Sport voor gehandicapten en hulpbehoevende.

1140218565-74411

Voorheen maakten ze op nieuwjaarsdag een dansje, een mooie wals, hij liet haar dan genieten dicht tegen hem aan en ze genoten van de oliebollen die ze op oudejaarsdag nog hadden staan bakken en van alle lekkers die over was. Koken was er dan niet bij die dag, nee, er was nog genoeg en de kinderen schoven vanzelf aan…..

Maar nu waren ze alle twee dik in de negentig en  ze waren al blij als er iemand kwam als ze op de bel hadden gedrukt.  Naar het toilet, koffie en thee maken, de maaltijd, ze hadden bij veel dingen hulp nodig.

Deze nacht hadden ze hand in hand in bed, met de gordijnen open naar het vuurwerk gekeken, lekker dicht tegen elkaar aan, alleen jammer dat zuster vergeten was ze uit te kleden, met hun feestkleding lagen ze op bed, het had een voordeel als er nog iemand mocht komen op nieuwjaarsdag dan waren ze zo klaar.

Ze babbelden samen over veel dingen en ook over sport.  Zachtjes vertelde hij haar van zijn gedachte: Maartje begrijp jij dat nou? De tv en radio hebben het maar over sport, de prestaties die ze leveren leiden tot niks, ja, of rellen en doodslag kijk maar bij de voetbal, veel geld van de gemeenschap zit daar in en we krijgen er niks voor terug, integendeel, wil je kijken, dan betaal je een peperduur kaartje. Neem nou het wielrennen, die schijnen om te kunnen winnen allemaal troep te gebruiken, maar ja, heb je dan nog gewonnen? En wat dient het nou om tegen zo berg op te fietsen, of om twee minuten aan een stok te hangen en er vogelkunstjes te doen?

Maartje keek hem met grote ogen aan, en vroeg waar hij nou naar toe wilde? Nou………, begon hij met uitleggen, sport moet tegenwoordig alleen maar mogen als je jezelf nuttig maakt. BV de Olympische spelen van rondrijden met oude mensen in een rolstoel, die anders nooit meer buiten komen, zoals wij. Of de Nederlandse kampioenschappen eten rond brengen in een verpleeghuis, koffieschenken, mensen baden, fietsen met iemand achterop in een speciaal veilig bakkie, stroom opwekken wat de hardloper dan weer kan doen, is dat nou zo een gek idee?

Mijn plan zou wat bijgeslepen moeten worden, knappe koppen zouden zich er over moeten buigen, zodat de omstandigheden voor een ieder hetzelfde zijn en de verzorging van de mensen die ze helpen of erbij betrekken moet goed gewaarborgd zijn, maar zo snijdt het mes aan twee kanten.

Voorheen maakten ze op nieuwjaarsdag een dansje en walsje, nu werden ze tegen de ochtend hand in hand gevonden door de nachtzuster, ze lagen er keurig bij, in hun beste kleding, ze hadden een lach om hun mond. De nachtzuster belde snel de arts om de dood te constateren, ze belde de familie.

Jammer is het dat niemand van zijn geweldige plan had gehoord, zouden wij er iets mee kunnen?

Gelukkig Nieuwjaar,

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Sport voor gehandicapten en hulpbehoevende.

 1. Aad Verbaast zegt:

  Ontroerend verhaal. Mooi pleidooi.
  Laten we goed voor elkaar zorgen in 2013 (en de jaren er na).

 2. Zilvertje zegt:

  Dankjewel! Ja, meer zorg voor elkaar, dingen met el;kaar verbinden, sport en zorg, is zo logisch maar het gebeurt helaas nog niet.

 3. cor3306 zegt:

  Omdat Ik zo langzaam aan als ouwe krakkemik tot de doelgroep ga behoren sluit ik me helemaal aan bij Aad aan en wens je ook een voorspoedig 2013 natuurlijk

 4. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Cor, ook voor jou!

 5. Moonfairy zegt:

  lief zilvermeisje, ik wil je graag uitnodigen voor een Vkborrel op 15 febr 2013, liefs liefs Moonfairy

 6. Ha die lieve Zilver, beste wensen ook voor jou en heerlijk dat je nog schrijft, zinvol! 🙂

 7. fulpsvalstar zegt:

  Ook dit “dreesmannetje” uit z’n bewondering voor dit mooie verhaal en wenst je een prachtig jaar.

 8. Dirk zegt:

  Oh Zivertje als jij het toch eens voor het zeggen had wat wat zou de wereld er veel beter uitzien, Inderdaad al die sporters met een A status iets terug laten doen voor het gemeenschap geld waar ze nu hun hand voor ophouden.

 9. kittyschoenmakers zegt:

  Eeen mooi plan Zilver. De meeste sport is zuiver egotripperij dus het zou me verbazen als het plan het haalt. Maar de gedachte is een fijne en er zijn nog altijd handen(en man/vrouwuren) te kort voor de hulpbehoevende mens.

 10. Burro zegt:

  Weer een goed blog Zilver. Een fijn en succesvol jaar toegewenst..

 11. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  We wensen jou en je geliefden ook een gelukkig Nieuwjaar.
  Zo afscheid nemen van het leven is een feest. oma
  ot, mijn Nieuwjaarswens staat ook bij:
  http://www.linda-linea-recta.nl/2-een-virtuele-nieuwjaarsborrel-zalig-kerstfeest-en-een-gelukkig-nieuwjaar-bijdrage-van-oma/

 12. EJW zegt:

  Zo wil ik ook eindigen. Menswaardig. De beste wensen voor 2013 en een mooi blogjaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s