Olympische spelen. ( eigenlijk waanzinnig )

Heus, ik ben een liefhebber, ik geniet van al die beelden, maar de media overdrijft toch wel wat. Vanmorgen werd een interview uitgezonden op de radio van een sporter die afgelopen nacht goud had gewonnen bij het schaatsen. De vragen die gesteld werden waren belachelijk, alsof de sporter een dorp van de honger had gered, een vliegtuig in nood, met twee dode piloten veilig aan de grond had gebracht, met twee vingers in de neus.
 
Nou ben ik altijd nog in de veronderstelling dat je alleen mee mag doen met de spelen als je amateur bent, maar ik zie af en toe berichten op internet verschijnen dat sommige jonge topsporters gewoon per jaar een klein fortuin verdienen. Of dit echt waar is weet ik niet, maar als dit zo is, vind ik het een schande.
 
Ik denk dadelijk dan aan al die hardwerkende jonge leerling verpleegkundige, die naast hun studie en werk, vaak ook nog een kindje op te voeden hebben, ik ken zo heel wat jonge vrouwen en zo zal je in meerdere beroepen dit soort kanjers hebben. Dat vind ik nou topprestaties. Deze mensen, die verdienen het om in het zonnetje gezet te worden, om meer geld te krijgen, om ook eens op de buis te mogen stralen.
 
Nee, ik misgun natuurlijk niet die jonge mensen van de Olympische spelen hun gouden moment, maar ietsje minder mediagekte mag wel hoor, de sporters zijn allemaal behoorlijke egotrippers en natuurlijk ze doen er veel voor, maar als je het nou eens van alle kanten bekijkt, kan ik het niet gezond noemen.
 
Hoe zie jij dat nou?
 
Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2010-02 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Olympische spelen. ( eigenlijk waanzinnig )

 1. Mephisto zegt:

  al die hardwerkende jonge leerling verpleegkundige, die naast hun studie en werk, vaak ook nog een kindje op te voeden hebben
  Dat vind ik dan weer een cliché. Want die topsporters verdienen fortuinen in plaats van een kindje op te voeden. Dat is dan toch ook ok?
  Los nog van het feit dat het vaak kinderen zijn die kinderen baren, zodat die kinderen verstoken blijven van enige wijsheid en dus zelf niet verder komen in het leven dan hun eigen ouders zijn geraakt. En daarmee ook op 16-jarige leeftijd, als kind, een kind gaan baren. Over marginaliteit gesproken. is dat topsport? Nee, dat is condoom vergeten en daarna modderen met de riemen die je hebt.
  Kom áán!
  Kinderen opvoeden is geen sport. Dat wat die moeders doen, is hun managementskills ontwikkelen. Dat is geen sport, dat is management. En vaak nog van abominabele kwaliteit ook, als ik kijk naar het (verwent-nest) niveau van veel kinderen tegenwoordig.

 2. zilver zegt:

  Mephisto, ik heb het niet over meisjes van 16. Ik heb het gewoon over hardwerkende mensen, al dan niet studerend, die klem zitten in de tram en vroeg uit de veren moeten en proberen hun situatie te verbeteren.
  Meedoen was toch belangrijker dan winnen? Sommige worden behoorlijk in het goud gedompeld, dat gun je dan toch ook anderen.

 3. Burro-Holanda zegt:

  @zilver; Ik ben het met je eens hoor. Die sportverdwazing neemt ongekende omvang aan. De manier waarop de media er mee omgaan heeft natuurlijk alles te maken met de manier waarop gigantisch veel mensen die lui als idolen zien. De mens heeft blijkbaar helden nodig en is ook bereid daar heel veel voor te betalen. Het zal wel een manier zijn om uit de dagelijkse sleur te kunnen ontsnappen. En aan de andere kant. waarom zouden we die sporters hun (meestal relatief erg korte) moment van glorie misgunnen? Ze hebben er immers hard voor geknokt .

 4. Smokey zegt:

  Zilver, Sommigen laten zich op een voetstuk zetten, velen daarentegen niet.
  Je hebt groot gelijk als je zegt dat de media het vertekende beeld door `s mensens strot duwt. Dat gaat om kijk- en luistercijfers, dus ook om scoren. Ik heb niets tegen sport maar ook heb ik er niets méé. Competitie, egotripperij, scoren en een houding van "Kijk mij een geweldig wezen", ligt ver van me af.
  Versta me goed, blijken van waardering voor iemands kunnen zijn niet verkeerd. Maar dat overdreven iemand over het paard tillen en er zelf aan de zijlijn in meeliften, dat voelt niet goed.
  Nogmaals ieder z`n meug. Ieder z`n plezier, maar om sport te verheffen als belangrijkste dat er bestaat lijkt mij een luxe.
  Menigeen is tegenwoordig gedoemd tot surviven in plaats van een levensgenieter te kunnen wezen.
  Prioriteiten komen dan heel anders te liggen.
  Waar blijft dan: "Geef het volk brood en spelen". Naar spelen kijken zonder wat de mens broodnodig heeft werkt toch niet?

 5. antoinette duijsters zegt:

  Zilver, alle sport wordt behoorlijk opgeblazen en allemaal om de poen. Kijk maar eens naar het voetbal, de ene na de anderen club kan het niet meer aan. En dan moet de belastingbetaler er weer voor opdraaien.

 6. zilver zegt:

  Burro, ja, je hebt wel gelijkt, maar de media maakt het te erg.
  Smokey die laatste regel, fantastisch!
  Antoinette, ja, de voetbal, dat is een goed voorbeeld, jongens die een wedstrijd spelen en trainen en daar belanchelijke bedragen voor vangen en ja, club in nood en wij dokken.

 7. Smokey zegt:

  Professioneel sporten heeft eigenlijk nog maar weinig met spel te maken.

 8. zilver zegt:

  Smokey, dat is bijna oorlog door al dat stomme geld denk ik wel eens, kan jij nog wel op het weblog? Ik met de allergrootste moeite, het opent haast niet.

 9. Mephisto zegt:

  En toch blijf ik het een joekel van een cliché vinden om topsport te vergelijken met de managementkwaliteiten van een jonge moeder.
  Los nog van het feit dat "de vrouw" zich ook behoorlijk heeft laten naaien. "Emancipatie" heeft vooral geleid tot hogere huur- en koopprijzen van vastgoed en meer werkdruk. Niet tot een gelukkiger samenleving. Toch in elk geval niet bij ons. In Zweden en Noorwegen wellicht, maar hier gaat geld voor op geluk. Dus is goud het hoogst haalbare, zelfs al staat zo’n sporter daar zelf niet altijd bij stil.
  Vandaag kwam ik trouwens ook een journalistieke blunder van formaat tegen; ene Marc Eyskens (ooit premier in België, ik weet niet van welke regering) werd in de mond gelegd "dat hij niet begreep" waarom 4 ministers van staat tegen kernwapens zijn. Ik denk echter, dat er werd bedoeld "geen begrip had voor" en dat zijn overduidelijk 2 totaal verschillende zaken. "Niet begrijpen" doet vrij dom overkomen, terwijl "geen begrip hebben voor" een duidelijk standpunt is. Dat laatste was van toepassing, maar de journalist in kwestie schrijft dan "niet begrijpen". Ik vind dat soort zaken heel erg.
  Die kromme tenen zijn dan dus echt wel de fout van de journalist.
  En de topsporter staat er bij en kijkt er naar…
  Ik weet niet of het hier ook zo was, maar ik acht de kans reëel.

 10. lisettexoverxnld zegt:

  Zilver, de functie van die mensen is verstrooiing. Ik gebruik het ook op die manier. Maar ik relativeer.
  Elke keer als er een ego letterlijk op een voetstuk staat, denk ik inderdaad dat de echte jonge helden de verpleging in gaan. En een kind erbij….ga er maar aan staan hoor. Ik trok niet eens een kantoorbaan vroeger.
  Ik vind het succes erg als er een Balk klaar staat om te feliciteren, alsof hij persoonlijk de verantwoording had voor het goud…
  Doet me denken aan een Kerstwens die ik ooit in mijn mailbox kreeg. Ik weet niet meer hoe het ging, maar hier kwam het op neer. Wie blijft jou langer bij, die beroemdheid of die ene leraar of verpleegkundige die wat goeds deed voor jou. Nu, mij die mensen die hun ‘gewone’ werk doen, dus!

 11. zilver zegt:

  Mephisto, ik doel op wat de media er mee doet, die maken goden van mensen, terwijl de sporters het gewoon doen voor hun eigen lol. De verhouding is zoek, dat bedoel ik.

 12. Guzzler zegt:

  Veel mensen zien waarschijnlijk een prestatie neergezet die ze zelf ook graag ooit hadden willen neerzetten. Natuurlijk presteren mensen die niet in de spotlights staan veel, maar daar krijgen ze inderdaad nooit applaus voor. Sport, muziek, film en theater zijn de plekken waar men (inderdaad vaak overdreven) gelauwerd wordt. Er zijn maar enkelen die in de spotlights komen en mogen. Als iedereen er in zou staan zou het geen waarde meer hebben. Overigens is het ook zo dat ‘helden’ weer even snel van hun voetstuk donderden als ze er op gekomen zijn. De media en de mediavolgers maken en kraken. Het is de vraag of het ‘gewone volk’ het applaus wel wil hebben en nodig heeft.

 13. Rubio zegt:

  Smook, Zilver; Sport is nog steeds de belangrijkste bijzaak van de wereld.
  ‘Geef het volk brood en spelen’ was al een statement van Julius Ceasar, dit om onlusten en onvrede buiten zijn rijk te houden.
  Het ging toen nog niet om het geld maar om de eer, de tijden zijn inmiddels veranderd maar de mens is hetzelfde gebleven, we willen kennelijk ‘vermaakt’ worden en onze ‘trots’ ontlenen aan een door onszelf ‘gecreeerd’ idool.
  Het idool of het team heeft vervolgens gewonnen, we gaan blij naar bed en staan weer vrolijk op om weer met de daardoor opgedane energie onze broodnodige werkzaamheden te verrichten, zo werkt het en alle ‘moderne’ politici snappen het ook…
  Julius Ceasar was een slimme jongen, ben het met jullie eens dat eea wel te ver ‘doorgeschoten’ is..maar ’t is wel de realiteit die bovendien altijd blijft bestaan, sterker nog…alleen maar ‘erger’ zal worden met alle moderne media met de daarbij behorende commercie.
  Zelfs ‘jouw’ hardwerkenden en laagstbetaalden zijn hierbij ‘gebaat’..juist omdat ook zèlfs zij ‘sportverdwazing’… in stand houden….

 14. helena zegt:

  ik vind het appels met peren vergelijken. Bovendien zijn het heus niet alleen vrouwen met kinderen (en die toevallig ook nog verpleegster zijn) die het moeilijk hebben. Kinderen is toch in veel gevallen ook een eigen keus? waarom moet dat dan in de schijnwerpers komen te staan?
  Verpleegsters is inderdaad een zwaar beroep, maar ik vind bijvoorbeeld vuilnismannen of andere beroepen ook zwaar.
  Het zijn de vrouwen in de sport die meestal ook weinig verdienen.
  Je hebt gelijk dat media te veel aandacht besteden aan sport, zeker als het voetbal en enkele andere populaire sporten betreft, maar bijvoorbeeld hockey of andere niet zo populaire sporten komen dus niet veel in beeld. En veel verdienen die sporters ook niet, terwijl het ook nog zwaardere sporten zijn dan bijvoorbeeld voetbal. Voetballers, tennissers en enkele andere sporters verdienen inderdaad ook erg veel, maar dan moet je wel tot de top behoren.
  De media kijken meestal natuurlijk naar views, dat is de eis die er bij de Tv in ieder geval gesteld wordt om een bepaald programma uit te zenden. Dat is ook de reden waarom ik niet zo heel veel meer kijk naar Tv. Je ziet anders genoeg vrouwen met kinderen op de Tv ze zijn oververtegenwoordigd juist!

 15. joost tibosch sr zegt:

  Je hebt groot gelijk, Zilver..maar bedenk ook dat heel veel van jouw collegaatjes, die zo moeten sappelen, waarschijnlijk echt genoten hebben van de beduusde Mark Tuitert (hij gedroeg zich -viel me op- gelukkig helemaal niet als een godje!)..en al die zieken, die met stralende oogjes de Spelen volgen, en effe niet aan hun sores denken… En de plezierige kout in en om de bedden als gevolg van wat ze hebben gezien! Je blijft wel gelijk hebben..maar op deze manier kunnen je de vervelende kanten misschien niet te erg opbreken?

 16. lisettexoverxnld zegt:

  Het gaat trouwens goed met die schaatsers als zoekwoord. Erg veel pageviews vandaag. Echter het volkskrantblogsysteem reageert niet op degenen van buitenaf die op de tag afkomen. Ik kom er niet mee op het voorblad, hoeft ook niet hoor. Toch komen er dus veel mensen langs. Tipje voor bloggers, om misschien weliswaar geen ster te worden, maar wel veel lezers te trekken! Houd de tags kort. Ik heb ‘sven’ en ‘kramer’ als twee aparte tags, dat werkt volgens mij het best. En zet er dan de context als extra tag erbij (vancouver). Hihi, meeliften op andermans succes, noem ik dat…..
  Maar daar doe ik het niet om. Ik schreef het om emoties te melden die het succes oproept, een beetje een verlengde misschien van wat jij voelt, zilver. Ik bedoel niet dat het allemaal overeenkomt, maar dat op een voetstuk zetten van mensen, tja, dat kan diep raken. Op welke manier ook.

 17. koen zegt:

  je hebt een punt. Als topsporter moet je denk ik wel egocentrisch zijn..
  aan de andere kant zijn er veel mensen die er plezier an beleven, maar de inkomsten staan inderdaad in geen enkele verhouding met andere veel betekende beroepen zoals in de zorg!

 18. k.Reintje zegt:

  Ik lees met voldoening dat je geniet van de sport. Je stoort je echter aan die belachelijke interviews.
  Sportinterviews hebben nu eenmaal veel absurde trekjes en het ergste is dat ze allemaal onze Theo Koomen willen imiteren. Belachelijk en onhaalbaar.
  Maar het zou beter zijn als je het allemaal langs je af laat glijden. Onlangs schreef je met zoveel woorden dat je zorgen hebt.
  Geniet van de sport dus, zet de volumeknop zacht en draai er een mooi muziekje bij.

 19. knutselsmurf zegt:

  Je moet het vergelijken met de functie van de koningin.
  Die doet ook niets nuttigs, maar mensen hebben iemand nodig waar ze trots op kunnen zijn.
  Dat als ze in het buitenland komen, dat iemand dan zegt Holland ? Sven Kramer ja ja !

 20. Henk van Leuken zegt:

  Je hebt groot gelijk Zilver als je kritiek hebt op de gang van zaken rondom sport. Het is zo uit de context van de hardwerkende Nederlander gehaald. Ik denk dat als je de gemiddelde Nederlander vier jaar aan zijn passie laat werken en je zet ze vervolgens bij hun uitvoering zo in het licht als dat nu bij sport gebeurd dat er dan meerderen zijn die goud kunnen verdienen.
  Jij bent trouwens ook al aardig op weg met zilver!………….:)

 21. ceesincambodja zegt:

  Hoe of ik het zie?
  Gewoon. Nu het kabinet is gevallen, moet er toch weer iets anders zijn om over te praten? Sport dan maar. Maar ook daar is weinig te melden en als er dan eentje goud haalt, ja dan kun je superlatieven verwachten.
  Kanjergroetje

 22. zilver zegt:

  Guzzler dank voor deze mooie overpeinzing. Ja, het is maar de vraag of de gewone man zo op de voorgrond wil treden.
  Rubio, de belangrijkste bijzaak, dat is mooi gezegd, dank je wel voor je reactie, ja, jullie raken allemaal de kern, we kunne zo even ontsnappen uit de dagelijkse sleur, mijn vader dagdroomde altijd dat hij een beroemde voetballer was en in zijn dromen ging dit verder, zo werd een zwaar leven toch opgevrolijkt.
  Helena, nee, niet alleen die verpleegkundige, maar dat benoem ik ook in die zin er na. Ja, vrouwen in de sport krijgen minder aandacht en verdienen minder, dat zag ik op een lijstje, maar of dat lijstje klopt, want die Sven zou dan nu erg rijk moeten zijn.
  Saint, ik ga je link bekijken, dank.
  Joost dank je wel voor je mooie reactie, ja, die kant is er ook.
  Lissette, ik ga het lezen, dank voor al je aandacht.
  Koen, mooi gezegd, dank je.
  K, Reintjes, je hebt gelijk.
  Knutselsmurf ja, zo moet ik het gewoon zien, ik moet ook wel zeggen dat toen ik op de radio het intervieuw hoorde, de topsporter er hoorbaar mee aan was, het was eigenlijk komisch.
  Henk, dank je wel voor je reactie, ik denk me suf, waarmee ben ik aardig op weg?
  Cees, mooie reactie, dank je wel.
  Allemaal heel hartelijk dank en sorry dat ik laat reageer, het zijn barre tijden. allemaal een knuf, hand of groet, net wat je verkiest.
  HENK IK VAT HEM, HIJ IS LEUK!

 23. VSp zegt:

  Zilvertje, sport, met al zijn nevenverschijnselen, oefent een verslavende aantrekkingskracht uit waaraan en waarmee veel geld te verdienen valt. Beschouw de OS maar als één groot wereldcircus. Met de oorspronkelijke idealen heeft het niets meer te maken.
  ‘Geef het volk brood en spelen’ is een open deur intrappen. Iemand anders verwoordde het zó: ‘Houd jij ze arm, houd ik ze dom‘. Het volk dus………….. Dat komt dichter in de buurt.
  Élders zijn veel interessantere dingen te beleven, die méér de moeite van het bekijken waard zijn.

 24. zilver zegt:

  Dank je VSP, ik zal nooit vergeten hoe mooi jouw hart is, dat is pas echte grootsheid, dank voor je reactie!

 25. ramirezi zegt:

  De bedragen zijn belachelijk – maar ze geven natuurlijk wel heel veel mensen plezier door het winnen van zo’n plakkie….

 26. elise van schouwenburg zegt:

  Mooi stukje, Zilvertje. Er zit veel waarheid in,maar ik denk zo’n beetje als Joost Tibosch, als senior dus.
  Irene Wust vond ik geweldig om te zien. Ik was bezig met de belasting en keek tussendoor naar het schaatsen. Zoiets van : leuker kunnen we het niet maken.
  ++++++++++++++++E

 27. coby zegt:

  De beloning is buitenproportioneel, vind ik ook, voor een aantal sporters dan in ieder geval. Het is een talent dat ze hebben, en sommigen kiezen er voor of komen in een positie dat ze dat kunnen ontwikkelen.
  In wezen zou iedereen dat graag willen, denk ik. Dat talent hebben en er iets mee kunnen doen en dan ook nog mee kunnen oogsten. Het is maar voor weinigen echt weg gelegd, dat talent en een Olympische overwinning.
  Kan me wel voorstellen dat het iets speciaals heeft. Vaak omdat er ook een verhaal achter zit van pech, blessures, vormverlies, verliezen, jaren lang alles laten en doen om…etc. Het is dat ene moment, dat ene moment dat alles klopt. Ik weet niet of het je leven verder nou struktureel gelukkiger maakt, dat vraagt een ander soort geluk en talent vaak.
  Lieve groet, Coby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s