De trein.

De trein.

Vlak was het land dat voorbij gleed, de dame tegenover haar zat secuur elk detail van haar gezicht te bestuderen en dat merkte ze pas toen we weer ontwaakte uit haar slaapje dat haar zomaar overvallen was. Was ze wakker geworden van de slonzige conducteur die haar plaatsbewijs had gevraagd? Ze zocht in haar jaszak naar haar ov-kaart, haalde van alles naar boven, maar vond hem niet, de slons haalde zijn wenkbrauwen verveeld op en lispelde dat hij zo terug zou komen.

De dame aan haar overkant, probeerde uit alle macht niet te kijken, maar kon het toch niet laten. Zou ze de muts van ellende die met de flap, flaprand en al over haar ogen gezakt was, herkennen? Was het aan haar af te zien dat ze in een poel van duisternis leefde? Dat ze nu de trein had genomen van half zeven, maar er eigenlijk onder had willen springen, maar dat ze door de aanblik van zoveel jonge levenslustige mensen die ze al onwaarde op het perron het niet over haar hart kon verkrijgen, en deze mensen die nare aanblik wilde besparen?

De slonzige blauwe N.S-man kwam terug en zag ze triomf in zijn ogen? Was hij als die ander die ooit haar kaartje verscheurde, het kaartje waar ze nog mee heen moest en terug, simpel en alleen maar om macht te tonen? Ze had die dag nog enkele euro’s in haar beurs en het kaartje van ruim 10 euro had hij ongeldig gemaakt. Alleen maar omdat ze drie minuten te vroeg was ingestapt…. Ze kon een dag in de week met korting reizen ook op de heenweg, omdat de trein dan om drie over negen ging en de korting van veertig procent ging om negen uur in. Maar die dag reden de treinen zomaar anders en daar had ze geen erg in gehad, de trein van een kwartier eerder had vertraging, dus ze zag haar trein al aankomen en dacht: pfffffffffffff heb ik te langzaam gelopen? Ik red het altijd, dus na een sprint kon ze nog juist op tijd instappen. Pas toen de conducteur langskwam als eerste bij haar, zag hij haar kaartje met korting, op dat moment was het negen uur. Ze zag het ook en begreep dat er sprake was van treinvertraging, ze had in de haast de trein te halen, niet op de klok gekeken, het was altijd goed geweest.

De conducteur was woedend, luisterde niet, verscheurde haar kaartje en nam het mee….. Die avond moest ze geld lenen om weer een kaartje naar huis te kopen. Jaren later stond in de krant dat een conducteur een passagier had geslagen in de trein, een vrouw van middelbare leeftijd, haar medepassagier was een kind geweest, ze werden uit de trein gezet.. was die het die hufter van haar geweest?

Zwijgzaam gaf ze haar ov- kaart, helemaal warm was hij geworden, want na het opdiepen in haar jaszak durfde ze hem niet meer los te laten, ze keek de man niet aan en rilde in haar vel.
Mhhhhhhh, dit is een cadeaukaart van de Bijenkorf mevrouw, heeft u een vervoersbewijs aub? Vroeg de slonzige man in het blauwe. De vrouw liep rood aan en vond alsnog haar kaart van de trein en deze werd secuur nagekeken, heel lang, maar toen ze pas echt goed durfde te kijken, zag ze dat de man hem tegen het licht hield, zonder het bekende controleerkastje…. Het was goed mompelde hij en liep verder en terwijl ze door half gesloten oogleden keek, zag ze dat de controleur dit bij alle kaarten deed en de papieren kaartje een stempel gaf en de trein reed steeds maar verder en de vrouw aan de overkant bleef maar stiekem gluren.

Zilvertje.

Advertenties

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op De trein.

 1. Rob Alberts zegt:

  Ja, treinreizen geven altijd verhalen, mooi, leuk, aardig en soms ook verdrietig.
  Op de fiets is het toch meer het weer en de dieren die voorbij komen.
  Vriendelijke reisgroet uit Amsterdam-ZuidOost

 2. Zilvertje zegt:

  De groeten terug Rob.

 3. Zwollywood zegt:

  Zilvertje: dank voor je reactie. Ik ben aan het binnenkomen alhier. Ina is druk doende voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s