verte dat je als je goed keek, laag zag liggen, tijdens de fietstochten met mijn vader. Hij wist me te vertellen dat het zeer belangrijk was geweest in 1914/1918 het beschermde Amsterdam, de soldaten zaten daar maanden en werkten op het land bij de boer. Er was in al die jaren nooit iets gebeurd. Maar papa had niet helemaal gelijk, op een afsluitdeur zag ik kogelgaten……….
Er was zo veel te zien, zo veel verhalen die ook weer meegebracht werden door bezoekers. Er was zoveel liefde, de vrijwilligers bouwen alles na, schilderen alles in de oorspronkelijke kleur…….. ik ben er vol van, wat een goed besteedde dag.
Zilvertje.
Foto’s van Internet.
Met dank aan: Ximaar.
Mooie tip voor een dagje ‘anders dan een museum’!
Ja, het is het zeker waard, je mag er de hele dag rondhangen en er is zo veel te zien en alleen al daar buiten zitten is zalig!
De liefde die de mensen daar hebben voor het fort is geweldig, maar dat hoor en zie je allemaal wel, ik wil niet te veel verklappen.;
Ik noem het altijd Krommeniedijk. En het is een van de zoveel militaire miskleunen. Toen ze het allemaal gebouwd hadden was het overbodig door de komst van geveschtsvliegtuigen. Eigenlijk net zoiets als nu JSF’s aan schaffen terwijl je meer aan veel goedkopere drones hebt.
Ja, heel vernuftig, maar werd overbodig, maar wie had dat ook kunnen bedenken in die tijd. Is dat dan wel de zelfde, want deze ligt aan de andere kant van de spoorbaan, er zijn er heel veel. Tja, die JSF, pfffffffff, ja, zonde van het geld.
Ik heb eens goed op de kaart gekeken, maar die jij bedoelt is een ander, als je op de kaart klikt wordt hij groter en jouw fort ligt hoger, die was vandaag geloof ik dicht, verkeerde planning, een huwelijksfeest.
Miskleun of niet.
De restauratie en het vernieuwende hergebruik van de Stelling van Amsterdam spreekt mij erg aan.
Dat wij er weinig van leren en nog steeds Geld stoppen in oorlogvoeren is spijtig.
Vriendelijke groet,
Ik heb nog niet alle onderdelen gezien.
Maar ik geniet wel van de natuur rondom deze Stelling.
Vriendelijke groet,
Kijk je op de website? In het echt is het er zalig, je kan daar zo lekker zitten en de geur van de bomen, het groen, de bloemen, zalig!
Misschien ga ik in de loop der jaren alle onderdelen eens bezoeken.
Leerlingen van mij zijn ooit begonnen bij Abcoude. En dat is ook prachtig geworden.
Natuurvriendelijke groet,
Ik heb daar ook zin in, en ik lees op de site, dat in september ze elke zondag open zijn, ivm een speciale maand, mogelijk zijn ze dan allemaal open. Ik heb er nog wat te gaan hier in de buurt en dan doe ik de rest, ik heb de smaak te pakken. Er is ook een leuke fietstocht, nou een mens hoeft zo toch niet naar het buitenland.
Elk jaar zijn er in september speciale open dagen.
Als jij 150 wordt en ik gun het je, dan moet je zelfs meerdere keren een rondje kunnen maken langs de Amsterdamse Stelling.
Vergeet niet dat er in Groningen ook nog mooie en oudere Stellingwerken te bewonderen zijn.
Vriendelijke groet,
Zie je wel, ik kom tijd te kort!
Ben zo blij dat ik nog 41 forten te gaan heb, echt genieten, tja, er moet geld voor vrede komen, niet voor oorlog.
Na de Stelling van Amsterdam zijn er nog meer mooie historische Stellingwerken te bewonderen.
Ja, Vrede is een mooi iets.
Jammer dat de oorlogsvoerders het van ons winnen.
Vredelievende groet,
Nou ik hoop maar dat ik 150 wordt, want ik heb deze dingen vroeger nooit kunnen doen, maar nu wel, heerlijk.
Vrede levert ze geen eer en geld, oorlog wel, het is om wanhopig van te worden.
Ik was idd met een noordelijkere in ‘the war’. Deze is in het gehucht Busch en Dam en dat is nog net gemeente Uitgeest.
https://www.postcode.nl/1911MS/13
Ik ben wel in een paar forten in de Beemster geweest en ben langs een groot aantal anderen gefietst.
Heb ik het fort me gewoon toegeëigend, dus het is Uitgeest, ja, dan maak ik het ook erg verwarrend. :^)
Ik ben ooit in een soort bunker geweest, bij de Afsluitdijk, maar ondanks dat ik het altijd graag wilde was dit de eerste keer en nu heb ik de smaak te pakken en de tijd, heerlijk, en volgende week is het september, kan alleen die eerste keer niet, dan hebben we een verjaardag, maar al die andere dagen hoop ik verder te gaan met mijn fortenjacht.
Het grappige is dat die andere ‘Bij Krommeniedijk’ heet en potdorie ook in Uitgeest is. Vervolgens liggen ze in Heemskerk en Beverwijk en uiteindelijk ligt alleen Fort Zuiderwijkermeer nog net in Assendelft. Zaanstad heeft dus maar 1 fort. Tijd voor een gemeentelijke herindeling en annexatie van Uitgeest. 🙂
Dit soort kruitkamers horen er overigens ook bij en deze is aan de Zeedijk in Assendelft:
http://goo.gl/maps/KIbGZ
Het is heel bijzonder en zeer verwarrend, maar ook grappig! Wat een mooie foto, dus dat is bij Assendelft, nou ik heb nog heel wat te bekijken, heb echt de smaak te pakken, erg leuk!
Dus je heb weer een geweldige dag gehad leuk hoor.
Geniet er maar van!
Ja, het was zo bijzonder en als je op het kaartje kijkt als je er op klikt, nummer 2, dan is er nog heel wat te bezichtigen.
Nou dan heb je nog wat in het verschiet, wou dat ik er bij was maar dan zonder ov fiets.
Gelukkig is men “op tijd” de waarde van de stelling gaan inzien, anders was deze mooi verwaarloost.
fort busch en dam is een museum geworden, met veel ver de oorlog in de Zaanstreek. Hans
Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl
Dankjewel!
Zilvertje,
als je eens mee wilt naar Fort IJmuiden, zeg het maar. Daar ben ik gids.
Mail me dan persoonlijk, groetjes, Selma
Wat leuk! Nou ik hoop daar gebruik van te maken, echt geweldig!