Het blauwe suikerpotje. ( mama's verjaardag 82 jaar )

 
Zeven jaar was ik en mocht samen met mijn vader een cadeautje uitkiezen voor de verjaardag van mijn moeder, het werd het blauwe suikerpotje, het was van het mooiste blauw dat ik ooit had gezien en het zat in een zilveren houdertje. Jaren geleden kreeg ik het terug van mijn moeder, ze wist dat ik het zelf ook zo mooi vond, bijna veertig jaar had ze het secuur als nieuw gehouden en op bijzondere dagen kwam het uit de kast.

Durf het bijna niet te vertellen, maar bij mij is het uit mijn handen gevallen, in duizend stukjes en ik heb zo gehuild, mijn jeugd was uit mijn handen geleden en een dierbaar stukje vroeger, dat suikerpotje had zoveel verhalen in zich….

Vandaag is mijn moeder 82 jaar geworden, ben door de polder vanmorgen naar haar toe gefietst, het is ook de sterfdag van mijn vader, nu 9 jaar geleden…………….

Langzaam valt alles uit mijn handen, dus ik koester wat ik nog heb, mijn moeder, mijn verhalen van vroeger. Bij het weggaan voelde ik dat intens grote brok in mijn keel, we hebben samen heel wat meegemaakt en een makkelijke moeder is ze voor mij als enig meisje niet geweest, was met ruim zestien jaar al het huis uit en ging op mezelf wonen, maar gelukkig heb ik nooit de banden verbroken, op kleine knipjes na, ik ben zo dankbaar dat ik haar nog heb, maar voel wel, dat dit hebben en houden van, een teer wondertje is.

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2008-10. Bookmark de permalink .

16 reacties op Het blauwe suikerpotje. ( mama's verjaardag 82 jaar )

 1. lebonton zegt:

  hou haar vast, ook op afstand.

 2. Zilvertje zegt:

  Jij bent snel! Was een fijne ochtend bij haar, bijzonder, roept veel op zo een dag!

 3. Coby zegt:

  Teer en toch krachtig, zo komt het over….
  Gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder en lieve groet, Coby

 4. Aad Verbaast zegt:

  Koester het maar en dat doe je ook lees ik.
  En een ‘gesprekje’ elke dag met je vader is ook nooit weg..

 5. Zilvertje zegt:

  Dank je Coby! Het was een fijne dag en ook lekker vrij, hahahaahah, niks geen les, joepie.
  Aad, mijn vader kookt nog elke dag soep in mijn hersenpan. Mijn moeder, ben zo blij dat ik haar nog heb en voor wie het hele verslag wil lezen, dat staat vandaag op zomaarvantrudy, want ja, moet toch mijn brood verdienen, ik heb al ruim 2 euro verdiend met de reclame, ik heb al tien grassprieten voor mijn Franse tuin. :^) ( de reclame zit niet boven op, maar links onder.

 6. Aad Verbaast zegt:

  Er gaat een wereld voor me open.. ik heb je andere verhaal ook gevonden! Minstens zo mooi, en natuurlijk weer een paar euricents erbij voor je 🙂
  Nog een wereld die voor me openging (ik keek hier even rechts naar links..) Zo veel namen, maar…. Foei :-0Reactie is geredigeerd

 7. K zegt:

  Eerlijk! 2 Euro. Daar kan je haast 2 broden van kopen. Misschien was de boodschap van dat suikerpotje: altijd doorgaan, niet steeds terugkijken. Ach,we willen het liefste houden wat ons dierbaar is, maar het hele leven bestaat uit hechten en weer onthechten. Proficiat met je mam, Zilver!

 8. Zilvertje zegt:

  Aad, ik lees en lees je berichtje maar begrijp het niet, kom ook net uit mijn warme nestje, zal dat het zijn?
  K, ik kom bij jou brood kopen, bij ons heb je er eentje voor ongeveer twee euro, maar gaaf he, ik heb een ding verkocht en ik heb klikken, niet iedereen geeft geld op klikken, sommige geven het op verkoop en dan krijg je een deel van het geld, jammer dat op het Vk geen reklame van ons maar, daar heb ik meer kijkertjes, op het weblog.nl ben ik ze verloren, daar is haast geen kip meer.
  Ja, loslaten, ik had het er laatst nog over, maar wel moeilijk op zo een dag, welterusten, was even uit bed, maar ga er snel wer in, de wekker staat op vier uur, doegggggggggggggg!
  Ik heb geluid op mijn pc, dus nu ga ik in het weekend je site afspropen, ik heb een jaar zonder geluid gezeten, klein rampje.Reactie is geredigeerd

 9. Aad Verbaast zegt:

  @Zilver: het gaat over ‘zomaarvantrudy’ waar ik even was gaan kijken!

 10. pacopainter zegt:

  Mooi opgeschreven

 11. eva zegt:

  Aandoenlijk verhaal, Zilvertje.
  Die suikerpot, ik kan het mij zo voorstellen.
  Hoe vond je moeder dat?
  Alsnog gefeliciteerd met je moeder!
  gr eva

 12. Harry C A Daudt zegt:

  wat in jouw (verhalen)pot zit…verzuurt niet.
  groet&aanbevolen
  -dichterbijgrave-

 13. Ingrid van den Bergh zegt:

  Mooie symboliek, dit gebroken suikerpotje en integer beschreven.
  Misschien hebben we het allemaal wel eens meegemaakt, iets laten vallen wat je zo dierbaar is. Maar beelden en herinneringen zijn onbreekbaar en zitten als vastgelijnd in ons hart en onze ziel.

 14. ijskastmoeder zegt:

  Mooi hoe je het in elkaar laat grijpen. Heb je een fijne dag gemaakt gister? En heb jij van je kinderen al iets in vloeipapier gewikkeld dat ze later terugkrijgen 😉

 15. K zegt:

  Als je brood van 2 euro koopt zit er ook dubbel zoveel in. Ik kocht vandaag een heerlijk biologisch oerbrood. Meer dan 2 Euro. Veel plezier met de muziek dan. Ik kan al een lange tijd geen muziek meer plaatsen. Lukt niet meer met mijn oude PC.

 16. Zilvertje zegt:

  Aad, de foei, wat bedoel je daar mee?
  Paco. :^)
  Eva, dank je, dat de suikerpot iet meer leeft heb ik niet verteld, ze vraagt er gelukkig niet meer om, ze vergeet veel. Ze was toen heel blij met de suikerpot, maar meer een soort blij om je kind blij te maken.
  Harry. :^)
  Ingrid, ja, gelukkig hebben we de verhalen nog en ze zijn me allemaal zo dierbaar.
  Ijskastmoeder, het was een fijne dag. Dat is een goede vraag, sinds onze ramp is gebeurd, bewaar ik niks, gooi alles weg en dan heb ik natuurlijk weinig om te terug te geven, terwijl dit zo bijzonder is, goed dat jij er aandenkt.
  K, ja, en het blijft langer vers, de zadenbroden zijn ook duurder dan die 2 euro, maar lekker en het vult goed en veel te kauwen, ik kan geen foto’s meer plaatsten, maar ik hoop dat het aan de Volkskrant ligt.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s