De groene bakken voor het groente-fruit en tuinafval.

Lieve mensen, wie weet een oplossing?
 
Mijn tuintje is heel klein, ik heb een grijze en een groene bak, ze worden om de week geleegd, maar nooit gewassen en zelf red ik dat ook niet, drie jaar geleden toen ik hier kwam wonen had ik al een dikke vette en stinkende brij in de groene bak. Ze staan in de lente en zomer altijd in de brandende zon, de geur is niet te harden, is een geur, van oud maandverband, met kaas, met poep, met gier, met een verstikkende andere niet nader te definiëren geur.
 
Wie weet wat ik hier tegen kan doen? Ik houd het milieu in de groene bak heel zuiver en als ik er witte wormen in zie, dan stinkt het niet, maar ik vrees dat op de dag dat hij buiten staat, andere mensen er dingen in werpen die er niet in horen en dat zo de werking verloren gaat.
 
Zilvertje. ( Foto van Zilvertje, die haar neus dicht houdt, omdat de geur niet te harden is en scheel kijkt van ellende )

 
 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-06 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

39 reacties op De groene bakken voor het groente-fruit en tuinafval.

 1. flip willemsesn zegt:

  Leuk, die foto, Zilvertje. Ik zou geen oplossing weten. Met de tuinslang erdoorheen. Kan dat niet? Of anders een keer onder de douche zetten en helemaal schoonspuiten? Ik heb ook weleens gelezen dat je er iets in kunt doen tegen de stank.

 2. Maria-Dolores zegt:

  hoi, Zilver,
  goeie vraag! geen idee, een briefje naar de Gemeente??
  bij ons worden er plastic zakken in verschillende kleuren voor de verschillende soorten afval uitgedeeld (en ook weer ingezameld).
  komen binnenkort de padvinders (zullen in NL nu ook wel scouts heten) niet met een heitje voor een karweitje?? geef je ze het driedubbele bedrag en laat hén de bakken uitspuiten met de tuinslang :-).
  ciao,
  Maria-Dolores

 3. zilver zegt:

  Flip, ik heb geen tuinslang en dan heb ik die stank op mijn tegeltjes, de douche is in het bad en boven en ik wil die vieze stinkerd niet boven hebben, moet hij de trap op, brrrrr en dan in het bad, brrrrrrrr, ik ril helemaal, :^) maar wel bedankt voor het meedenken, dus er is iets voor? Hoop zo dat iemand het weet. Als hij schoon zou zijn, dan deed ik er een zak in, maar ja, dat kan nu niet, het lijkt wel een lijk dat ligt te rotten en er in ligt, brrrrrrrrrrrrr en dan duizend maar erger! Dank je wel, fijne dag!

 4. zilver zegt:

  Maria, ja, dat briefje naar de gemeente dat lijkt me wel wat! Maar die verkenners die zijn hier niet, wel jammer. Dank je wel!

 5. rob zegt:

  hoi zilver, heb het zelf ook een keer gehad . toch een keer goed schoonmaken ,en dan heb je er nog speciaal spul voor heb het hier nog ergens in mijn schuur. ik heb er geen last meer van,
  zal ik het een keertje voor je doen? voor een lekker bakkie koffie. groetjes, rob

 6. zilver zegt:

  Nou dat is lief, maar ik heb geen tuinslang.

 7. rob zegt:

  ik kan dat wel regelen hoor geen probleem heb slang zat,

 8. Henk Daalder zegt:

  De groene bak laten legen en niet meer gebruiken
  Doe een paar weken alles in de grijze bak.
  En laat die groene bak open op zijnkant liggen, met de bodem op een verhoging, dan kan de inhoud uitdrogen. Als het dan echt droog is, kun je het wellicht verwijderen.
  Doe dat als het waait, want het stof van die aangekoekte drab lijkt me niet gezond.
  Alternatief
  Laat de groene bak legen.
  Doe er 3 keer zoveel water in als er drab in zit.
  Aan het water voeg je wasmiddel toe.
  Laat dat een week staan en laat hem dan nog een keer legen. Of leeg de bak bij een straatput.
  Dit kun je een paar keer herhalen. Al die tijd gooi je groen afval in de grijze bak

 9. zilver zegt:

  Rob, geweldig!
  Henk, wat goed, dank je! ja, het putje ver van mijn huis, dat is een goeie!

 10. luuk zegt:

  Er zijn papieren zakken te koop die je in de bak kan doen.
  Natuurlijk eerst de troep verwijderen volgens een van de hierboven beschreven recepten.
  Gaat de inhoud van de groenbak echt naar een daarvoor bestemde verwerking, of verdwijnt die net als de ander bak gewoon in de vuilverbranding. want apart verwerken is voor gemeentes dikwijls duurder.
  groet Luuk

 11. zilver zegt:

  Luuk, dat weet ik niet, ik heb ook wel eens gelezen, dat het soms alleen voor de vorm is en ja, die zakken ga ik gebruiken als hij helemaal schoon is, vroeger toen ik nog in Purmerend woonde, kwam er een bakkenwaswagen, nou van mij mag iemand dat weer oppakken, heerlijk, elke week liefst een schone bak!

 12. Mo zegt:

  Eerst goed schoonmaken zoals Henk dat doet en vervolgens een dikke laag oude kranten (of een lege doos) op de bodem leggen voordat je er iets ingooit. De deksel op een kier laten staan (afgezaagde bezemsteel ertussensteken) zodat de meur eruit kan. Afval eerst laten uitlekken voordat je het erin gooit.

 13. zilver zegt:

  Mo, dank je wel!

 14. ramirezi zegt:

  D’r zijn mensen die hem elke week reinigen. Persoonlijk heb ik dan liever dat hij stinkt…
  Maar inderdaad; hoe droger hoe beter – laagje krantenproppen op de bodem….

 15. Annet zegt:

  Houtkorrels erin helpt ook
  ik ga zelf naar de kattenbak
  maar ik ga niet te intiem worden
  maar haha ik beschik over een emmer
  met……houtgrit voor de kattenbak………
  het stinkt in ieder geval niet, alleen bij het
  openmaken soms een pietsie……..

 16. zilver zegt:

  Rami, als ik die mogelijkeheid had, dan waste ik hem ook elke week hoor die vieze stinkerd, maar dat drooghouden en kranten is ook weer een goeie tip, dank je wel!
  Annet, houtkorrels en die haal je bij? Begrijp ik het goed, je hebt geen wc? Dank je voor het helpen.

 17. Maria-Dolores zegt:

  @zilver,
  ik kwam alleen even kijken hoe ver de oplossingen gevorderd zijn :-).
  zelf laat ik zo’n bak altijd open staan, zonder deksel dus. vreemd genoeg gaat het dan MINDER stinken omdat alles op die manier uitdroogt i.p.v. te gaan rotten.
  zo, nou weet je helemààl niet meer wat je moet doen :-).
  ciao

 18. zilver zegt:

  Maria, ik ga het allemaal uitproberen en dan komt het van zelf goed, ik denk dat ik nou aardig wat tips heb gekregen en ben er zo blij mee, want jeetje wat stinkt dan ding, het is een groentje, maar zeker geen groentje.

 19. Ate zegt:

  Hier kan je informatie vinden voor een neusinstrument tegen de stank.http://en.wikipedia.org/wiki/Clothespin

 20. zilver zegt:

  Ate, een neusinstrument, ik ga kijken. ;^)

 21. zilver zegt:

  Hahahahahahahahahahahahahah, hij is goed!

 22. Gus zegt:

  Gemeente waarschuwen en ze gewoon op straat laten staan.
  Al duurt het weken voor er gereageert wordt. Gewoon laten staan.
  En als ie schoon is, vuilniszakken (plastic tasjes) nemen en die er met huisvuil in doen.
  Ik vind het ellende dingen die bakken, broeinest voor allerlei bacteriën.
  Dus gewoon vuilniszakken, met zo’n dichtbindertje.
  Kost je wat extra poen, maar het gaat om je gezondheid.

 23. zilver zegt:

  Ja, ik vind dat ook wel een goeie, het is gewoon niet te harden, vind het voor als je een klein tuin hebt echt een ramp met warm weer! Dank je Gus.

 24. Doranne zegt:

  mijn achterbuurman zweer bij huisjesslakken,m ik gooi de slakken ook vaak in de compostbak en inderdaad hij stinkt, samen met de oude kranten op de bodem nauwelijks meer.

 25. Doranne zegt:

  was ik echt, vanaf de camping 🙂

 26. K zegt:

  die wurmen zag ik zojuist ook bij mij erin zitten.
  slakken? als je die vindt.

 27. oliphant zegt:

  Wat een viezigheid. Ik ben blij dat ik alles in zakken mag doen en die meteen buiten in een container kan werpen.
  Ik haat die viezigheid. Kun je geen buurjongetje vinden die het voor 2 of 3 euro per week voor je doet? Zoals autowassen voorheen?
  Groet, O en sterkte met de oplossingen.

 28. Smokey Robbinson zegt:

  Weer eens een heel ander onderwerp Zilver. Maar sommig afval dat je opnoemt, kan dat niet beter in die andere afvalbak? Gewoon zoveel mogelijk in zakken en dan in de bakken. Maar zo te lezen zit iedereen er wel min of meer mee. Afval stinkt nu eenmaal. Vroeger reed ik weleens langs een vuilnisbelt. Wat een walm! Gewoon in de open lucht is de stank dus al niet te harden…..
  Maar die Rob is een uitkomst"))) voor een bakkie koffie!

 29. zilver zegt:

  Doranne, dank je wel, maar hier komt nooit een slak langs en om hem dan dadelijk in die stinkbak te gooien, brrrrrrrrrrrrrrrr,maar het is we allemaal interessant, je zit lekker op de camping, wat fijn, veel plezier!
  K, ja, mieren, wurmen en slakken, allemaal vuilnismannen dus, wel leerzaam, vind ze maar, maar ik denk dat daarom die bak open moet, dan komen ze vanzelf naar binnen, denk ik.
  Oliphant, dat is toch zielig:^)
  Ja, die Rob is een uitkomst Smokey, maar hij woont zo ver en heeft het zelf zo druk, maar het idee is lief, ja alles in zakken en niet meedoen met dat vieze gedoe, hem gewoon schoonmaken met water en net zo lang laten legen dat hij schoon is, brrrrrrrrrrrrrrrrrrr, wil dit nooit meer meemaken en nu moet ik hollen, de trein vertrekt anders zonder mij. fijne dag allemaal!

 30. K zegt:

  Die van mij is vanzelf open, want Rico heeft er ooit een dreun op gegeven en nu heeft de deksel een grote barst. Vandaag wordt de mijne gelukkig leeggemaakt. Ik zet er een laag zeepsop in en kieper dat weer uit in de straatput. Dan vind ik hem schoon genoeg. Als je in de warme tijd niks van etensresten met vlees erin in de bak gooit heb je minder kans op wurmen.

 31. zwerfkei zegt:

  Heb hier even veel tips gelezen voor ook een groot tuinproblem bij warm weer.

 32. De Stripman zegt:

  Mooie vraag en prachtige antwoorden, Zilver ! Een van de voordelen van op een flat wonen is dat we geen groene bak hebben. Succes ermee ! Ik zou het aanbod van Rob met beide handen aanpakken…;o)

 33. galadriel zegt:

  hahahaha, die foto… , ik doe altijd een laag krantenpapier op de bodem, die ik wekelijks ververs en tegen die illegale insmijters…. je zou er zelf een keer in moeten gaan zitten en dan heel hard boe roepen wanneer ze er iets in smijten 😉

 34. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Die van ons stinkt! Ach ik vind het scheiden van afval belangrijker dan het fris ruiken van de kliko.
  Ik heb ooit wel eens een abonnement gehad op de klikowassers uit Veenendaal. In het jaar dat ik betaalde werd alleen de andere (die niet stinkt) gewassen. Als de GFT aan de beurt was dan vroor het of een andere k**smoes om niet te komen.
  ÉÉN keer dat jaar is hij schoongemaakt.
  Nu komt het, de sticker bleef wel zitten. En de jochies die in de volgende jaren door de straat kwamen om kliko’s te wassen hadden niet het benul om het vershil tussen de oude en nieuwe stickers te zien….. en toen ik niet meer betaalde werd het ding wel gewassen.
  Later heb ik het ding wel eens zelf uitgesopt. Eerst laten weken, toen met de schrobber erin en bij een putje leeg laten lopen. En laten drogen. De tip deksel open laten kende ik nog niet…… gaan we proberen.

 35. eva zegt:

  Dit vraagt erom dat we de boel gewoon weer stankdicht in een plastic zak stoppen.
  Maarre….maandverband bij het gft?
  Gaat Fast Tever
  Geen Fris Thema
  Zelf doe ik alleen het tuinafval nog in de gftbak.
  Dat stinkt niet zo.
  Mijn bak staat naast de voordeur, het kan niet anders want ik heb geen
  uitgang aan de tuinkant!
  gr eva

 36. Gus zegt:

  Hm, ik vind het nog niet zo’n vreemd idee waar Oliphant mee kwam.
  Een buurjongen inschakelen, die hem voor je schoonmaakt, geef hem 10 euro en tja daarna alleen nog maar vuilniszakken derin.

 37. Dianne zegt:

  Na het legen: doek voor je neus, handschoenen aan 🙂
  Heet water met soda, haalt de geur eruit en flink met de schrobborstel doorheen.
  kranten op de bodem en slakken erin, heb er een hele hoop over 🙂
  De beste tips heb je al gekregen.
  Wij mogen alleen biologisch afval in de bak doen, de rest moet in verzamelcontainers en in vuilniszakken.

 38. zilver zegt:

  Zwerfkei, ja, fijn he, wat een raad en hulp, erg fijn.
  Stripman, ja, zo heeft een flat toch voordelen! ;6)
  Gala, dat is weleens in een tv uitzending geweest, zo iet als Poets, of poets zelf, dat weet ik niet meer, maar dan een brievenbus, :^)
  Catharina, zo bakkenwasser is ideaal,maar ja, dan moeten ze het wel doen, hier is het niet, dank je voor je tip.
  Eva, nee, geen maandverband erin, maar zo ruikt hij ook! Brrrrrrrrrrrrrrrrrr Ja, ik denk dat als hij schoon is, ik het niet meer doe, het is zo vies, en ik vind die witte wurmen ook geen pretje hoor!
  Gus, nee, het is ook niet gek, maar wel zielig, alleen hier zijn niet van die jongens, ik woon in de winkelstraat, bijna geen huisjes meer.
  Dianne, dank je wel voor je tip!

 39. zonnestraaltje zegt:

  je kan ook je eigen composthoop maken, zodat wormen, mieren, slakken,schimmels enz. er veel makkelijker bijkunnen.(als je een tuin hebt)
  ik laat de bak altijd op een kier staan, en maak ‘m twee,drie keer per jaar schoon met allesreiniger en daarna met chloor. Dan is het nog te harden
  succes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s