Over micro-organisme en hygiëne in het ziekenhuis.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

In de kranten staan de laatste tijd veel zaken, over micro-organisme in het ziekenhuis, patiënten die nog zieker worden, in het ziekenhuis, en  soms ook overlijden, men leest  bv over bacteriën, in het Maasland ziekenhuis en MRSA zie je steeds staan, maar is het nog wel te begrijpen voor de leek?

Het is heel belangrijk dat verpleegkundigen goed hun handen wassen en materialen reinigen, want anders brengen ze ziekten over van de een op de andere patiënt, dit heet kruisinfectie. Dus als je in je ziekenhuisbed ligt en de zuster komt net van je zieke medepatiënt naast je en komt dan een handeling bij jou doen en ze heeft niet haar handen gewassen, dan moet je daar in het belang van je zelf en anderen iets over zeggen. Maar hoe zit dat nou met deze kruisinfectie? Ik zal het je proberen uit te leggen.

Je mag er van uitgaan, dat in ziekenhuizen en bejaardentehuizen kwetsbare, zieke mensen liggen. Je bent aan het herstellen van iets en het is van groot belang, dat je er niet nog iets bij krijgt, de zuster kan aan haar handen, of instrumenten iets meebrengen van de patiënten die ze eerder verzorgde. Want het ziekenhuis zit vol met micro-organisme, maar wat zijn dat nou en wat doen die?

Micro- organisme zijn levende wezens, die je met het blote oog niet ziet, je moet al echt door een microscoop kijken om ze te ontdekken, ze zijn plantaardig, of dierlijk, of een mengvorm.

Hoe raak je besmet?

-je ademt ze in.

-komen binnen via je huid ( wond )

-via maag-darmkanaal, bv besmet eten.

-via bloedcontact, bv transfusie met besmet bloed, prikken van naalden die besmet zijn, seksueel contact, bloed, bloedcontact.

Groepen micro-organismen.

–          Virussen. ( bv griep )

–          Bacteriën ( bv voedselvergiftiging )

–          Schimmels. ( bv voetschimmel )

–          Protozoa ( bv tropische ziekte zoals malaria)

De invloed van micro-organismen op het lichaam van de mens kan negatief of positief zijn. Bv in je darmen leeft een bacterie die daar heel nuttig is, maar eenmaal uit je lichaam in de poep aan je vinger, als je door het papier bent gegaan, kan hij grote schade aanrichten. Als de zuster bv haar handen niet wast na toiletbezoek, of na het helpen toiletteren van mijnheer X en komt jou helpen met vieze handen, dan kun je heel ziek worden. Het is niet voor niets dat je ouders je vroeger leerden na wc-gebruik goed je handen te wassen, maar een verpleegkundige, moet het zeker doen en grondig, want ze helpt mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn. Hygiëne in het algemeen is in een ziekenhuis heel belangrijk.

Een besmetting gaat als volgt:

Micro-organisme zit op geschikte leefomgeving ( bv poep ), verlaat die omgeving, wordt getransporteerd, bv op de hand van een verpleegkundige en komt aan bij nieuwe leefomgeving ( volgende patiënt ) Verpleegkundige druppelt oog van patiënt met vieze handen, of komt aan een open wond.

Om deze gevaarlijke cyclus te stoppen, moeten we de cyclus onderbreken. Dat doe je in het volgende geval als volgt. Zuster helpt patiënt toiletteren, veegt billen met ontlasting. Ruimt alles op en wast heel grondig haar handen en ontsmet daarna haar handen met voorgeschreven middel, en gaat daarna pas naar de volgende patiënt. Maakt materialen schoon volgens voorschrift. De schakel is doorbroken er vindt geen kruisbesmetting plaats.

Je zult begrijpen, dat het in geval van voedsel weer anders gaat, maar wat ik probeer uit te leggen is, dat er schoon, hygiënisch gewerkt moet worden. En dat je dit als patiënt mag verwachten. De verpleegkundigen weet dit allemaal en heeft dit allemaal geleerd, maar het gemak is er soms ingeslopen en de tijdsdruk is vaak enorm en door de handelingen niet juist uit te voeren bespaart men tijd, maar achteraf gezien, maakt men meer mensen ziek en stijgen de kosten in de gezondheidszorg.

Verpleegkundigen moeten geldende regels in acht nemen en nu is het heel vaak zo, dat men de regels niet volgt. De kranten melden steeds meer ziekenhuizen die kampen met dit probleem het Maasland ziekenhuis heeft nu veel last van de Klebsiellabacterie, u weet nu dat hij niet met het blote oog zichtbaar is en u weet nu dat door tijdsdruk en gemak ( niet hygiënisch werken ) micro-organisme  makkelijk van patiënt naar patiënt gaat. Dus houd het zelf ook in de gaten en spreek verpleegkundigen er op aan en als men niet luistert aarzel dan niet dit wereldkundig te maken.  En het ziekenhuis moet goed schoon zijn. De MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) is een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor de meeste, gangbare antibiotica. Daardoor is deze moeilijk te bestrijden.

De bacterie nestelt zich in vezels van beddengoed, gordijnen, kleding en schoeisel. Ook houdt deze zich op in stof, op vloeren, muren en plafonds en voelt zich zelfs thuis op beddenframes, wastafelkranen, tv-afstandsbedieningen, deurknoppen en lichtschakelaars. De bacterie verspreidt zich via luchtkanalen, stof, huidschilfers en contact met besmette personen en voorwerpen. Nieuwe besmettingen kunnen zo vrij gemakkelijk ontstaan. Meestal wordt het overgedragen door patiënten/cliënten of medewerkers die in een besmette omgeving zijn geweest.

Zilvertje.

Bron: MRSA: Hago en de rest Zilvertje zelf natuurlijk.

Advertenties

Over Zilvertje

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Over micro-organisme en hygiëne in het ziekenhuis.

 1. Di Mario zegt:

  Ik heb hier net weer een hoop desinfectiemiddelen in huis gehaald ivm de kleine die eraan zit te komen. Als zelfs ik het kan dan zou toch een prof het ook moeten kunnen.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Zilvertje zegt:

  Di Mario er komt een baby? Wat fijn, goed van je, ja, waarom doen ziekenhuizen niet beter hun best, Tijd voor de inspectie en onaangekondigde bezoeken, dit is nieuw, voorheen werd het altijd aangekondigd en je begrijpt het al, dan is alles keurig op orde.

 3. Goed uitgelegd Zilvertje, maar toen ik in ziekenhuizen werkte, liep ik zelf ook veel vaker een besmetting op, dan in de tijden dat ik ergens anders werkte. Er zijn daar gewoon veel meer ziektekiemen aanwezig.

 4. Drikus zegt:

  Hallo Zilver,
  Je zou toch zeggen dat hygiene de hoogste aandacht moet hebben in een ziekenhuis, kan het ook te maken hebben met het bezuinigen op het kosteplaatje het al een tijdje terug dat ik in een ziekenhuis heb gelegen maar de schoonmaak bedrijven krijgen wel steeds minder tijd om hun werk te doen door de uitgeknepen prijzen die ze krijgen.

 5. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Antoinette, ja, klopt daarom is hygiëne ook zo belangrijk. Met verborgen camera hebben ze een jaar geleden schoonmakers in de zorg bekeken, schandalig en verpleegkundigen moeten zich ook bewust worden van de hygiëne, nog meer dan voorheen. Nu zijn er bacteriën die zijn resistent. Ook hoofden enz moeten opletten en pleiten voor meer personeel, zodat hygiëne niet overgeslagen hoeft te worden.

 6. Zilvertje zegt:

  Drikus, het kan een reden zijn, als je kijkt in de verpleeghuizen, daar is vaak niet eens tijd om de mensen zelf te wassen, laat staan de omgeving en eigen handen.Veel geld verdwijnt in de verkeerde zakken, bv gouden handdrukken, buitensporig mooie kantoortjes, bouwprojecten, smeergeld, geld in de kas, vriendjespolitiek enz.

  Lees ook wat ik tegen Antoinette schrijf over schoonmaakbedrijven, die niks deden, alleen maar kijken in plaats van poetsen. En goedwillende zusters moeten op sommige plaatsen zo hard werken, dat dingen weggelaten worden.

  Onder het blog van de dominee heeft iemand een link geplakt van een bijeenkomst in de kerk van Visser met pedofielen, ik heb het net gekeken, schokkend.

  • Drikus zegt:

   Nou zilvertje ik heb het net bekeken het inderdaad schokkend, en dan die Ad van den Berg dat vindt ik helemaal erg, en het slotwoord van de dominee nou je dominee ik vindt dat hij die titel voor zijn naam maar weg moet laten die stuurt het nog een beetje wat ze nog beter kunnen doen zou nog steeds naast zijn bed een gebedje doen voor hij gaat slapen ik denk het niet.
   Ik ben nog iets anders tegen gekomen ik over het kabinet van nu ik g het nog ff opzoeken
   Dan geef ik het wel ff door want dat knippen en plakken dat wel je wel van mij.

 7. tiekje zegt:

  ik wordt al dientje dettol genoemd
  maak me niet al te veel zorgen en poets de boel gewoon erg goed thuis.
  en als ik in de pleeg moet werken draag ik handschoenen.

 8. Zilvertje zegt:

  Tiekje, helemaal goed! Ja, weet je, het zijn kwetsbare mensen waar we mee moeten oppassen, als je gezond bent kan je een hoop hebben. Fijne dag, leuk je weer te zien hier!

 9. Zilvertje zegt:

  Hahahahah, lees het nu pas goed, Dientje Dettol! :^)

 10. Rob Alberts zegt:

  Mensen uit de vleesindustrie nemen zelf of hun vrienden en familieleden de meest vreselijke resistente ziektenkiemen mee naar ziekenhuizen. Onnodig en overmatig medicijngebruik in nde vleesindustrie zorgt voor deze resisitentie. Maar zorgt ook voor het overstappen van onschuldige ziektekiemen van dier naar levensgevaarlijke situaties voor de mens. Op bezoek komend of voor kleine onschuldige ingrepen besmetten zij van alles in ziekenhuizen.
  Maar reclames en verhalen dat 99% van de ziektenkiemen verdwijnen met een bepaald produkt of schoonmaakwijze zeggen mij niets. Onder de juiste voorwaarden groeit alles in een half uur weer uit tot dodelijke situaties.
  Vreemd genoeg is stoppen met vlees produceren en eten een makkelijke en simpele oplossing voor veel ziekenhuis problemen.
  Verontruste groet

 11. Zilvertje zegt:

  Drikus erg he?

  In de adresbalk gaan staan met je muis, um blauw maken door er op te klikken met rechter knop, dan zie je een menu, met plakken, knippen enz, dan kies je bv knippen, klik er op en daar waar je het wilt plakken, klik met je muis. Zo kun je ook hele teksten knippen en plakken.

  • Drikus zegt:

   Ik heb hem voor het gemak maar ff gemaild naar je via you tube ik hoop dat hij aangekomen is , ik ga vanavond oefenen.
   Heb je nog nagedacht over de eerste mail?

 12. Zilvertje zegt:

  Mooie reactie, Rob, maar toch moeten verpleegkundigen goed handen wassen en spullen ontsmetten, anders wordt het nog erger.

 13. Zilvertje zegt:

  Dankjewel Dirk, ik zit te luisteren, opzienbarend sommige dingen wist ik niet, ik weet alleen nog niet wat het waard is, maar sommige dingen kloppen we. Heb totaal nog geen tijd, moet op de basis blijven, jarige, leren, klussen, moeder enz.

 14. Déesse-en-France zegt:

  @DiMario: dat is helemaal niet goed, hoor, je huis ontsmetten i.v.m. de komst van een baby. Wennen aan bacteriën is héél belangrijk. Ik heb er dan ook nog nooit van gehoord dat a.s. ouders dat doen. Wat ga je doen als je kind gaat kruipen? De hele dag voor haar/hem uit lopen rennen met een dweil? Overdreven schoonmaken werkt eerder tégen dan vóór de gezondheid van het kind.
  Goed verhaal, Zilver. Zelf heb ik, toen ik tien jaar was, na een operatie kantje boord gelegen, na besmetting met een ziekenhuisbacterie, een nare herinnering.

 15. Zilvertje zegt:

  Deesse, jeetje, je hebt het zelf meegemaakt, wat naar voor je.

  Nou het is wel zo dat je bv de bril van de wc bij kraamvrouwen regelmatig bijhoudt met Detol, niet elke verloskundige geeft deze tip, maar voor zowel kraamvrouw als bezoekers is het prettig, we hebben het wel over bloed ( kraamzuivering ) en soms ligt de kraamvrouw open, kindjes houden de bril vast, kraamvisite, is niet altijd kraamvrouwvriendelijk. Zo een kleintje is, hangt natuurlijk van veel zaken af, toch heel kwetsbaar, dus keuken slaapkamer, wc bad enz, Di mario, houd het maar goed school hoor, later kan het nog genoeg wennen. Die eerste weken komt er zoveel volk over de vloer en je wet nooit waar ze aan gezeten hebben, ik zelf ga voor veiligheid. Mogelijk ben ik van de oude stempel. :^)

  Ik heb getracht al die moeilijke begrippen een beetje duidelijk te maken en mensen een tip te geven waar ze zelf op kunnen letten

 16. Zilvertje zegt:

  Drikus, komt goed, ja, ik heb het zo druk, mat alles regelen en dingen nog snel doen en tussendoor ontspan ik op mijn weblog! :^)

 17. Hartstikke belangrijk dat bedrijven en ziekenhuizen zich afvragen of de huidige schoonmaakbedrijf goed schoongemaakt anno 2012. Met duurzaamheid als middelpunt

 18. I was just seeking this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s