Een lieverd. ( niet schrikken )

 

zondagnacht was ik thuisgekomen en had me nu toch wel zorgen gemaakt om het nestje dat in mijn druif zit, wie was dat toch die zich afvroeg hoe zo een nest zich met regen zou houden?
 
ik dacht van best weg goed, maar de hoosbui van zondag en vooral de wind gaven mij zorgen, op mijn werk dacht ik er steeds aan en in het pikkedonker heb ik onder de druif gestaan bij thuiskomst, wilde geen lichtje maken, bang dat ik ze liet schrikken en hoopte dat alles oké was met het prille gezin.
 
maandagochtend was ik blij de vogeltjes te horen, maar verbeeldde ik het me nou, was het minder vrolijk?
 
voor de koffie maakte ik het tafeltje schoon en praatte van een afstand wat met de vogeltjes, vroeg of ze bang geweest waren? ze zijn niet meer bang van mij, maar niemand deed zijn snaveltje open en toen zag ik naast mijn lievelingsstoel een naakt schatje liggen en vol aandacht het ik het bekeken, dood, maar wat wonderschoon, dadelijk dacht ik aan mijn eigen verloren lieverd en wat lijkt het prille leven toch veel op elkaar. 

heel voorzichtig heb ik heb opgepakt en nogmaals goed gekeken of er nog een teken van leven was, nee, echt niet meer te redden, een steek in mijn moederhart. heel voorzichtig heb ik het opgepakt met een zusterhandschoen en hem/haar in mijn mooiste sjaal gewikkeld, een sjaal met een gouden draadje.

Die lieverd heb ik begraven onder de druif, dicht bij papa en mama en ik voel me de hele dag al wat raar, wat roept dat veel op.

Zilvertje, foto’s van Zilver, en jong mereltje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2008-07. Bookmark de permalink .

35 reacties op Een lieverd. ( niet schrikken )

 1. annemiekie zegt:

  Ach wat een poepie

 2. Zilvertje zegt:

  He, lieverd, lees net je mail, heb er eentje terug gestuurd, ja, wat een lieverd he, was er onderste boven van, ik heb er nog een te begraven, net gevonden, ik ben me aan het voor bereiden, ik vraag me af of het het slechte weer is dat ze dood gaan van de regen, of dat ze ziek zijn, ik denk dat vader ze zo uit het nest gooit als ze in zijn ogen niet deugen, want er uit waaien lijkt me nu geen optie meer, dag lieverd, houd zoveel van je en heb je erg gemist, is het goed als ik van de week even op de koffie kom?

 3. Bart zegt:

  Ach…zo’n piepklein leventje…al over…
  Ik vind ook wel dode vogeltjes, of muisjes (vaak prooi van de poezen geweest, denk ik…).
  Dan pak ik mijn schop, maak een kuiltje in de tuin en begraaf ze, rustig en met zorg.
  Een rustplaatsje, voor altijd voor ze… 🙂

 4. annemieke zegt:

  Ja gezellig en als het beter uit komt voor jou kan ik ook bij jou langskomen hoor maar kijk maar wat goed uitkomt ik kan elke dag.. ja wat zielig he die kleine vogeltjes de natuur is erg streng!
  nou ik ga even mijn liedjes oefenen
  kussss

 5. Zwollywood zegt:

  Dit was een oneerlijke strijd voor de jonge merel. Ze kon het zwiepen van de takken door de wind niet meer aan. Zo piepklein, nog geen veren en te koud. Mooi begrafenisje Zilver!

 6. Aad Verbaast zegt:

  Wat een triestigheid… De natuur is prachtig, maar kan ook keihard zijn. Mooi van je dat je het waardig hebt begraven..

 7. K zegt:

  Hij lijkt me niet volgroeid Zilver. Kan best dat hij te vreog uit het ei is gekomen. Dat is ook de natuur!

 8. coby zegt:

  Triest dat het zo is gelopen. Je zorg vind ik aandoenlijk om te lezen.
  Lieve groet, Coby

 9. A C T U A L I T Y zegt:

  De D R U I V E N
  zijn soms Z U U R ..
  Maar U werkt met
  zoveel Liefde
  zich in de nesten
  Maar Uw Liefde voor
  alles laat zich niet
  Verpèsten………..
  Met de Mooiste Shawl
  gaat een ‘Dood-Vogeltje’
  met U aan de haal…….
  Groet Joshua

 10. Maria-Dolores zegt:

  wat zielig!

 11. Pas&Ivy zegt:

  Triest, Zilver, zo klein nog!
  Mooi dat je het begraven hebt. Wij hebben inmiddels ook al een flink knekeltjeshuis in de tuin. Grafheuvel voor de huisdieren, mooi plekje onder de conifeer voor de anderen. Zoonlief versiert het soms mooi met stenen en takjes.
  (Ivy)

 12. Geroma zegt:

  ‘k Zing in gedachten een lief vogelliedje…..

 13. Ramirezi zegt:

  Jammer zeg. Je snapt als je dit soort kwetsbare en hulploze wezentjes ziet toch al niet dat er uberhaupt nog zoveel overleven…

 14. Zilvertje zegt:

  Bart, lief dat je dat doet, ik heb ook respect voor alles vat leeft en greoit en bloeit en weer sterft.
  Lieverd, we houden contact, heb je al op welke, leuk!
  Zwolly, ik had er vandaag nog een nog kleiner, zo lief schattig maar toch dood.
  Aad het laatste wat ik nog kon doen, anders komt de poes van de buurvouw.
  K, maar hij was wel groot, als mijn hand ongeveer. De ander die ik vandaag vond was klein, als een eitje van een kip, maar zo lief.
  Coby, ik was er zo verdrietig om, hij was zo mooi en al zo groot. Dacht aan die vogel van Pluk.
  Ach lieve gekkie, wat ben je weer lief en spits.
  Maria, ja, echt wel.
  Ivy, wat lief zijn kinderen toch he, ik zie al een jong mensje met liefde en geduld dit doen, prachtig.
  Geroma, dat is lief, ik heb het ook gedaan, ik schaam me geen sikkepit, heb gewoon gehuild en gezongen en een toespraak gehouden, tis niet niks, je kunt het maar een keer doen voor iemand.
  Rami, ja, zo teer en pril en dan het slechte weer, als ze nu overleven is het een wonder.Reactie is geredigeerd

 15. eva zegt:

  Ach gossie, wat zielig!
  gr eva

 16. bert zegt:

  tegelijk zielig, maar toch ook fascinerend om zo te zien op de foto : een vogeltje in wording (nu ja, niet meer, maar toch …)

 17. Wilma zegt:

  Och wat klein! Bijna doorschijnend. Goed dat je het begraven hebt, Zilvertje.

 18. Zilvertje zegt:

  Eva, wat een schatje he, zo teer en mooi.
  Bert, ja, ik vind het ook zo bijzonder, dit ziet een mens niet vaak.
  Wilma, nu liggen ze er met zijn tweetjes, er zijn er al twee uit het net gevallen of gegooid, die tweede was kleiner, ongeveer een kwart van deze, wonderschoon en lief, ja, ik heb ze mooi in de aarde gestopt en was oprecht verdrietig, het is mijn moederhart, het is het verleden dat dan wenkt, ach, gossie, het leven is vaak zo hard, ik probeer het wat kleur te geven daar waar het nog kan. Fijne avond.Reactie is geredigeerd

 19. Marjelle zegt:

  Heel teer en klein, Zilvertje, zo kwetsbaar.
  Idd een wonder dat er nog zoveel kleintjes het weten te overleven…

 20. Zilvertje zegt:

  Marjelle, ja echt he, zo teer, het is hier zo te keer gegaan, maar sommige denken dat ze niet oke waren, dat ze daarom uit het nest gegooid zijn, ik weet het niet, vind het een wonder dat het allemaal past in het nestje, heus het is zo klein.

 21. K zegt:

  Dat was ook mijn eerste gedachte Zilver. Dat ie niet in orde was en daarom uit het nest verwijderd werd.

 22. Zilvertje zegt:

  K, ja, dat denken meer mensen, apart he? Ja, zou kunnen hoor, die vogels vliegen zich helemaal een beroerte om het grut te voeden, dus ze zullen secuur zijn in het voeren en wippen wat niet voldoet, tja, dat zou kunnen, ik ga er eens iets over opzoeken, best wel leuk om te weten, maar die blote lieverdjes vind ik wel confronterend zo dood op het koffietafeltje, echt, ik was zo blij met het nestje, maar nu zucht ik wat af.

 23. Cats zegt:

  @ Zilvertje, nou, dat is ook toevallig! Ik heb bijna zo`n zelfde foto gemaakt vorige week.
  Er lag zo`n uit `t nest gevallen vogeltje op mijn tuinpad. Ik dacht dat `t een jong duifje was, omdat er hier zoveel duiven in de bomen zitten.
  Maar ik vond `t zo`n gaaf uitziend beestje. En zo teer en transparant. Ik heb `m op de glazen tuintafel gelegd om hem van heel dichtbij te kunnen fotograferen. Jammer dat ik niet zo`n cameraatje heb waarbij je `t er heel gedetailleerd op kunt krijgen.
  Ik heb drie foto`s gemaakt en eentje kan er net mee door.
  Frappant dat jij zo`n zelfde foto maakte.
  Ja, inderdaad grappig van die cartoon. Onverwacht. Mijn pc was al sinds gisteravond "internetloos". Vandaag weer hersteld en "iedereen" had de cartoon al gezien behalve ik. Staat die van jou ook nog ergens?
  groetjes,
  CatsReactie is geredigeerd

 24. Zilvertje zegt:

  Cats, ja, bijzonder he en zo heel dichtbij lijkt het op ons, de mens, dat raakt me zo, het is een wonder m te zien. Deed me ook denken aan de afdeling van het AMC waar alles op sterk water staat.
  Ik heb alle dingen van hem in mijn speciale post, is zo attent, het is een lieverd.
  Welterusten!Reactie is geredigeerd

 25. TheoB zegt:

  Lekker lullig en je kan er niets aan doen.

 26. Zilvertje zegt:

  Theo, precies, zo lief en pril en morsdood.

 27. Solvejg zegt:

  Ach Zilver! Maar weet je, het zou zoveel erger zijn geweest als het beestje door een kat was gebruikt als speeltje, nu ziet het er gaaf uit, doorzichtig bijna inderdaad…. Lief dat je het begraven hebt!!

 28. Zilvertje zegt:

  Solvejg, ja, ze zijn nu veilig dicht bij het nest, maandag en dinsdag eentje uit het nest gevallen.
  Voel me vandaag verslagen, bah wat is er weer een gedoe op het weblog, waarom trek ik me dat gezeur altijd zo aan? Het was net een tijd weer rustig. Het heeft met echtheid en puurheid te maken, met je eigen ding mogen doen, genieten van de foto’s van Bart, van Theo, lezen bij Coby en Anne, genieten en dromen over Rome bij Ron, en ga zo maar door er is zoveel en dan komen die hanen, die alles belachelijk maken, geen gevoel in hun donder lijken te hebben en vaak denk ik, ach, laat maar gaan, maar vandaag maakte ik me bijzonder kwaad, iets moois, iets teers is me ooit ontglipt en bij het zien van het kleine gevallen mereltje had ik weer mijn kleine kindje in mijn armen en ging ik terug in de tijd en zo hebben vele van ons zo een kwetsbaar moment, wat niet altijd door andere begrepen wordt in zijn volle omgang en dan komt zo een Frans M weer aan en een Prom, die mogelijk wel erg geleerd is, maar van mij zijn mond mag spoelen met zeep, ik ben het zo zat met die eikels, echt, ik huil er om, dat ze zo het tere, pure en het geluk van eens mens kunnen verstoren, dan denk ik: leef je uit in de liefde en verzuur niet zo en dan volgt morgen nog een ding van mij en dan ben ik er even klaar mee en mogelijk wel voor altijd hier, heb net de duizend niet hier gehaald, ach wat is een getal…… ben het zo zat met die hanige eikels en dan het stelen van een reactie en het zetten op punt.nl zonder toestemming en maar stoer doen, bah!Reactie is geredigeerd

 29. Pas&Ivy zegt:

  Zilver, ik zie nu je verklaring voor je berichtje: laat je niet kisten door dit soort lui! Je komt ze overal tegen helaas, misschien zijn ze wel gestuurd om ons te sterken, uit te testen, weet ik veel.
  Maar laat je alsjeblieft niet de put in jagen door een klein groepje irritanto’s, lees de mensen die je graag mag en die jou graag mogen. Dat zijn er genoeg! Heus, ik wil je niet missen en met mij een helehoop anderen niet!!!!
  Juist omdat je je kwetsbaar opstelt, en nooit iemand kwetst. Dat kunnen ‘ze’ niet hebben.
  (Ivy)

 30. Bart zegt:

  Fijne en terechte woorden van Ivy, hierboven, Zilvertje!
  Ik sluit me daar graag volmondig bij aan!
  Probeer ze maar te negeren, de zeikerds, en concentreer je maar op de mensen die je graag mag, en die jou graag mogen!
  Sterkte, en…blijven hoor! :))
  Lieve groet, Bart

 31. de Stripman zegt:

  Baas op eigen blog, Zilver ! En trek je niets aan van de negatievelingen, hoor.
  Bij Springwatch van de BBC lieten ze een merel zien die inderdaad jongen uit z’n nest gooide. Ook een boerenzwaluw, trouwens. Het komt dus voor. Niets aan de te doen….

 32. hippo zegt:

  volgend jaar groeit de druif nog indrukwekkender uit en als je goed kijkt, zie je dan een gouden draadje,
  gr. hippo

 33. Cats zegt:

  @Zilvertje.Misschien lees je dit nog. Wat er nu gebeurd is met jou is al meerderen overkomen.
  Jij staat daar boven. Je hebt dit immers niet verdiend? In tegendeel!
  De reactie van Pas&Ivy daar zie ik wat in. Wie weet zit het wel zo. Door dit soort dingen krijg je eelt op je ziel. Vroeger was ik ook veel gevoeliger en kwetsbaarder. Nu heb ik geleerd door dàr soort ervaringen nota bene, hoe je te verweren en alleen je hart opent naar de lieve mensen. Ja toch? Men heeft je in je kwestbaarheid willen raken. Dat zegt toch meer over zo iemand als over jou?
  Ik schrijf dit uit ervaring. Zó intens gemeen om iemand die alleen maar mensen helpt en voor ze klaarstaat onderuit te halen.
  Denk erover, haal diep adem, en met rechte rug en opgeheven hoofd gewoon doorgaan! Kijk eens hoeveel mensen jou welgezind zijn. Die ene rotte appel moet nog aan zichzelf werken.
  Voortaan zijn zulke types LUCHT voor jou. Gebakken lucht wel te verstaan.
  Niet dat we persé lief hoieven te zijn, als men anderen al geen kwaad doet is het al utopisch. Jij bent een van de liefste mensen hier. Dat maakt jou bijzonder.
  Veel liefs, kracht en
  een knuff,
  Cats

 34. Ron zegt:

  Lieve Zilvertje,
  ik heb (gelukkig) de reakties niet gelezen die je zo’n pijn hebben gedaan. Maar ik kan me er iets bij voorstellen. Ik begrijp niet wat sommige mensen zich in hun hoofd halen om op deze eenvoudige blogs moedwillig te kwetsen. Ik begrijp wel waarom je verkozen hebt om hier een punt te zetten. Ik kan alleen maar hopen dat het een punt-komma wordt, want jouw blog is goud waard, en dat meen ik vanuit mijn hart.

 35. Solvejg zegt:

  Lieve lieve Zilver!! Je noemt twee mensen, er zijn er vast nog meer die het fijn vinden om anderen neer te halen. Jeetje, wat ik allemaal over me heen heb gehad van die enkelingen die zichzelf zo goed en geweldig vinden (toen ik mijn parelblogs schreef onder mijn echte naam). Maar vergeet nooit al die mensen die het fijn vinden dat je schrijft zoals je schrijft, die integerheid is bij een hoop mensen zoek. Als ik naar reacties kijk op jouw blogs, zijn de meeste positief, mensen hebben er wat aan of raken geinspireerd. Ik zeg niet ‘laat je niet kisten’, want ik weet hoe het werkt en hoe pijnlijk juist die enkele negatieve reacties kunnen zijn. Laat het liever even bezinken en stel de positieve reageerders niet teleur: zij willen jouw verhalen wel lezen. Veel liefs van Solvejg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s