De toestand van de wereld ( de reus van de Klaterberg )

aarde

Terwijl het dorpje lag te schitteren in de zon, waren de inwoners druk bezig, met ruitjes lappen, houtjes hakken, kindjes opvoeden en vee voeren en iedereen was tevreden. In de late avonduurtjes, hoorde je de mannetjes de vrouwtjes liefhebben en in de ochtend kwam de geur van vers gebakken brood je bij elk huisje al te gemoed.

Het leven zou perfect zijn als er niet een reus was, een draak van een kerel, met een vuurpaard, met een neus als een koektrommel en met een gat in zijn hand waar de hele wereld in kon verdwijnen. Alle dorpsgenoten waren bang van deze onbehouwen, valse levensverpester en probeerden zo weinig mogelijk aan hem te denken en door te gaan met ademhalen, maar dat viel niet altijd mee.

De reus kon het zo vreselijk op zijn heupen hebben, dan hoorde je zijn gekerm al van verre, dan ging er een siddering door het dorp, dan gingen de luikjes voor de ramen, dan werden spelende kinderen binnen gehaald. Het zand stoof op en de zon was verdwenen, het vuurpaard bracht die griezel van een reus naar beneden en met zijn grote ongewassen poten trapte de reus alles stuk, terwijl het vuurpaard vastgebonden hing te wachten aan de torenspits.

Dan trok hij daken van de huisjes en kneep de mannetjes dood tussen duim en wijsvinger en liet de vrouwtjes verdwijnen in zijn gore naar pis stinkende gulp en riep naar beneden van over zijn grote vette pens: haal het vel omhoog en lik!

Dan stal hij alle schuren leeg, vrat alle akkers kaal en dipte al het vee in het meertje en liet ze stuk voor stuk zijn keel in glijden. Hij boerde en smakte en liet scheten die je nog jaren lang kon ruiken. De kinderen bleven huilend achter, zittend naast een doodgeknepen vader, wachtend op de komst van mama, die soms wel en soms nooit meer terug kwam, steun zoekend bij elkaar, beschermend met de armpjes om elkaar heen.

De enige troost was, dat de reus zo uitgeput was na zo een actie, dat het weer jaren kon duren voor hij weer kwam, soms waren de mensen het haast vergeten hoe gruwelijk het was geweest, hoe ze hadden geleden en gehuild, hoe arm ze weer waren geworden, nee, soms duurde het zo lang, dan was het dorp weer in volle bloei en glommen de ruitjes en de vrouwtjes hadden blosjes op de wangen en de dorpsoudste beloofde al weer jaren voorspoed en groei en je zou bijna vergeten dat net als in de echte wereld, de arbeiders het werk doen en hun ruggetjes krom werken, om de rijken te laten baden in weelde, terwijl ze er geen klap voor hoeven te doen en af en toe de wereld leeg vreten.

Zilvertje. Uit: Sprookjes uit duizend en een gruwelijkheden.

 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De toestand van de wereld ( de reus van de Klaterberg )

 1. Dirk zegt:

  Hoi Zilvertje het is een sprookje maar zou zomaar van deze tijd kunnen zijn.

 2. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Lijkt wel over de Europese unie te gaan, maar zo’n draak moet je zijn kop inslaan. oma

 3. Selma zegt:

  De reus staat symbool voor het eeuwige testosteron en zijn hebzucht, heerszucht en drang naar vernedering. Oftewel wapenwedloop en oorlog.

 4. joost tibosch sr zegt:

  Scroll langs je avatar en wil je gewoon al mijn beste wensen geven voor het nieuwe jaar!

 5. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Sinds vandaag is er nog niks veranderd, zal wel zo blijven. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 6. oma zegt:

  Heb een verkeerd berichtje geplaatst, zonder drugs of drank, gewoon afwezig. oma
  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 7. HansDeZwans zegt:

  Een sprookje met een zekere waarheid. Ik wens je nog prettige eindejaarsfeesten en een geweldig 2013.

 8. oma zegt:

  Ha Zilvertje,
  Heb een nummer van Jan De Wilde op mijn YT geplaatst. http://www.youtube.com/watch?v=cpX1jnwoVsw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s