Tour de France. ( deel 1 )

 
Vandaag is het zo ver, het begin van de tour, echt verstand heb ik er niet van, maar ik vind het zo gezellig, zomaar op de dag de tv aan en al die magere taaie mannen te zien trappen, de verhalen er omheen, de omgeving, ik zie soms stukjes voorbij zoeven die me weer terugbrengen naar mooie momenten in Frankrijk, de drie keertjes dat ik er maar heb mogen zijn, heb ik zo genoten.

Maar vandaag wil ik je vertellen over de wielrenman, in het begin van de jaren negentig leerde ik hem kennen in een ziekenhuis, dik geworden en rolstoelgebonden, door zijn ziekte nors en kortaf, vele vonden het lastig om hem te verplegen, nou ik vond dat in het begin ook moeilijk, want die zware man moest wel zijn bed uit en gewassen worden en er kwamen veel handelingen aan te pas en in een stalen verpleegster wilde hij niet….. ( maakt het tillen makkelijk, maar is wel een beetje eng voor de zieke mens )

Maar ik vond een geweldige ingang, de Tour de France. Hij was een groot deel van zijn werkzame leven betrokken geweest bij de Tour, elke zomer opnieuw trok hij met de krant mee naar dat mooie Frankrijk, terwijl ik hem in alle rust kon wassen, vertelde hij me mooie verhalen van hoe het nieuws tot stand kwam, hoe ze de dagen en nachten doorbrachten en zijn ogen glommen van geluk en ik genoot van zijn verhalen en zijn vreugde om vroeger, het verplegen was een makkie, zelf met tillen werkte hij geweldig goed mee en hij leek wel de helft lichter in gewicht en zorgen.

De Tour de France een geweldig spektakel, met veel rare kantjes, maar met een hoop vreugde voor veel mensen waar dan ook ter wereld. Hoorde ik gister of eergister dat de stem van de Tour is overleden, Jacques Chapel, zo jong nog ( 62 ) hij zou dit jaar nog eenmaal de Tour verslaan en zou zijn vrouw meenemen, hij wist dat hij ernstig ziek was, maar zijn tijd was nu al op, ik dacht dadelijk aan Theo Koomen……..

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2008-07. Bookmark de permalink .

11 reacties op Tour de France. ( deel 1 )

 1. EJW zegt:

  Mooi stuk over de tour.Ik vind het ook leuk om er naar te kijken,hoewel ik er de ballen verstand van heb.Net als jij vind ik het leuk het landschap te zien waar ze rijden.
  Schaatsen vind ik geen moer aan,elke keer dezelfde rondjes over dat koude ijs.Een fijn weekend en geniet van de tour.PS met mooi weer blijf ik er niet voor thuis.

 2. ceesincambodja zegt:

  Zilver, ik wil het niet wéten! Want ik kan het hier niet meer volgen. Zag er vroeger een heel jaar naar uit. (Met Theo Koomen heb ik nog op het seminarie gezeten, wist je dat?)
  Ik wens je een spannende 1e etappe toe. Ga maar lekker kijken. Met een toastje met camembert en een glaasje Cabertnet Sauvignon.Reactie is geredigeerd

 3. Zilvertje zegt:

  EJW, vandaag was ik er graag voor thuisgebleven, maar ik werk het hele weekend, ik ga zo de deur uit, maar ik hoop datik toch nog een klein stukje kan zien, dank je voor je reactie. Fijne dag!
  Cees, wat jammer, zetten ze het ook op You tube, dan kan je het toch zien, of uitzending gemist, is dat een idee, of heb je maar korte tijd verbinding? Fijne dag!

 4. antoinette duijsters zegt:

  Mooi verhaal, Zilver.
  Ik heb jaren gekeken, samen met mijn vader, hij en ook mijn moeder waren wielerfans. Maar sinds ze er niet meer zijn kijk ik nog zelden. Het is niet zo leuk in je eentje.
  Antoinette

 5. coby zegt:

  Iedereen heeft volgens mij wel iets in zijn of haar herinnering of gevoel met de Tour. Bij mij is het niet van vroeger, maar veel meer van later. Ik vind al die tactieken zo mooi en al die verhalen van en over die renners. Het is knoerthard ook: de Tour stopt voor niemand, zeggen ze toch altijd?
  Lieve groet, Coby

 6. lebonton zegt:

  ach, de tour, de tour.
  mooiste schouwspel van het jaar.
  ondanks alle dopetoestanden.
  altijd vrij met de koninginnerit.

 7. Vod senior zegt:

  De tour is als een spannend boek, ieder jaar weer een nieuw hoofdstuk.
  En alles, wat je van tevoren niet bedenken kan, gebeurt er.
  En dat tegen het mooie decor van het Franse land. Ik kijk ook graag Zilver, net als mijn Vodje. En …prachtig zoals jij door de passie van die zieke tourliefhebber een beetje tourkoorts hebt meegekregen!

 8. Zilvertje zegt:

  Antoinette, ja, het plezier delen is zo fijn en als iemand er dan niet meer is, dan mist dat zeker dubbel deze tijd.
  Coby, ja, die verhalen, die van de Kneet bv, dat hij zo viel, ik dacht hij is dood, nu toch te vroeg overleden, was getrouwd met de dochter van onze slager, ik smulde van het vlees en van zijn verhalen.
  Lebonton, ik kijk straks nog even tv, hoop dat ik nog iets kan zien, het is zo heerlijk zomers en de muziek op de radio zo France, ik geniet er dan zo van, ja sommige dagen zijn zo bezonder, ik hoop dat ik dan wel kan kijken.
  Vod, ja, het is een prachtig iets, door de verhalen van die man, is het voor mij zo gaan leven, was een kijkje van binnenuit, ik denk altijd aan die beste man als de Tour weer rijdt, ik hoop dat ik nog af en toe kan kijken.

 9. H. zegt:

  Hallo Zilver, sport heeft ook therapeutische
  waarde. Ook kan ik me herinneren de leuke
  middagen toen ik met mijn grootouders naar de Tour op tv keek. En ik kan me herinneren dat
  mijn opa me leerde fietsen. Inderdaad fietsen
  was vroeger mijn lust en mijn leven. Door weer en wind naar de middelbare school fietsen, heuvel op heuvel af. Ik heb ook altijd van de
  verhalen van Bob den Uil gehouden als hij over wielrennen schrijft. Groetjes, H.

 10. Zilvertje zegt:

  H, wat ben je nog laat op, ik kom net van mijn werk, ja, dat is zo, ik sport ook veel met de mensen die ik verpleeg, we vinden dat allemaal leuk, een verbroedering en ontspanning. De Tour samen kijken, fijn is dat he? Welterusten H.

 11. Klaverblad zegt:

  De TdF is voor mij zomers genot, zoals aardbeien met slagroom. Ik kan er niet genoeg van krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s