Joris de draak ( een eng sprookje van deze tijd )

 

Zwijgen en knokken.

Met haar handje onder haar kin kon ze uren kijken naar vader die moeder terroriseerde, naar haar oudste broer die mijnheer Vacht, de hond treiterde, naar de kinderen buiten die elkaar bijna dood mepten met houten planken van de onbewoonbaar verklaarde woning naast haar huis. Maar als er niemand thuis was en ze met moeder gezellige dingen deed, dan  was ze minder stil. Ze leerde vlot dingen aan, ze was snel met lopen, praten en zelf eten en toen ze zindelijk was geworden begon haar eigen onafhankelijke leven. Uren spelen met mijnheer Vacht, die dol op haar was. Buiten in het weiland rennen, genieten van de vlinders, de bloemen en de prachtige wolkenluchten.

Vader bracht haar naar de bewaarschool, devoot had hij bij binnenkomst de pet in de handen en de klompen uit. Hier had ze lang over nagedacht…. En op de leeftijd van acht jaar was ze tot de conclusie gekomen: mensen die hebben geleerd, dwingen meer macht af, dat maakte haar meppende vader mak.

Ze leerde wat ze maar leren kon, haar broers pestten haar daar mee, juffrouw Boek was haar bijnaam, maar ze gaf er niks om. Dat leren ging niet vanzelf, ze moest er voor knokken en na de lagere school besliste haar vader dat ze moest meewerken op hun kleine boerderijtje. Ze had de tranen in haar ogen staan, want school had gezegd, dat ze naar de HBS mocht.

Ze gebruikte al haar kennis, om vader te beïnvloedde en liet vader ontbieden op school, dat deden de leraren maar wat graag voor haar. En weer stond vader met de pet in de hand en de klompen uit en haalde bakzeil.

Ze leerde hard en werkte ook thuis keihard mee in het bedrijf, ze maakte haar moeder sterker en beschermde mijnheer Vacht. Ze ging rechten en psychologie studeren. Ze bekleedde een mooie functie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze zag dat jarenlang bij het verdelen van posten men deed aan vriendjespolitiek en vrouwen discrimineerden, ze zag mensen ophoog klimmen waarvan ze vreemde verhalen hoorde. Ze zag slappe figuren sleutelposities innemen en er gebeurde zaken die op zijn zachts uitgedrukt opmerkelijk waren……………….

Ze had veel tot stand kunnen brengen, maar hier stond ze machteloos. Ik zal haar naam niet noemen, maar zijn naam wel. Zij maakte zich grote zorgen om alle geruchten rond Joris Demmink en telkens als ze dacht, nu komt de waarheid boven tafel, dan werd het weer muisstil rond hem. Zelfs het Nederlandse NOS-journaal had het liever over onbenullige dingen.

Er werd gefluisterd dat het Koninklijke huis erbij betrokken was, Claus en Friso, hoogwaardigheidsbekleders van de katholieke kerk, dat we gechanteerd werden door andere landen. En net als vroeger, maar nu als een oudere dame zat ze met haar hand onder haar kin en keek uren naar hoe mensen met macht de wereld terroriseerden en tranen blonken in haar ogen, want wat, als het nu allemaal wel waar is, die verhalen van dertig jaar lang kinderen misbruiken?

Zilvertje.

 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Joris de draak ( een eng sprookje van deze tijd )

 1. Oranje Trix zegt:

  Met belangstelling heb ik jouw verhaal gelezen. Samen Sterk op NuJij!

  Groeten van Oranje Trix

 2. Burro zegt:

  Goed beschreven. Stof tot nadenken.

 3. Zilvertje zegt:

  Burro, dankjewel! Ja, het is een aparte zaak, we moeten er aandacht voor blijven vragen, want het is raar dat er na zoveel jaar nog zoveel rook blijft hangen.

  Antonnete, dankjewel voor de like.

 4. Dirk zegt:

  Heel goed Zilvertje, men moet ze het vuur aan de schenen leggen anders blijven ze er mee weg te komen.

 5. Zilvertje zegt:

  Dirk, het kan toch niet dat er al zoveel jaren rook is, dan moet er toch ook een vuur zijn? Bewindslieden die nu aan het roer zitten hebben met hem gestudeerd, Demmink is een VVD-er, onze voormalige premier is vlees nog vis, als je alle dingen naast elkaar zet, stinkt het in elk geval flink. Je weet gewoon niet wat je nog geloven kan, maar heel oude zaken die men ook altijd ontkende geven aan, dat op een bepaald moment de deksel van de ketel vliegt, ook dit zal in deze zaak eens gebeuren.

 6. Zilvertje zegt:

  En Donner, tja, als je al die linken mag geloven dat is veel van het hele zooitje heftig fout. Heb je het gesprek gehoord dat Kat had met de echte Jannen vorige week zondag, brrrrrrrrrrrrrr, nou ik ben benieuwd wat we ooit te horen krijgen.

 7. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Heb even gezocht op Joris Demmink, dat is niet mis waar deze meneer van wordt beticht.
  Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen, gaat hier niet op, maar wel zo lekker uit de wind zit met zijn functie.
  Zo ken ik een politieman die mensen bekeurd op een stuk achterlicht, maar zelf wel zijn auto, motor en caravan over het voetpad, voor de deur laat staan. ( woningen staan aan en voetpad, verboden voor gemotoriseerd verkeer) oma

 8. kitty zegt:

  de onderste steen boven; mijn idee!
  Deze Joris kan zijn draak echt niet in toom houden.

 9. HansDeZwans zegt:

  Sterk verhaal. Ik heb ook even de Demmink moeten opzoeken, is in Belgenland niet bekend. Wij hebben hier ook wel van die mensen rondlopen, verhalen die plots naar boven komen, jaren nadien, waar je je bij afvraagt, hoe is het in Godsnaam mogelijk. Ik vind als er kinderen bij betrokken worden en het kan bewezen worden, gewoon de zwaarste straf hanteren, geen medelijden.

 10. Anne zegt:

  Kom je ook in vrede je protest uitbrengen, Zilvertje?

  Het gaat plaats vinden op zondag 28 oktober. Om 14:00 uur verzamelen bij het standbeeld op ‘het Plein’ in Den Haag.

  Ik hoop het..

 11. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Ot. we hebben een aangeboden song voor je gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog.
  Of op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 12. Zilvertje zegt:

  Anne, ik heb het ook bij Lidy gelezen, ik kan het niet beloven, wil het heel graag, ga het proberen te regelen.

 13. Anne zegt:

  Dapper mens, ik lees je graag en hoop je ooit te ontmoeten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s