De zorg in Nederland……


 
op het nachtkasje het glaasje water, er naast het bakje met haar gebit en onder de dekens, broeit haar luier…….
 
gister was ze jarig en ze probeert al die lieve gezichten weer voor zich te halen, baby bo, met die grappige kuif, teun haar zoon en martje, zijn lieve vrouw. wat hadden ze hun best gedaan, extra eten besteld en ze aten met 7 man mee, het tafeltje mooi gedekt, martje had haar feestservies meegenomen, wat een geluk die uurtjes, heel voorzichtig had teun haar uit bed gehaald en in de rolstoel gezet en onder tafel geschoven…..
 
het was krap en vader had er niet veel van begrepen, als een houten pop had hij tegenover haar gezeten, de kinderen hadden hem geholpen met alles, kleine momenten van geluk, hij herkende haar af en toe wel, dat had ze aan zijn blik gezien…….
vroeger was het zo een charmante man, hij droeg haar als bruid over de drempel, hij droeg haar op handen, hij droeg haar door het leven. nu waren ze oud, alles was al gezegd en gedaan, het leven gekoesterd, omarmd en genoten.
 
hij had een pakje voor haar mee, een prachtig papiertje zat er om, roze met roosjes, er zat een heerlijk warm vestje in, haar kleur, prachtig van kwaliteit en zo lekker warm. zou martje dat bedacht hebben, heeft ze gezien hoe vaak ik het hier koud heb? na zo een fijne dag is de werkelijkheid weer hard. wachten tot de zuster komt, in je eigen ontlasting, dat als een taartje aan je billen plakt en doorkruipt naar je vagina en vastkoekt in de schaamharen. je kunt het de zusters niet kwalijk nemen, die rennen zich dood….
 
ze had het wel eens gehoord, dat het zo naar was in verpleeghuizen, dat er te weinig personeel was, maar dat leek zo ver van haar bed. de laatste jaren heeft ze het allemaal moeten ondervinden en ervaren, eerst werd vader dement, van haar lieve man ruud, werd het vader….
 
zou ze bellen? het begon vreselijk te jeuken in die broeibroek. nee, niet bellen, gewoon wachten, het zal vast niet lang meer duren en ze had alle tijd, niemand die op haar wachtte. ze keek op de klok 11.20 uur, haar maag begon te knorren………
ze belde toch maar, want ze had wel zin in haar ontbijt.
 
zilvertje. ( het is soms gruwelijk wat mensen moeten meemaken, afdelingen bemand met een leerling, als je dan ziet dat de bedenkers hiervan in dikke auto’s rijden, dan zou je ze toch allemaal zo een plakkont toewensen )
 
foto: zilvertje, takkenbos. 
 
demio/gonny, schreef een boek over dit onderwerp.
 
 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2010-05 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

53 reacties op De zorg in Nederland……

 1. antoinette duijsters zegt:

  Zilver, voor mij het blog van de dag, klaag maar aan. En stuur het naar al de politici met hun grote mond.

 2. zilver zegt:

  Antoinette, in Den Haag weten vele niet hoe het er echt voor staat in Nederland.
  Demio heeft een prachtig boek geschreven over dit onderwerp, het is een grote aanklacht.
  Dank je wel!
  Boek van Demio: Alleen de werkelijkheid is erger.
  Gonny van Werkhoven.

 3. Wattman zegt:

  Zilver…een prachtig, plastisch beschreven, maar daarom niet minder ontroerend blog. Klaag aan, schrijf een ‘J’accuse!’…
  Ik veroordeel alle betrokken ministers van de laatste 20 jaar tot leugenaars en dieven. Natuurlijk weten zij wat er gebeurt in de zorg. Waarvoor dienen dan al die werkbezoeken? Wat doen ze dan met al die rapporten? Hoe staat het met al die adviezen?"
  Het leugenachtige gesteel komt juist omdat ze wel op de hoogte zijn maar niks doen! Het is een eeuwenoude zelfprotectie van ‘het volk’ om zich voor te houden dat de koning – en bij uitbreiding de minister – niets weet van de werkelijke misère in het land en dat hij wordt voorgelogen door slechte adviseurs.
  Maar áls hij het zou weten, jaah..dan zou hij zeker in actie komen. Blèèèèèh! Het is de godverdomdse plicht van een minister om te weten wat er in de zorg gebeurt. Hoeveel stront er tussen de billen blijft plakken, urenlang!

 4. zilver zegt:

  Wattman, dank je. Ik weet uit ervaring dat inspectie en hoog bezoek wordt aangekondigd, men krijgt dan de mooie kant te zien.
  Ik kan niet geloven dat ze het weten, dat ze het daadwerkelijk weten, want dan zouden we echt in opstand moeten komen, ik ben die uitvreters zo zat. Fijne dag!

 5. Smokey zegt:

  "De werkelijkheid is erger"…
  Ik herinner me die toestanden die ook al zo waren toen mijn moeder nog leefde, twaalf jaar geleden. Sindsdien niet veel veranderd in de zorg, lijkt het. Nu ja, niet overàl in de zorg. Maar deze verhaal zijn geen uitzondering. Wat doen de politici eraan? Niet veel, lijkt het. Het is de ver van hun bed show. Ze denken alleen maar aan voorzichzelf scoren. De goeden uitgezonderd.
  Ik denk toch wel dat ze het moeten weten want ze krijgen e-mails en brieven genoeg.
  Zilver, dit door jou geschreven verhaal raakt de kern, de emoties.

 6. A C T U A L I T Y zegt:

  Mevrouw een Mooi Verhaal…
  Zeer Aan grijpend…………….
  Over In Thiem -gesproken…
  Groet á Vous

 7. zilver zegt:

  Smokey, dank voor je reactie. Ja, er zijn wel goede plekken, maar die zijn met een lampje te zoeken. In 76 toen ik mijn opleiding begon dacht ik al dat het te gruwelijk voor woorden was, ik ben toen na mijn opleiding gaan doorleren om het werk niet meer te hoeven doen, ik heb daarna alleen maar gezien dat het slechter werd, de verhalen van sommige leerlingen brengen mij echt tot tranen, arme zorgvragers.
  Ja, Act, dat mag je zeggen, erg intiem, we blijven intiem vandaag! :^) Lief dat je kwam kijken.

 8. kitty zegt:

  De bazen worden ook ooit oud en incontinent Zilver.
  Ik denk dat ze er niet genoeg bij stil staan.

 9. zilver zegt:

  Kitty, ik hoop dat ze dan geen voorkeursbehandeling krijgen, laat ze maar lekker broeien in die witte lap. xxx

 10. svara zegt:

  herkenbaar verhaal.
  nog maar kort geleden.
  meteen bellen, bellen, bellen was dat wat we mijn zeer oude, gelukkige nog heldere moeder steeds weer vertelden.
  toch zei ze telkens weer: ‘och de zusterkes hebben het al zo druk’ of ‘ ik heb niks meer te vertellen’
  ‘ik sta nergens meer van te kijken’, ‘er is zo niks meer aan’
  verschrikkelijk vonden we het als ze weer eens was gevallen, daar leek ze een abonnement op te hebben, niemand haar hoorde roepen en zij niet bij de bel kon.
  bont en blauw bijna geen vel meer en dan uit bed moeten, geholpen door ijzersterke armen….
  geef het je te doen
  het waren allemaal lieve verzorgsters die deden wat binnen hun vermogen lag
  gebrek aan personeel en die werkdruk voor hen is ook vreselijk.
  het verbaast me dat er nog zovelen elke dag naar hun werk gaan en er niet de brui aan geven.
  liefdewerk dat is het!

 11. zilver zegt:

  Svara, dank voor je ervaring, wat erg voor je moeder en voor jou. Ja, het verbaast mij ook, maar veel haken af in de opleiding al, ik geef ze gelijk, het is vaak niet meer te doen, als je het werk met je hart doet, kun je het niet langer aanzien, moet je meedoen met die gekte, de goeie vallen af. Willen dit hun medemens niet aandoen.
  Sterkte!

 12. svara zegt:

  dank je Zilver,
  mijn moeder hemelde heel rustig en vredig zo’n half jaar geleden. ze was 93
  …het kan ook zijn dat de zuivere werking van het hart zo krachtig is dat je juist daarom als verzorgster overleeft…..

 13. zilver zegt:

  Svara wat een mooie leeftijd, wat beschrijf je het mooi, vredig geeft rust aan de nabestaande, wel erg vers nog, dat ze mogen rusten is vrede.
  Wie weet, er zijn echt hele lieve plegen, die willen niet een zinkend schip verlaten, omdat de passagiers zo lief zijn. Daar heb ik veel respect voor.

 14. demio zegt:

  Zilver, zo herkenbaar, dacht ik toen ik het las. En toen las ik eronder dat je mijn boek noemde. Dank je.
  Ik zou zo graag willen dat politi het lazen. Ze weten niet half hoe het eraan toe gaat in onze verpleeghuizen.
  Mag ik de link naar mijn boek toevoegen? (Zo niet dan delete je deze reactie maar)http://www.webpag.nl

 15. zilver zegt:

  Demio, ja, graag! Ik probeer het straks in het stukje te krijgen.
  Dit verhaal is denkbeeldig, maar het is wel een stuk waarheid, door alle ervaringen die ik heb, alle verhalen die ik hoor en wat ik ook bij jou las, laat het me niet los. Ik ben nog niet zo ver in je boek, ik ben bij de smoezen om iemand niet naar de wc te helpen, het is zo hard om te lezen, maar het is waar.
  De klas met supergemotiveerde niveau 3 die in februari begon, dunt uit, ik begrijp het zo goed, het werk is zwaar, geld, eerst niks, daarna een schijntje, ik kan niet bewijzen dat het hier aan ligt dat de klas uitdunt, ik trek zelf mijn eigen conclusie.

 16. suiker zegt:

  zilver het is schrijnend. Er is zoveel niet goed geregeld. Nederland regelland. Ik ben er ook al helemaal klaar mee.

 17. zilver zegt:

  Suiker, het is te erg voor woorden, de meest kwetsbare, of je nu ziek en oud bent, of pas geboren, kind uit een oorlogsland, ze hebben maling aan je, je moet het hebben van mensen met nog een goed hart.
  Het boek van Demio kan ik maar heel langzaam lezen, ik schiet telkens vol, de onmacht van die mensen/haar moeder, van de familie.
  Ik weet wel dat door verkeerd beleid, heel veel belastinggeld verdwijnt, verdampt, maar laten ze die goudenhanddrukhufters achter de tralies zetten en niet belonen voor hun misdadig gedrag. Heel veel huizen zitten met geldzorgen, door smerige uitzuigers, die het te hoog in de bol hadden en nergens verstand van, behalve dan van eigen zakken vullen. AANPAKKEN DIE MENSEN en niet de kwetsbare laten lijden.

 18. demio zegt:

  @Zilver, niemand weet de oplossing voor dit grote probleem, ben ik bang. Politici doen of ze het weten, maar zitten volgens mij ook gewoon met hun handen in het haar. Alles draait om geld.
  Ik gun de verzorgenden meer salaris, echt waar !, maar ik geloof niet dat dat direct de zorg verbetert. De oplossingen liggen veel meer bij het management , de leiding en de regelgeving. Die deugen niet, daar ben ik van overtuigd. Maar laat ik voorzichtig zijn met mijn uitspraken, want als ik het wist zat ik nu wel aan het hoofd van een verpleeghuis :-)))
  Ik weet helaas alleen wat er allemaal mis gaat 🙂

 19. zilver zegt:

  Demio, maar het is toch schrijnend dat er geld gaat naar wapens en peperdure vliegtuigen, naar rare hobby’s van mensen, terwijl ons eigen volk in de stront ligt.
  De zorgverzekeraars hebben een flinke vinger in de pap gekregen, die moet er uit, alle tussenlagen weg. In het Slotervaart hebben ze dat gedaan, gewoon al die uitvreters op straat gegooid en het werkte, ik ben er nu al een poosje niet meer geweest, mijn kennis is van de zomer 2009, het liep als een trein en op alle punten waren ze alles aan het verbeteren, met heel veel oog voor de zorgvrager, ik wil niet zeggen dat het al perfect was, maar die wil was er wel, men was er erg goed voor de zorgvrager en voor het personeel, hulde, ook moet het hoge salaris van een arts er aan, weg met die buitenslorige bedragen die ze opslokken.

 20. suiker zegt:

  Nou was ik vorige week mee met iemand voor een behandeling in het ziekenhuis. Ik was al lang niet in een ziekenhuis geweest. Mijn vriendin had om 12 uur een afspraak, voor een rugpunctie. Op de dagbehandeling.
  Als het nou gaat over ‘niet goed geregeld’
  Mijn vriendin is nogal fors. Er was geen operatieschort in haar maat – ik heb gevraagd om een grotere dan de XL die ze droeg (zij is geen olifant ofzo, maar een XL is gewoon te krap)
  Gevolg: zij moest van 12.00 u. tot 15.00 u. halfbloot in haar ziekenhuisbed blijven zitten wachten.
  In het kantoortje aan de overkant van de gang zaten continue twee, soms vier verpleegsters… Niets gebeurde, niemand deed iets. Alles was aan het wachten op de andere afdeling, die nooit voor 13.00 u. beginnen. Dan is het toch raar om iemand om 12.00 u. te bestellen? En al die verpleegsters paraat te hebben?
  Allemaal niet zo’n ramp. Maar om nou te zeggen: goed geregeld?

 21. zilver zegt:

  Suiker, ja, dat is wel erg raar, niet afgestemd op elkaar, zonde van tijd en geld en wat belachelijk dat er niet eens een short was, wat mensonterend.

 22. Jan Kentgens zegt:

  @zilvertje, Smokey wijst op het blog http://www.vkblog.nl/bericht/318160/Jan_Peter_Balkenende_Job_Cohen_Emile_Roemer_Mark_Rutte_Femke_Halsema_blablabla op jouw blog.
  Er zouden zich veel meer mensen zorgen moeten maken over ieders mogelijke voorland!!!!

 23. demio zegt:

  @Zilvertje, helemaal mee eens uiteraard, met wat je schrijft (‘het is toch schrijnend dat er geld gaat naar wapens en peperdure vliegtuigen, naar rare hobby’s van mensen, terwijl ons eigen volk in de stront ligt’)

 24. Annamarie zegt:

  Stem PVV, dat is de enige partij die hiervoor opkomt, meer handen aan het bed, betaald wordt dit door smerige subsidie vretende actieclubjes hun subsidie af te nemen. Kijk maar eens op Geen Stijl daar heeft men klip en klaar duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel zit en Oxfam Novib speelt daar ook een rol in.

 25. zilver zegt:

  Jan, dank je wel, ja, je hebt gelijkt! Zo ver van het bed is het niet, eerst onze ouders en dan wij.
  Demio, ja, ik heb het hard gezegd, maar zo voel ik het echt, dank je!
  Annamarie, ik heb gehoord dat die partij geld wil steken in de zorg en de plegers kanjers noemt, maar het beleid dat men heeft over mijn medeburgers met een doekje vind ik stuitend, dus mijheer Wilders moet het zonder mijn stem doen, dank je wel dat je reageerde, stel ik wel heel erg op prijs.

 26. Annamarie zegt:

  @ Zilver
  Liever een verbod op een hoofddoekje dan de ouderen die dit land groot hebben gemaakt door hard te weken de broodnodige verpleging te ontzeggen. Uw stelling zegt meer over uzelf dan over Wilders, bah.

 27. Jan zegt:

  @annemarie
  De PVV is een partij die je kan vergelijken met een Wolf in Schapenkleren.
  Het mooie van de PVV is is dat ze overal onrust veroorzaken, vervolgens de vermoorde onschuld spelen, een discussie los krijgen waar ze zelf niet aan deelnemen en dan als de meningen zich vormen, roepen het Volk wil anders het Volk wil ons…
  Daarnaast verkopen ze nogal wat gebakken lucht.
  En die lucht stinkt af en toe behoorlijk!!
  Mijn stemadvies, stem op de Partij van de Dieren, want op tal van plekken is de ouderenzorg te vergelijken met varkensstallen schoonmaken en voederbakken vullen..

 28. zilver zegt:

  Annamarie, ik begrijp helemaal de bah niet, ik houd van alle mensen, of je nu ziek bent, medelander, kind of wat dan ook, ik zie geen bah in mijn verhaal. Ik zie ook het verband niet, met alle respect.

 29. zilver zegt:

  Jan, ik was zo verbaasd toen ik de heer Wilders dingen over de zorg hoorde zeggen, als ik niet goed had opgelet, was ik er ingetuind met boter en suiker.

 30. Jan zegt:

  @Zilver, ze belazeren de kluit en gelukkig heb je ze ook door. Die Annemarie raaskalt maar wat, ze denkt dat de PVV het Volk gaat redden, welnu ik red liever mijzelf dan gered te worden door mafkezen, die een nieuwe chaos gaan creeren zodra ze macht ruiken. Bah Annemarie, bah en nog eens bah!

 31. zilver zegt:

  Jan, Annamarie zal denk ik nog jong zijn, ik weet nog het moment dat ik 18 was en een heilig geloof had in wat men zei om stemmen te trekken, ik werd gewaarschuwd, ik luisterde niet, ik weet nu uit ervaring dat die rijpe wijsheid een kwestie is van levenservaring, goed luisteren, goed meekijken, ik heb het ook moeten leren en ben nog lang niet klaar met leren, nee, Annamarie kan het niet helpen, we worden misleid.
  Annamarie, mag ik vragen hoe oud je bent? Jan, Lief zijn voor haar!

 32. Annamarie zegt:

  Beste zilver ,
  De onozelheid van Jan neem ik met een korreltje zout, men zegt niet voor niets dat wijsheid met de jaren komt.
  Die Janneman moet nog veel leren eer hij de wijheid van iemand die in het leven met schade en schande wijs is geworden kan evenaren, daarom stem ik op de PVV, ik doorzie die andere partijen veel te goed. Voor Jan zal het met het vergaan van de jaren ook best wel in orde komen, hij zal echter nog veel leergeld moeten betalen. Of het moet zijn dat het een Groen Linkser is, dan is hij niet meer te redden, dat zijn met recht wolven in schaapskleren.

 33. Annamarie zegt:

  Beste zilver ,
  De onozelheid van Jan neem ik met een korreltje zout, men zegt niet voor niets dat wijsheid met de jaren komt.
  Die Janneman moet nog veel leren eer hij de wijheid van iemand die in het leven met schade en schande wijs is geworden kan evenaren, daarom stem ik op de PVV, ik doorzie die andere partijen veel te goed. Voor Jan zal het met het vergaan van de jaren ook best wel in orde komen, hij zal echter nog veel leergeld moeten betalen. Of het moet zijn dat het een Groen Linkser is, dan is hij niet meer te redden, dat zijn met recht wolven in schaapskleren.

 34. Cees Groninger zegt:

  Ik heb weinig vertrouwen in de rechtse partijen; we hebben gezien wat het CDA ervan gebakken heeft heeft, maar ook de PvdA heeft de afgelopen flink wat steken laten vallen.
  Verpleeghuizen zijn ouderenghetto’s, waarin elke verantwoordelijkheid de bewoner ontnomen wordt en deze gereduceerd wordt tot een kostenplaatje met vegeteren als uitgangspunt.

 35. Jan zegt:

  @Annamarie,
  Als je haar maar goed zit!

 36. Thera zegt:

  Het is een godsgruwelijke schande ja. De beschaving van een land is af te lezen aan hoe zij met haar ouderen (en kinderen) omgaat.
  Hier lijken we alleen geld belangrijk te vinden en zij die geld in het laatje brengen, nu, want al hebben ze zestig jaar gewerkt, nu mogen ze niets meer kosten. Het is om je dood te schamen. Mensonterend. Eigenlijk is dit ook een zaak voor Amnesty International.
  Goed en indringend geschreven Zilver!

 37. peterus zegt:

  Je zegt het zilver "je moet het hebben van mensen met een goed hart" . Een goed hart koop je niet. Niet met alle geld van de wereld. Daar ligt de grens van wat mogelijk is aan uitbesteding: Ik zoek een goed hart voor mijn moeder, vader enz.
  opzoeknaareengoedhartgroet

 38. zilver zegt:

  Cees, ja, ze zijn de mens vergeten.
  Ja, toch! :^)
  Dank je Thera, ja, de rechten van de mens.
  Peterus, nee, helaas is een goed hart niet te koop. Maar het is erg dat het daar vaak van afhangt of je wel of niet uit je luier en bed wordt gehaald.
  Allen dank voor jullie reacties!

 39. Jan zegt:

  Meer politieke aandacht voor zorgprofessionals
  Zorgmeetlat vergelijkt partijprogramma`s
  Utrecht, 31 Mei 2010 /EZPress/ – Een coalitie van CDA, D`66 en GroenLinks is het beste voor 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden, de grootste beroepsgroep van Nederland. Dit blijkt uit de V&VN Zorgmeetlat. Marian Kaljouw, voorzitter V&VN: `De werkelijke oplossing voor het betaalbaar houden en duurzaam maken van de Nederlandse gezondheidszorg ligt in handen van de verpleegkundige en verzorgende. De politiek heeft hier oog voor. Nu willen we dat ook nog terugzien in het komende regeringsbeleid.`
  De V&VN Zorgmeetlat geeft aan of de politieke partijen voldoende maatregelen treffen om de grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen. Deze vraagstukken hebben vooral te maken met de toenemende vergrijzing en de explosieve vraag naar zorg. Hierdoor dreigt een groot tekort aan goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden.
  Rapportcijfer
  De Zorgmeetlat is gebaseerd op zes criteria. Stimuleer dat Nederlanders zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen, maak het aantrekkelijk voor schoolverlaters om te gaan werken in de zorg, voorkom dat verpleegkundigen en verzorgenden teleurgesteld de zorg verlaten, investeer in de kwaliteit en veiligheid van zorg, zet iedere zorgverlener dáár in waar zijn of haar competenties het meest effectief zijn en maak heldere keuzes over wat de zorg wel en niet nodig heeft. De verkiezingsprogramma`s zijn beoordeeld op basis van deze criteria. Ook is er gekeken naar de specifieke aandacht voor verpleegkundigen en verzorgenden. De score per partij op de V&VN Zorgmeetlat is omgerekend naar een rapportcijfer.:
  CDA 7,5
  D66 7,5
  GroenLinks 7,5
  PvdA 7
  VVD 6,5
  ChristenUnie 6
  SGP 5,5
  SP 5,5
  PVV 4,5
  TON 4
  PvdD 1,5
  Over de uitslag
  Vooral CDA, GroenLinks en D66 halen een hoge score. Marian Kaljouw: "Ze benoemen heel
  concreet wat er aan schort, wat er nodig is en waar ze het geld vandaan willen halen. De VVD
  formuleert heel kernachtig wat de partij wil in de zorg. Ook de PvdA heeft een genuanceerde
  mening over een aantal zaken. De SP scoort minder hoog, waarschijnlijk doordat het programma
  heel kort en staccato is, terwijl de partij doorgaans opkomt voor de zorg en de mensen
  die er in werken. De PVV heeft het wel over tienduizend zorgmedewerkers erbij, maar zegt
  niets over andere zaken."
  Hogere cijfers
  Ter vergelijking: in 2006 kregen de politieke partijen van V&VN de volgende rapportcijfers:
  PvdA 7
  SP 6
  ChristenUnie 5
  GroenLinks 5
  CDA 4
  D66 4
  SGP 4
  VVD 2
  PVV 0
  //Einde bericht
  Bron: V&VN

 40. bert zegt:

  een mens kan zich een schonere oude dag toewensen …

 41. rikus zegt:

  Mooi blog Zilver. Op mijn verjaardag passeren ook steeds veel onderwerpen de revue. Ook over de zorg heb ik zorgen. Ik kan er maar zo op zijn aangewezen.Ik heb gezien hoe dit onder de 8 jaar Balkenende is verschraald. Die moeten we niet terug

 42. rikus zegt:

  @Jan 31-05-2010 18:24
  Je bent met je prognose winnaar van een gouden horloge http://www.volkskrantblog.nl/pub/mm/2006/10/1160416407.16132.jpg

 43. Anita1963 zegt:

  Mooi blog Zilver, het is inderdaad zoals Thera zegt: De beschaving van een land is af te lezen aan hoe zij met haar ouderen (en kinderen) omgaat.
  Toen mijn moeder in het zieken huis lag na een hersenbloeding en in afwachting van een plekje in een verpleeghuis gingen we iedere dag op bezoek. Omdat ze erg slecht at en vaak niet goed zelfstandig kon eten hielpen we haar vaak met eten omdat de verpleging daar niet altijd tijd voor had. Maar er waren ook verpleegkundigen die zeiden dat dat niet nodig was omdat het hun taak was.

 44. zilver zegt:

  Jan, ik zal het eens gaan lezen.
  Bert, het lijkt me gruwelijk als een leven zo eindigd, niemand die tijd heeft, je familie kan alleen af en toe komen, je staat er weinig bij stil, of je moet het meemaken, dan gaan de ogen open, de ruimte die een mens krijgt wordt steeds kleiner, wat rest is de kist of urn.
  Dank je Rikus, ja, het is er niet beter op geworden.
  Dank je Anita, ja, bijzonder he, moeilijk om het mee te maken he? Ik denk nog vaak aan mijn vader die alleen op een kamer lag, moederziel alleen, eten kreeg via een slangetje, niet zijn bed uit kon en dat was zijn leven.

 45. roosanna zegt:

  Een aangrijpend verhaal Zilver en het voorland van ons allen.
  het is toch te gek voor woorden dat we in Nederland weer plannen bedenken om met elkaar oud te worden, en gezamenlijk zorg in te kopen, om te voorkomen dat we overgeleverd worden aan de managers van de zorginstellingen. Geen verkeerd woord over de werkers in de zorg, ik ken er helaas te veel die hun inzet met een burn out moeten betalen.
  Stemmen ja, maar dan, ik kan er somber van worden. De pil van Drion was zo gek nog niet.
  ik zal het boek van Demio gaan lezen.

 46. zilver zegt:

  Roosanna, ja, we komen allemaal aan de beurt.
  Er is een nieuwe " Pil" van Drion, als ik het vind, link ik er nog wel eens na, of schrijf er iets over, ik heb het nu een beetje te druk.
  Dag allemaal, dank voor het lezen.

 47. thrammy zegt:

  Je zou die patsers zo’n plakkont toewensen. Inderdaad, dat wens ik ze toe. Mooi verhaal, al is mooi hier niet het juiste woord. Eerder schokkend en afgrijselijk. Goed dat het verteld wordt.
  Hartelijke groet

 48. oma zegt:

  Ha Zilvertje,
  Het is diep triest dat het zo gaat, we hebben het bij onze ouders ook meegemaakt.
  Zorg dat je er niet bij komt denk je dan. oma

 49. Harry C.A. Daudt zegt:

  @Zilvertje…niet alleen heb je een hart met een zilver randje;ook sla je de zilveren spijker op z’n kop;
  ‘het zal (blijkbaar)velen een zorg zijn’.
  -groetvandichterbijgrave-

 50. Burro-Holanda zegt:

  @zilver; Dit lezend, (met een vader momenteel in het ziekenhuis..) kan ik alleen maar volmondig instemmen. Er is veel mis in de zorg.

 51. TheoB zegt:

  Er is veel mis met het management die zorgt niet goed voor de zorg in de zorg.
  Ik hoop dat de verkiezingen iets op lossen,maar ik betwijfekl het.
  Het zou veel meer aan de kaak moeten worden gesteld.
  Fijn (tussen haakjes) dat je dit af en toe eens laat horen.

 52. tam zegt:

  hoi Lieverd,
  heel bekend verhaal!
  ben het er zeker mee eens.
  de verkiezingen leveren echt niets op, die hoop heb ik opgegeven.
  Maar wil toch iets kwijt (en is niet boos bedoeld)
  Ook ik kan meepraten over dit onderwerp.
  maar dan vanuit de kant van verpleegkundige.
  20 jaar doe ik dit werk.
  Altijd met veel plezier, draai reglmatig dubbele diensten.
  geen probleem!.
  Maar heb besloten te stoppen!
  niet omdat ik het niet leuk meer vind!!
  Mensen zijn egoistischer worden en vooral dat mensen niet meer tevreden zijn!
  Dit uit zich in agressie tegen de hulpverleners!
  De lol is er dan gauw af.
  Ik ben het met iedereen eens de zorg kan beter, veel beter!
  Maar hulpverleners stoppen ermee doordat ze van hun eigen patienten en naasten geen waardering meer krijgen!

 53. Hans Bloemhof zegt:

  Zelden lees ik een verhaal waarin zoveel respect en inlevingsvermogen verwerkt is. Jammer dat er dan toch weer mensen zijn die hun polariserende poltieke voorkeur moeten inbrengen om de stemmingmakerij levend te houden. Maar ook in de manier waarop je er op reageert houdt je je lijn van zachtheid vast Zilvertje. Dat zou eigenlijk ook "aanbevolen" moeten kunnen worden.
  Dank je wel voor alweer een beetje liefde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s