Rode hond en Sinterklaas met yoghurt.

Bart vertelde dit weekend het verhaal van de witte wolf, dadelijk dacht ik aan mijn Rode hondverhaal.

Een van mijn hartsvriendinnen was Ellis, Ellis Kwantus, een prachtig meisje, ze had ook een erg mooi karakter en omdat ze zo lief was, gunde ik haar alles, de mercedes die ze hadden op de stoep, de koelkast, waar altijd een pak lekkere koude yoghurt instond en die buuf altijd uitdeelde, de mooie meubeltjes en Ellis goed gevulde kledingkast. In het begin van de jaren zestig ging de hele familie Kwantus al op vakantie en de dagjes naar zee waren niet van de lucht en ik bofkont zag met haar voor het eerst van mijn leven de zee, het zwembad en nog veel andere dingen. Sinterklaas bracht bij ons altijd midden in de nacht de spulletjes, nooit zag ik hem, maar bij Ellis kwam hij thuis en ik warmde me aan haar heerlijke verhalen over wat Piet deed en Sint gaf.

Elke ochtend ging ik Ellis halen, ik was nog erg klein en zat nog niet op de kleuterschool, op mijn korte beentjes holde ik naar haar huis en op mijn tenen stond ik om met de brievenbus te klepperen, want bij de bel kon ik nog lang niet. Buurvrouw deed de deur op een klein kiertje en vertelde me met een strak en verdrietig gezicht, dat Ellis vandaag niet kon komen spelen en dat ik niet naar binnen mocht, Ellis had de rode hond.

Ik holde naar huis, verstikt in mijn eigen tranen, ik begreep er niks van…….ik brak voor het eerst in mijn leven, wij hadden nooit iets bijzonders, ik gunde haar best die rode hond, maar dan ik hem niet heel even mocht zien en aaien en dat ze mij nu was vergeten ………………. In gedachten zag ik Ellis met de hond spelen en lachen.

Zilver.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-09. Bookmark de permalink .

31 reacties op Rode hond en Sinterklaas met yoghurt.

 1. staco zegt:

  heb jij later ook die rooie hond gehad?

 2. Zilver zegt:

  Nee, nooit… ook niet de bof…

 3. Johan HvD zegt:

  Hahaha, ja, die rode hond was wat…
  Toch, meestal werden wij als kinderen keurig in bed gelegd, gordijnen dicht en niemand mocht de rode hond zien. (^_^)

 4. Zilver zegt:

  Johan, nee, niemand mocht hem zien.;^)

 5. koen scherer zegt:

  tja op die leeftijd..zoiets vergeet je inderdaad niet!gr,koen.

 6. Coby zegt:

  Ooooh, Zilver, ik zie het kleine Zilvertje op haar korte dribbelbeentjes ontdaan en sputterend teruglopen. Ontroerend. Ik moet er ook heel erg om lachen, dat letterlijk nemen van kleine kinderen bij gebrek aan weten nog. Mooi verhaal, dank je wel!
  En heb een mooie zondag….
  Lieve groet, Coby

 7. Coby zegt:

  Een nul als spamgetal,een nul voor niet inloggen

 8. Zilver zegt:

  Dag Koen, nee, door Bart moest ik er weer aan denken, ik had het al wel eens op mijn weblog aangehaald. Ik heb Ellis nooit meer teruggevonden, toen ik zeven was vertrokken we naar een andere woonplaats, ik heb al veel mensen teruggevonden, maar Ellis nog niet, ze staat in mijn geheugen gegrift voor altijd, ze had een prachtige lach met bolle wangen en erg lieve ouders en een zus als een sprookje.
  Doeggggggggg Koennnnnnnnnnnn.

 9. Zilver zegt:

  Coby, dank je wel voor je lieve en mooie reactie, het was voor het eerst in mijn leven dat ik zo een steek voelde, merkte dat het leven ook een keerzijde had, ik heb het gelukkig spoedig kunnen omdraaien en geleerd dat dat wat we niet hebben, krijgen om een beter mens te worden, om te leren ontberen, om zo anderen te kunnen begrijpen. De mama’s hebben er hartelijk om gelachen en ook dat begreep ik toen niet, ik begreep het pas jaren later, maar gelukkig heeft die hond nooit tussen ons ingestaan, ik hield zoveel van haar en nog…..en nu ga ik in bad.. we hebben al uren het ontbijt op en ik fladder maar wat van binnen naar buiten en geniet van een heerlijke dag, al ben ik wel in de lappenmand, maar dat zal ik nog wel vertellen…

 10. Zilver zegt:

  Coby, gister zag ik een stukje Koefnoon en daar kwam die cd in voor, waar jij laatst over schreef. Heb je het gezien?

 11. Bart zegt:

  Ach…wat een verdriet omdat je niet eens die rode hond mag zien, en aaien…
  prachtig verhaal, Zilver, ontroerend en zo begrijpelijk…

 12. Coby zegt:

  Nee, Zilver, heb ik niet gezien. Ik geloof dat er van de week nog een herhaling is en anders kan ik het verderop in de week terugvinden op http://www.uitzendinggemist.nl Bedankt voor de tip. Ze zullen er vast iets moois mee gedaan hebben, daar vraagt het om…
  Vertel (me) maar van die lappenmand, dan leg ik er wat lekkers in…

 13. Zilver zegt:

  Dank je Bart, kwam door je mooie verhaal van de wolf, ik kwam toen weer terug in mijn kindertijd.

 14. Zilver zegt:

  Coby, ja, ze hadden er iets heel moois van gemaakt, iets wat ik dadelijk herkende van mijn werk in de verslavingszorg, de plannen zijn mooi, maar bedacht door de mensen die de nood niet kennen en elke dag brood op de plank en een dak boven het hoofd en geen zorgen om wat dan ook wat echt belangrijk is, ik moest zo lachen, maar ook met een traan, de beleidsmakers weten vaak niet waar ze over praten, ik heb het zo vaak ontdekt met overlegorganen waar ik bijzat, het is een schande dat mensen die dit bedenken niet meer weten over de mensen waar ze het voor maken, nu doel ik niet op de cd, die is heus goed bedoeld ga ik van uit en elk ding dat verandering kan brengen ten goed in het leven van een kind telt, maar het vingetje dat wijst en beschuldigt, is ook het vingertje dat de lijnen tekent en geld geeft of niet, maar dat vingetje weet te weinig van hoe het leven echt is, wat op papier goed lijkt te kloppen werkt in de praktijk vaak niet, ik heb mijn tong los moet praten om dingen onder de aandacht te krijgen. Ik hoop dat je het kunt gaan zien. Ze waren weer scherp, super. Lappenmand verhaal volgt, je bent lief!Reactie is geredigeerd

 15. Coby zegt:

  Ja, Zilver, ik begrijp het wel. Ik heb van de week bij een bijdrage van moeder-van-zorgenkind over de plannen in de troonrede nog gepleit voor een schaduwkabinet van ervaringsdeskundigen die al die plannen (al dan niet goedbedoeld) eens aan en langs de lat van de praktijk leggen en toetsen.En met een blik op de lange- termijn- portemonnee in plaats van de beleidsmakers met hun blik op de kore termijn portemonnee
  Ik ga kijken!Reactie is geredigeerd

 16. K zegt:

  Wat een verdrietig misverstand! heeft niemand je het uitgelegd toen?

 17. Zilver zegt:

  Coby, ja, dat is een geweldig plan.
  K, nee, niemand, ze hebben alleen maar gelachen.

 18. annet zegt:

  Weet nog dat ik in
  mijn agenda schreef
  dat ik rooie hond had
  en dat het voordeel
  was dat ik altijd al
  een hond had willen
  hebben
  Doei en doei….

 19. Zilver zegt:

  Lieve Annet, ik heb het nooit gehad, of niemand heeft het gemerkt, ik was als kind altijd ziek, erg ziek, dus als ik even buiten kon, was ik al blij, mogelijk heb ik het gehad, terwijl ik al ziek was, ik was vroeger een kasplantje, altijd stikbenauwd en bijna doorzichtig zo dun, nou nu ben ik Hollands welvaren, ik kan niet meer door het oog van de naald, ik blijf steken achter mijn mollige heupen en dikke spekpootjes.

 20. hippo zegt:

  heerlijk verhaal, even tussen het koken door
  gr. hippo

 21. Zilver zegt:

  Jij of ik, ik maak kippen- en tomatensoep, gehaktballen met worst en zuurkool, of had ik het al verteld, ik wip van binen naar buiten zalig weer he, ik hoop dat deze dag nooit overgaat. Dank je voor het compliment, schurk me er aan als een oude herdershond.

 22. hippo zegt:

  gebakken aardappeltjes, groentenmix a la hippo en zalmmoot (was in de aanbieding), glaasje wijn en tussendoor blog ik of lees ik een yin of yang wijsheid. Mooi weer. Schurken is een prachtig werkend woord.
  gr. hippo

 23. Zilver zegt:

  Ohhhhhhhh, lekker wat jij maakt, ik had al inkopen gedaan toen het nog zo koud was, vandaar de winterpot, ik probeer het licht te maken met de soep en ijs toe. Ja, ik schurk graag, ha, ha, ik houd van die knusse woorden, eet smakelijk strakssssssssss.

 24. Eline zegt:

  Mijn vingers zijn te vlug en zo mis jij een welverdiende aanbeveling, tenminste een van de twee. Wat een lief verhaal. En wat een kinderverdriet en waarom denken volwassenen altijd maar dat we alles snappen?

 25. Zilver zegt:

  Eline, dank je wel, ja, we vergeten te snel hoe het was om kind te zijn denk ik.

 26. de Stripman zegt:

  Erg mooi verteld, Zilver ! Als kind heb ik wel drie keer de rode hond gehad (of iets dat er op leek, want er zijn nog andere varianten naar het schijnt), op het laatst was er niemand jaloers meer, hoor…;0)

 27. Zilver zegt:

  Ohhhhhhhhhh, Strippie wat erg, drie keer, je kan er heel ziek van worden he.

 28. de Stripman zegt:

  Ik herinner me er gelukkig niet veel meer van…;o)

 29. Sjoukje zegt:

  Wat een grappig misverstand Zilvertje.

 30. Martha Vosbeijer zegt:

  Och arm Zilvertje, hoe letterlijk kunnen kindertjes de dingen oppakken!

 31. Zilver zegt:

  Stripman, gelukkig maar.
  Sjoukje, ik heb ook aan al mijn kinderen uitgelegd, dat rode hond geen hond is. Ja, het klinkt zo bijzonder, iedereen wil wel een rode hond, maar liever niet de zieke vorm. Ha, ha!
  Ik vat nog altijd van alles letterlijk op, Martha, met grapjes moet men echt zeggen dat het een grapje is, ik neem alles eerst voor waar aan….. merk ik wel regelmatig.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s