Oude man en jong blaadje ( nee, gaat niet over staatssecretaris Henk Bleker )


Opa Teun, liep niet meer zo makkelijk, maar vond hij zelf, hij mocht niet mopperen, met zijn drieënnegentig jaar woonde hij nog in zijn eigen huisje en dat was niet niks, vele vrienden van weleer woonden al in een tehuis of waren morsdood.
De laatste maanden ging het lopen niet meer zo goed en dus probeerde hij zijn boodschappen en bankzaken dichtbij te doen en ook zijn postgebeuren te regelen en dat lukte heel goed bij de buurtsuper, op een ding na. Om ook contant geld op zak te hebben, pinde hij bij het meisjes van de kassa wekelijks vijftig euro, alleen het gekke was, dat hij het soms niet meer kon vinden. Dan was hij druk bezig om en zijn rollater vast te houden en te pinnen en zijn boodschappen op te pakken en dan thuis dacht hij telkens: waar is die vijftig euro, dan zette hij zijn brilletje op, bekeek de bon en ja, daar stond het, hij had het wel op de bon staan.
Hij doorzocht dan zijn zakken, zijn boodschappentas, liep de weg terug, maar nooit vond hij het. En op een dag kreeg hij een ingeving, hij kocht alleen maar een komkommer, dan hoefde hij zich alleen maar op het geld te concentreren en vroeg weer extra geld bij de kassa, vijftig euro. Hij kreeg het netjes en even wist opa Teun het niet meer, het lag dus aan hem zelf als hij het niet kreeg, mogelijk viel het al die andere keren of of….

Hij keek het meisje eens goed aan, nee, bij dit meisje was hij nooit, hij de oude snoeper, koos altijd dat blonde jonge meisje uit, die was er altijd in het weekend, die rook zo lekker en lachte zo grappig. Hij bedacht dat hij het in de nieuwe week zou herhalen maar dan bij haar. In het weekend ging opa weer naar de buurtsupermarkt en kocht weer een komkommer, vroeg weer extra geld, vijftig euro, hij concentreerde zich goed en bemerkte, dat het meisje heel aardig was, allemaal lieve dingen zei, zo van: leuk u bent er weer en bla, bla, bla, maar de vijftig euro kreeg hij niet. Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag! Zei het meisje heel schattig en begon al aan de volgende klant. Opa, keek haar aan en vroeg: waar is de vijftig euro? Vragend hield hij zijn bibberende hand op. Het meisje keek hem niet begrijpend aan en werd rood.
Opa heeft er werk van gemaakt, is naar de baas van de zaak gegaan en vanaf dat moment werd het meisje scherp in de gaten gehouden en wat bleek, bij oude mensen en mensen die wat minder vermogen hadden, deed ze niet zo eerlijk met het geld, ze wisselde verkeerd in het nadeel van de klant of ze gaf het gepinde geld niet. Stak het in eigen zak.
De baas van de winkel schaamde zich dat dit nooit eerder aan het licht gekomen was en opa werd beloond met 1000 euro en een fruitmand met een lekkere fles wijn er in. Het meisje bekende, ze zat nog op school, maar thuis moest ze ook de boel draaiende houden, haar moeder was aan de drank, had een kleine uitkering, maar verzoop alles.
Het dorp was niet zo groot, dus opa hoorde al snel de ware toedracht en schreef het meisje een brief en gaf die haar in het weekend bij het afrekenen van zijn boodschappen. Daarin bood hij hulp aan. En zo geschiedde, het meisje kreeg een taakstraf opgelegd, maar had er wel van geleerd, opa Teun zorgde voor hulp voor de aan drank verslaafde moeder en liet van zijn 1000 euro hun huisje opknappen en leerde de daar nog wonende kinderen het verschil tussen goed en kwaad, moeder raakte van de drank af en het werd weer een leuk gezin en opa Teun werd hun opa.
Op een dag vroeg ik aan opa Teun, waarom heb je dit nou gedaan opa, want je had alle reden om boos te zijn? Opa schudde wijs zijn hoofd. Kind, ik had met al mijn grijze haren nog heel wat te leren, ik  keek nog steeds naar de meisjes… en koos haar altijd uit en fantaseerde over haar, dat was de les die ik moest leren voor ik mijn ogen sluit, niet altijd zo een jager te zijn, maar een redder te worden.

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Oude man en jong blaadje ( nee, gaat niet over staatssecretaris Henk Bleker )

 1. cor3306 zegt:

  ja leuk en treffend verhaal/ ik ben nog geen91, maar ze lachen bij de kassa ook minder vaak tegen me dan toen ik nog de Blekerleeftijd had

 2. Zilvertje zegt:

  He Cor! Ja, zo gaat dat he, ik weet er alles van, het begint als men u gaat zeggen. Maar gelukkig is er genoeg te genieten in de wereld. Ik heb foto’s van je gezien als jonge man, nou een filmster gelijk, maar nu heb je ook nog een mooie kop hoor! Ik zou wel kijken/lachen naar je. :^)

 3. Zilvertje zegt:

  Dankjewel antoinette!

 4. Joost Lips zegt:

  Mooi verhaal Zilver; met plezier gelezen.

 5. joost tibosch sr zegt:

  Als troost voor alle jongere mannen die een sombere oude dag denken tegemoet zien, naar jonge blaadjes kijken leer je nooit af. Er met je fikken vanaf blijven gaat je wel steeds makkelijker af! Trouwens, je begint ook te merken dat er best mooie oude blaadjes zijn! Ik wil maar zeggen: het leven blijft verrukkelek!

 6. Zilvertje zegt:

  Joost, wie met het oog van de liefde kijkt, de liefde om mensen zonder eigen gewin, zal de schoonheid zien in elk mens……

  Dank voor je lezen!

 7. Dirk zegt:

  Weer een mooi verhaal Zilver zo zie je je maar men is nooit te oud om te leren.
  Maar voor mij is er maar een blaadje niet meer zo heel groen maar ook weer niet zo heel donkerbruin
  zit er gewoon tussen in.

 8. Blewbird zegt:

  Heerlijk! Er is een film van Alain Tanner, uit de zeventiger jaren, waarin ook een robinhoodachtig kassameisje voorkomt. ‘Jonas’, heet de film.

 9. Zilvertje zegt:

  Dirk, hij is mooi! Dank dat je het mooi vindt.

  Blewbird, wat leuk, ik ga kijken of ik er iets van kan vinden.

 10. assyke zegt:

  het ene pleziertje verruilen voor een andere
  die meer beklijft:)
  wel een wonder dat hij een heel gezin weet op te voeden
  op de krasser dan krasse leeftijd van drieennegentig!

  je zou sprookjes moeten schrijven, zilver
  de moraal beheers je al:)

 11. Di Mario zegt:

  Zo zie je maar dat elke handeling een verhaal heeft.

  Love As Always
  Di Mario

 12. oma zegt:

  Ha Zilvertje,

  Heerlijk om re lezen, beide hun lesje geleerd, moeder en gezin gered.
  Dat zouden meer mensen moeten doen, net als op Teun. oma

  ot, Ben laatst nog in Krommenie geweest, er worden nu appartementen Zaansestijl gebouwd, zien er wel speciaal uit.
  De veranderingen gaan door in het leven, als we alles maar niet gesloopt word!
  Schatarina is druk, maar alles met de nodige rust, dank je voor je bezorgtheid. oma

 13. kitty zegt:

  Wijs verhaal ook 😉

 14. Zilvertje zegt:

  Assyke, ik had een opa die reed op die leeftijd nog brommer.

  Di Mario, achter alles zit een heel verhaal, ja!

  Oma, dus u had het gezien, ja, het is gelukkig niet lelijk, ik hield mijn hart vast, maar het lijkt goed af te lopen. Oma, ja, laat ze vooral genieten en rust pakken.

 15. Zilvertje zegt:

  Kitty, zag je over het hoofd, ja, wat een man he?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s