IJzers

lente 3

Witte bloemen.

Die kleine houten schaatsjes kon ze nog heel lang rond haar voetjes voelen. Het lijkt haast onmogelijk want zelfs op het moment dat ze maat 40 droeg, had ze nog de gave, het gevoel, het troostende, warme gevoel op te roepen en vaak ging ze met een mooie gedachte uit haar jeugd in slaap.

Vader die haar bij de hand had en samen met haar sloot na sloot bedwong, prachtige sneeuwlandschappen en de koek met de warme chocolademelk en moeder die bij thuiskomst haar knuffelde en eten gaf en haar warm en voldaan in slaap zong en de veters van haar Friese doorlopers waste en liet drogen.

Van een liggende kast een huisje maken, een huisje op ijzers, getrokken door witte honden. Ze zat dan rechtop in de kussens. Rechts van haar had ze een wasbakje met een kraantje, een plankje met een bekertje en een handdoek en washandje, haar pyjama en een raampje om naar de sterren te gluren.

De honden brachten haar daar waar ze maar wilde zijn, ze hoefde het alleen maar zachtjes te fluisteren………. Ze viel in slaap bezig met alles in te richten, op te ruimen, tanden te poetsen bij het kraantje en de eindbestemming zag ze nooit, dan was ze al diep in slaap en de witte honden holden maar door, droom na droom, jaar na jaar.

Er kwam een man in haar leven, hij sloeg niet, maar deed het met woorden en ontzeggingen en totale onkunde en vrouwonvriendelijkheid. De intimiteiten die hij met haar deelde waren gericht op zijn eigen genot en omdat hij niet deelde en verwarmde, kreeg hij niet terug wat hij wilde, maar de klunzige ziel was onmachtig, veel praatjes, weinig zelfontwikkeling. Hij las geen boek, nam geen expert in de arm, deelde niet zijn frustraties en gevoelens met haar, maar luisterde naar het gebazel van kroeggenoten en al zegt een spreekwoord dat dronken mensen de waarheid spreken, is het toch bewezen dat dit niet zo is.

Hij nam alle vrijheid, ging uit vissen en maakte schaatstochtjes, ging naar vrienden en dagjes uit, zat in de kroeg of ging biljarten…..maar helpen in zijn lieve gezinnetje, ho maar, hij vond alles gejank, nutteloos en saai. Genoot niet van de eerste woordjes, stapjes, hapjes en papjes, niet van de schoonheid van zijn vrouw.

Dan dacht zij weer haar schaatsjes om haar voeten te voelen, of ze droomde zich in haar kasthuisje en vouwde de luiers, prakte de hapjes, koesterde de kleintjes en liet het vlees sudderen in de pan.

Op een kwade dag belde een vrouwenstem en zij begreep dadelijk de strekking van het bericht. Zijn zaad was opgekomen op nieuw ontgonnen terrein. De rekeningen werden niet meer betaald en het gas en licht werden afgesloten. Het dak lekte de kinderen hadden honger en zij had een keuze die gemaakt moest worden.

Ze zou hem met een stuk ijzer de hersenpan kunnen inslaan en dan wel zo hard dat hij voortaan in een karretje met hulp zijn leven moest slijten. Maar de keerzijde was, dat haar kwaadheid dan tot een ontlading was gekomen, maar ze verder als een zieke vrouw, gevangen werd verpleegd, haar kinderen zonder moeder zaten en haar ouders zouden rouwen tot hun dood.

Maar ze zou ook daadwerkelijk haar kast kunnen omkeren, er ijzers onder zetten, haar kinderen er instoppen en de wereld rondtrekken.

En zo geschiedde. Ze trok met haar kinderen door de hele wereld, ze vertelde verhalen en maakte muziek, haar kast werd een woonwagen en de honden werden paarden. Ze waren altijd buiten en gelukkig, hadden nooit honger en trokken van dorp naar dorp. Haar verhalen werden boeken en werden op het toneel na gespeeld.

En toen ze oud en ziek werd, duurde het maar enkele dagen tot haar dood en weer ging ze in een kast, een houten kist en haar kinderen zorgden dat er ijzers onder kwamen en zo sleepten ze haar naar een prachtig stukje grond onder de bergen en begroeven haar daar waar elke lente witte bloemen opkomen. Op haar graf lagen houten schaatsjes.

Eindbestemming gevonden.

Hier ligt onze lieve dappere moeder te rusten terwijl ze naar de sterren kijkt. Door haar dromen heeft ze het ijzer kunnen smeden toen het heet was en heeft ons voor het leven goed gereedschap meegeven. In dankbaarheid

Zilvertje.

 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op IJzers

 1. Selma zegt:

  Wat mooi geschreven toch weer,
  idyllisch begin, maar strekking zo triest.
  (Wat kunnen sommige mannen toch eeuwig cliché zijn,
  sommige vrouwen ook trouwens.)

 2. Zilvertje zegt:

  Selma, dankjewel, wat ben je snel, het is nog nat. Ach, het is maar een sprookje. :^))))))))))))))))

  • Selma zegt:

   Ja, vertel mij maar sprookjes…
   (overal boze stiefmoeders, mensenvretende reuzen en wolven)
   😉

   • Zilvertje zegt:

    Ja, die knipoog! Hartelijke groet.

    Zilver schreef eens: elk verhaal is een droom, gedachte, waarneming, lot, berusting, pretje, opwelling, grapje, verdrietje, dat langs kwam vliegen, dat in de lucht hing, ik hoefde het alleen maar te pakken en herkende mijn spiegelbeeld.

 3. rikus zegt:

  Ik lees je altijd met veel plezier

 4. Dirk zegt:

  Heel mooi Zilvertje, en vooral doorgaan met schrijven en er nooit mee stoppen.

 5. Terrebel zegt:

  Bijzonder integer en ook gewoon bijzonder…

 6. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Terrebel. Laatst kwam ik je naam ergens tegen, maar weet niet meer wat, iets dat ik kon volgen op Twitter, iets met Psychiatrie waar jij aan verbonden was of iets voor deed, maar ik kan het niet meer vinden.

 7. Mooi verhaal met diverse wendigen. Leuk om te lezen, hoewel het onderwerp natuurlijk niet leuk is.

  Love As Always
  Di Mario

 8. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Een aandoenlijk verhaal, zo hard is het leven soms, dat je moet vluchten in je eigen wereldje.
  Maar moeder is waar ze veilig is. oma

  ot, dank je voor je lieve reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s