Foeksia de miniheks. ( geweld en roken )

De familiefilm Foeksia draait nu in de Nederlandse bioscopen. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Paul van Loon. De film is vooral leuk omdat Annet Marherbe een geweldige heksenjuf Minuul neerzet, als liefhebber van haar acteertalent heb ik nu ook weer enorm van haar genoten en de film is zeker niet slecht, maar ik mis wel heel veel dingen.
 
Het verhaal is in mijn ogen een samensmelting van Puk van de Plettenflet, waar ook de natuur moest wijken voor de grote stad, van Harry Potter en van alle sprookjes die je maar kunt bedenken en dat is natuurlijk niet zo erg, maar er hadden best wat meer verhaallijnen uitgezet mogen worden. De bouwvakkers die het bos komen rooien, de heksenschool, de jongen uit de mensenwereld, het is wat karig. De karakters Murmeltje en Grit, de stoute heksjes waren enig, dit had best meer uitgebouwd mogen worden. De liedjes waren erg leuk en grappig.
 
De opnamen waren soms verrassend mooi, maar soms ook wazig, of ligt dat aan mijn ogen? Wat rust in de film had het resultaat beter gemaakt. Het gehalte geweld, vond ik ook aan de hoge kant, voor een familiefilm, want de bouwvakkers werden stevig aangepakt, mensen stonden in brand, of werden omhoog geworpen en ploften keihard op de grond.
 
Vreemd vond ik het dan ook om te lezen vanmorgen in de krant, dat de film, die al aan diverse landen is verkocht waaronder bv Zwitserland, Duitsland, Rusland en Spanje, niet verkocht werd aan de VS,  ze vonden de pijprokende Annet een probleem. Ook draagt de jongen die bevriend raakt met de kleine heks Foeksia geen helm op de fiets, ook dit is voor de VS een probleem. Heel apart, over het geweld, in de film, wordt niet gesproken. VS oorlogmakers, wapenmakers, opruiers eerste klas, die vallen over een pijp en een helm, het is toch Godgeklaagd.
 
http://www.foeksiadefilm.nl/
 
Zilvertje.
 
 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2010-10 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Foeksia de miniheks. ( geweld en roken )

 1. Kitty Schoenmakers zegt:

  Dat is inderdaad wel een typisch bezwaar van de VS. Geweld is daar zooooo normaal. Daar vallen ze niet over. En oorlog vinden ze ook normaal, zo blijkt al decennia lang. 😦

 2. Zilvertje. zegt:

  Kitty, ja, raar he, roken en fietsen zonder helm, wordt zwaar aangepakt, best een goede keuze, maar doe dan ook het geweld even meenemen, zo hypocriet.

 3. op zoek naar morgen zegt:

  Ja, je hebt helemaal gelijk Zilvertje. Maar over het algemeen kopen de Amerikanen meestal de rechten van de films op en maken er een versie naar hun smaak van. Over het algemeen, met veel ketchup…

 4. Zilvertje. zegt:

  Op zoek, oh, doen ze dat zo, dan krijgen we straks een Foeksia zonder rook en helm en nog meer geweld, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 5. Fulps Valstar zegt:

  Er wordt vandaag een goede vriend van ons begraven, altijd veel moeten vergaderen in toen nog rokerige zalen en zaaltjes.
  Vorige week overleden aan COPD terwijl hij zelf nooit gerookt heeft.
  Ja, de Amerikanen overdrijven vaak maar het roken kan niet genoeg bestreden worden.

 6. Zilvertje. zegt:

  Fulps, mijn oprechte deelneming. Ben zelf ook een tegenstander van roken, dus dat punt heb je en meeroken is ook heel schadelijk. Maar mijn punt is, het was niet om het geweld in de film, dat was fors. En de VS pakt het roken heel goed aan, maar moet ook op andere gebieden net zo streng worden, dat zou heel wat leed besparen.
  De heks had een malle pijp, heel soms, niet goed te praten, kon ook beter weg, net als al het geweld.

 7. G.H. Duval zegt:

  Ik deel je verbazing over die amerikanen…

 8. assyke zegt:

  misschien vonden ze de film wel te goed;-)

 9. Zilvertje. zegt:

  Duval, en de jongen zonder helm en de pijp, allemaal beter van niet in een kinderfilm, maar niet om het geweld, terwijl er toch echt hele kleine kinderen komen kijken, maar ja, van hen kan je verwachten dat ze scheef denken na al die oorlogen die ze begonne zijn.
  Assyke, hahahaha, nou dat is zeker niet zo, al zitten er hele goede elementen in, maar in mijn ogen een geval van te vroeg uitgebracht, ze hadden het nog moeten fijnslijpen. Het had heel mooi kunnen zijn. ( hadden ze mij maar gevraagd ) :^)

 10. Smokey Robbinson zegt:

  Amerikanen hebben kennelijk ook een bepaalde gêne voor bloot in films. Tenminste, je ziet minnende paartjes altijd met een beddelaken om zich heen gerold uit bed stappen. Van no war en love en peace moeten ze dus niet zoveel hebben,. Te weinig geweld misschien, kweetniet.
  Mooie recensie Zilver!

 11. Zilvertje. zegt:

  Dank je Smokey, ja, in sommige landen bedrijven mensen de liefde zonder edele delen, heel grappig! Maar doodschieten mag wel. :^)

 12. Zilvertje. zegt:

  30491.disney.com kwam ook kijken zag ik op mijn teller, zo wel leuk om te melden.

 13. Kitty Schoenmakers zegt:

  O jee! Disney komt en dan ga jij uitgerekend naar de Efteling. Kunnen ze op hun neus kijken.

 14. Zilvertje. zegt:

  Hahahahahahah, ik lig gevloerd! Maar apart he, ze houden het toch in de gaten.

 15. renelouman zegt:

  Misschien dat ook de naam Foeksia er debet aan is. Maar dat zeggen ze dan weer niet. Dat van dat geweld is inderdaad zo hypocriet, dat mag wel terwijl veel onschuldiger zaken niet mogen.

 16. Marcus Lucas zegt:

  Ja idd, leuk. Ik heb de trailer gezien. Het is wel iets voor m’n moeder. Die is gek op familiefilms 🙂 dus ik dacht: ik neem d’r mee voor haar verjaardag, maar het is een etentje geworden!

 17. Kitty Schoenmakers zegt:

  Dat is wel grappig ja. Het is niet eens een Disney-film 😛

 18. Zilvertje. zegt:

  Renee, Foeksia, is dat dat iets geks in de VS? Ja, erg hypocriet.
  Marcus nog gefeliciteerd, nou dat etentje was vast gezellig.
  Kitty, toch wel, als de film begint zie je dat Disneykasteel en dat mooie muziekstuk hoor je, dus op een of andere manier hebben ze een vinger in de Foeksiapap

 19. peterus zegt:

  De VS is een puriteins land maar je mag wel jezelf verdedigen en daarom wapens kopen zoveel je maar wilt en waar je maar wilt. Raarlandgroeten

 20. Gus zegt:

  Tis bespottelijk.

 21. Kitty Schoenmakers zegt:

  Aha, vandaar natuurlijk dat ze hier rond speurden 🙂
  Als ik die titel zie denk ik aan een zinnetje: Mag ik een stekkie van de foek-foek-foeksia?
  Volgens mij is het uit een liedje….

 22. Zilvertje. zegt:

  Petrus, ja, raar he?
  Gus, vind ik ook.
  Kitty, ja, van Ammie MG smit, uit ja zuster nee zuster. xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s