11 september.

 
Zeg 11 september en vele weten waar ze waren toen het vliegtuig zich in  de Twin Towers boorde, ik kan het je ook zo vertellen, wat ik at, wie er die dag op visite kwam en de schok die ik voelde, de Suikerhartjes waren nog erg klein en ik hield angstvallig de tv uit als ze in de kamer waren.

Het was de opmaat voor veel oorlog, oorlog waar ik fel tegen ben, ik weet nog hoe men mij voor gek verklaarde als ik zei dat dit geen reden kon zijn voor nog meer geweld en oorlog, nee, ik was dom, het moest… en nu….. al die dode, al die gewonden, al het  verlies aan kunst en cultuur, al die angst, al die haat, al het verdriet.

Onlangs zat ik met een kennis in de tram, in het vierpersoonszitje naast ons, zaten vier Turkse of Marokkaanse jongens, in de leeftijd van ongeveer twintig jaar, ik twijfel over hun afkomst, omdat ik me er nooit in heb verdiept, omdat ik ze gewoon zie als jongeren, als onze toekomst. Ze hadden veel plezier, ze waren zalig met elkaar aan het praten en lachen, gewoon, beschaafd zoals jongen mensen dat zo heerlijk kunnen doen.

Mijn kennis wond zich op en ik begreep niet waarom. Na de tramrit vroeg ik hem wat er was. Nou of ik die jongens niet had gezien, dat ware vast terroristen in de dop en natuurlijk veel kwaads van plan, zei hij.

Nou moe…… riep ik hem toe, dat meen je toch niet? Hij meende het wel en ik zie die kennis nu met heel andere ogen. Ik heb van alles in mijn leven last gehad, van voetbalvandalen, van slechte mannen, van rare ooms, van hebzuchtige bazen, van fietsendieven, maar ik heb nog nooit last gehad van een mens met een ander geloof, of komend uit een andere cultuur, volgens mij, doen " wij " ze veel meer kwaad en onrecht aan.

Zilvertje ( 11 september woon ik een jaar in mijn huisje van 1917)

Advertenties

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-09. Bookmark de permalink .

21 reacties op 11 september.

 1. K zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens en ik was ook met stomheid geslagen dat het Amerikaanse Volk zich zo gemakkelijk liet manipuleren door de Bush’ regering om de aanslag een reden tot oorlog te vinden. Daarmee hebben ze zowel de dreiging tot terrorisme als de vreemdelingenhaat vergroot, ook in Europa.Reactie is geredigeerd

 2. Zilver zegt:

  K, ja, en niet alleen de Amerikanen, ik heb een programma op de tv gevolgd met prominente Nedelanders, die het ook allemaal zo goed wisten en ze waren het allemaal met Bush eens, niet te geloven, nou toen zijn in mijn ogen heel wat sukkels van hun sokkel gevallen.

 3. doranne zegt:

  angst en vooroordelen.ik ken gewoon mensen bij wie ik me thuis voel en mensen met wie het niet klikt.

 4. Geroma zegt:

  Ja, ik herinner me die dag ook als gisteren…
  Soms zijn we idd veel te bevooroordeeld over onze medemensen…Goed dat je tegen die kennis in ging.
  SchuB…..::))

 5. Zilver zegt:

  Doranne, zo is dat, het is de persoon, niet zijn afkomst of cultuur, geloof uit uiterlijk.
  Geroma, ik heb het hart op de tong en ze moeten van de medelanders afblijven, ik noem het maar evenb zo om het deuidelijk te maken, wat is: SchuB…..::))

 6. Coby zegt:

  Ben het helemaal met Doranne eens en over thuisvoelen gesproken: geniet van je huisje…..
  Lieve groet, Coby

 7. Zilver zegt:

  Coby, dank je, ik ga het morgen in de avond vieren.

 8. moeder-van-zorgenkind zegt:

  Zilver, helemaal met je eens!

 9. Zilver zegt:

  Dank je moeder, je weet niet half hoe blij ik ben met deze reacties, ik heb me toen zo een eenling gevoeld, ik zou toen weer voor een Zaanse krant gaan schrijven, had al een mooie actie bedacht als je tegen de oorlog was, een sjaaltje aan je deurknop, door allerlei dingen ging het schrijven niet door en wat had ik het toen nodig om mijn stem te laten horen, de oorlogzuchtige hadden toen zo de overhand, gelukkig keert het tij, maar wat is er een leed aangebracht, schande!

 10. Bart zegt:

  Goed dat je het nog maar eens aankaart, Zilver!
  Weg met die rotoorlog…laten wij nu ook eens iets ongenuanceerds roepen, voor een keertje!
  We wegen onze woorden al zo vaak, nou maar eens niet!
  Zo!!!
  En geniet van je huisje… :))

 11. Thera zegt:

  Je bent niet alleen hoor Zilver. Ik ben het meer dan volledig met je eens. En geniet maar van je huisje.

 12. Martha Vosbeijer zegt:

  O Zilver wat zeg je dat mooi, helemaal met je eens. Ik heb ook nog nooit last van anders gekleurde mensen gehad. Wij hebben er zelfs als vrienden, als zwager, als schoondochter en als kleinkinderen.P.s. Wij zijn mijn vriend en ik.Reactie is geredigeerd

 13. Zilver zegt:

  Bart, Thera, Martha, blij met jullie reactie, daar begint de wereldvrede, daar waar mensen zich uitspreken en de kop de kant van de vrede en begrip uitsteken en zelf ook in de spiegel durven kijken.

 14. eva zegt:

  Inderdaad te gek dat je iemand
  alleen op z’n uiterlijk beoordeeld!
  gr eva

 15. Henk van Leuken zegt:

  Nou Zilver dit is weer Goud en een prachtige bijdrage. En ik denk ook inderdaad dat de beelden van je kennis en vele Nederlanders gebaseerd is op blinde angst voor het vreemde. En als dat dan ook nog eens dichtbij komt zoals in tram of trein dan moeten die angsthazen ook altijd vaker naar toilet. Is je dat niet opgevallen? En er zijn zelfs mensen die niet met openbaar vervoer gaan, om ‘ze’ niet tegen te hoeven komen, "dat ander soort".
  Ik heb zelf ook nog nooit de ervaring gehad dat anders gelovigen om hun geloof lastig waren. Moslims kennen een rijke geschiedenis van geloofsdiversiteiten. Ik zal een keertje een bijdrage wijden aan de Christentsunami in het islamistische Indonesie dan zal ik de kerken, tempels en anderssinds laten zien wat ik daar gefotografeerd heb.
  Ik kom tegenwoordig enkel met liberalen in conflict over geloven. En dat laatste heb ik niet bij Christenen, niet bij Joden en niet bij Moslims en ze worden niet kwaad, ook niet als ik ze kritisch op hun god bevraag. En we komen dan bijna altijd tot de ontdekking dat we in ieder geval een eigen cultuur hebben van goden, verhalen en eigenaardigheden.
  Maar we kunnen bovenal van deze wereld zijn, waarin we met elkaar kunnen praten en uitwisselen zonder onmiddellijk stijf te staan van de angst. Want dan moet er weer naar de drank gegrepen worden en vanuit die hoek hoef je wat toenadering naar de moslim niets te verwachten want die zijn in ieder geval historisch gezien al anti alcohol omdat de moslim niet drinkt. Drinkt hij wel dan heet hij Jami en is het een ex-moslim. Maar daar hoeft Amerika en in haar kielzog de gehele Nederlandse journalistiek zich geen dikke nek over te maken Allah Wiegel praktijken van de VVD, (persoonsverheelijkkingen) want in het kielzog van de schone schijn stage van Ayaan in Nederland Theaterstaat (en ook aan de drank) zal Jami toch niet één van die lieve jongetjes zijn geweest waar jij Zilver tegenover heb kunnen zitten in een tram.
  Want ik weet wat jij bedoeld als je zegt ze zaten zo gezellig te praten. Dat komt omdat er nog veel gesproken wordt in islamitische culturen in plaats van geschreeuwd en omdat dat spreken daar nog zin heeft en niet enkel actie-reactie is. En mocht dat wel het geval zijn, dan verloopt dat nog niet zoals in de joods-christelijke cultuur, waar alcohol de zin van het woord bederft en zelfs agressie tot de mogelijkheden gaat behoren.
  Maar waar die angst vandaan komt zoals bij jouw kennis, je ziet het, want in feite blijft het voor mij toch ook een raadsel!……….:)

 16. Zilver zegt:

  Eva, ja, raar he, en het waren van die leuke jongens, de mensen zijn soms gek, ik vertelde nog het verhaal dat ik in de trein in mijn buik was getrapt, toen ik zwanger was van Emilio, duidelijk zichtbaar, ik draag erg van voren, bijna acht maanden al, was gewoon een Hollandse jongen, gelukkig hielden zijn vrienden hem verder tegen, ik kwam gewoon te trein in, van andere culturen kan ik niets anders zeggen dat ik altijd met liefde en eellijkheid werd behandeld, deze mensen staan wel op voor een zwwangere vrouw, heb ik zelf veel meegemaakt.
  Henk ik begrijp lang niet alles, ik hoop dat je alles goed bedoeld, ik ben nu een beetje moe, ik hoop dat ik het niet vergeet er op terug te komen.Reactie is geredigeerd

 17. Ramirezi zegt:

  Van vooroordelen win je het volgens mij nooit. Het beste medicijn is wel; gewoon met elkaar omgaan…

 18. Zilver zegt:

  Ramirezi, ja, dat is zo en dan merken mensen hoeveel je gemeen hebt met elkaar.

 19. Mephisto zegt:

  Stom volk houd je toch. Zeker wanneer ze luisteren naar propaganda van witte-boorden-krimineel Bush of paternoster André Koevoet.
  En zou het niet gewoon de angst zijn dat die mannetjes niet gelijken op die kennis van je? Zelfs de huidskleur is anders? En dat neemt dan het heft in handen? Freudiaans zie ik het vooral als sexuele intimidatie van de ‘heersende’ klasse..
  ps. Een Turk en een Marokkaan vergelijken is als een Spanjaard en een Noor vergelijken; die landen liggen duizenden kilometers van elkaar vandaan.. :)Reactie is geredigeerd

 20. Ineke zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens zilver, laten we toch alsjeblieft open staan voor elkaar.
  Je hebt vervelende en aardige MENSEN en dat heeft niets met je afkomst te maken.

 21. Henk van Leuken zegt:

  Ik had je ook nog willen zeggen dat als ze aan mij vragen waar denk jij aan op 11 sept, dan zeg ik voortaan: "aan het huisje van Zilver"!……..:)
  Lieve groet.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s