In de overgang.

foto
Zusjes heb ik niet, dus de overgang kan ik niet met hen delen en mijn moeder die altijd zo scherp van geest was, vraagt nu alles aan mij, vooral als het nog maar net gebeurd is. Vragen als: waar werk je nou? Met wie heb je nu scharrel? Nee, mijn moeder is geen volwaardige gesprekspartner meer. Maar ik zou graag toch eens met anderen lekker ervaringen willen uitwisselen en elkaar tips  geven en gewoon eens klagen……….

Ja, ik ben in de overgang en mis mijn menstruatie, ik vond het altijd zo een geschenk… het idee dat je in staat bent baby’s te krijgen, het wonder in de buik…..nu is dat zomaar abrupt afgelopen, gelukkig heb ik nog de Suikerhartjes gekregen en wat heb ik daar ook intens van genoten, weer die mooie dikke buik, weer je uitzet bij elkaar scharrelen, die prachtige geboorte, die kleine hummeltjes in je armen die zo zalig ruiken, wat zou ik het graag nog een keer willen overdoen….

Nu word ik ook dik, maar dat is spek, nu moet ik ook vaak plassen, maar dat is nu een kwaal. Nu transpireer is soms zomaar zonder inspanning en dan echt van mijn tenen tot mijn haar en die vermoeidheid die maar niet stopt, ik zou wel drie jaar willen slapen en er hoeft heus geen prins langs te komen die mij wakker kust, op dit moment slaap ik liever.

Er zullen meer mama’s zijn zoals ik, laat kindertjes krijgen, er alleen voor staan, een baan, altijd blijven leren en maar doorgaan, met af en toe even het ziekenhuis in en dan snel weer op de been en aan het werk, maar ik zit gewoon met zoveel vragen, wat is normaal en  hoe kan ik mezelf weer een beetje oplappen? Ik had het er vandaag over tijdens een tweedaagse cursus van mijn werk en wat denk je, de vrouw met wie ik in gesprek was, een mede cursist, was psychologe en seksuologen en was hier ooit ook tegen aangelopen en ze heeft ooit o.a. praatgroepen opgezet en ze gaf me ook wat tips om nu aan informatie te komen, maar ik vond het zo fijn dat ze dadelijk mijn vragen herkende…… Waar is de literatuur over dit onderwerp? 

D
us in mijn vrije weekend ga ik flink op Internet zoeken, want ik wil toch wel een beetje weten wat er nu in mijn binnenste gebeurd en wat wel en niet normaal is, want oh, oh, wat zijn een maffe dingen bij… ik heb natuurlijk in mijn leven al heel wat billen geveegd en plasje geroken, maar mijn eigen plas vond ik altijd lekker zoet ruiken, maar vannacht, toen ik voor de zoveelste keer mijn bed uit moest voor een plas, dacht ik: BAH, ik ruik een oude vrouw! Maar dat was ik dus zelf… mogelijk heb ik gewoon een blaasontsteking.

Zilvertje. ( op dit moment heb ik het erg druk, dus ik lees/reageer en blog spaarzaam) 

Foto: Zilvertje is een clown.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-08. Bookmark de permalink .

21 reacties op In de overgang.

 1. mary franssen zegt:

  Beste Zilvertje,
  Elk mens reageert ‘anders’ op de overgang. Er zijn vrouwen die er niéts van merken. Van jouw individuele geval hangt af, wat er voor jou wel, en niet, is te doen om eventuele klachten te verzachten of op te heffen. Met homoonsuppletie zijn klachten volledig op te heffen!
  Het is m.i. een typieche Hollandse armoede gedachte, dat de mensheid alle ellende van moeder natuur maar geduldig moet dragen. Sommige vrouwen zitten 10 jaar of langer in de overgang met soms ernstige klachten. Wat is dan wijsheid?
  Maar: naast gewone hormoonsuppletie kun je ook biohormoonpreparaten gebruiken die er zijn in minstens vier soorten. Ook zijn er andere tincturen die weer van alles kunnen opheffen of verzachten. Zoals het preventief werken tégen blaasontstekingen, die sommige vrouwen vaak krijgen in de overgang. Dat is door gebrek aan hormoon en vaak tijdelijk. Er moet wel iets aan gedaan worden, want het kan overslaan naar nierbekken en nieren soms!
  Je kunt hiervoor een arts bezoeken die werkt met natuurlijke geneeswijzen. Als je die hier niet vindt zijn die er in vele soorten en maten in Duitsland. Van reguliere huisartsen tot reguliere internisten toe.
  Ook zijn er tegenwoordig ‘overgangsconsulenten’ die voor jou in je eigen specifieke geval kunnen kijken, wat er kan worden gedaan aan jouw specifieke klachten. Je kunt daar naar verwezen worden en de meeste verzekeraars vergoeden dat.
  Tot slot: (structureel) urine die niet goed ruikt is nóóit normaal. Dan zul je wel een ontsteking hebben. Een goed preventief middel hiertegen is "Cran" . Een geconcentreerd middel van cranberries. Dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Verkrijgbaar bij bijna alle drogisten. Wel is een controle door de huisarts allereerst wel wenselijk om andere zaken uit te sluiten. Nog een ding: OOk de opmerking dat je dikker wordt van de overgang geldrt lang niet voor ierdeeren. Er zijn veel vrouwen die tiojdesn en na de overgang veel magerder worden. Kijk maar eens goed rond. Iedereen die ouder wordt krijgt een trager stofwisseling. Ook mannen. Je moet dan meer bewegen en minder eten. Ook daar kan de overgangsconsulent veel over zeggen m.i. Het is dus niet zo dat je door de overgang zelf zwaarder wordt. Je wordt dan hoogstens sneller zwaarder omdat je minder verbrand. Anderen blijven gelijk. Weer anderen worden magerder. Succes.Reactie is geredigeerd

 2. Zilver zegt:

  Mary, dank je wel voor je geweldige reactie. Zelf heb ik erg weinig gevonden over dit onderwerp, en mijn nieuwe collega was ook niet voor niks gestart met haar groepen en werd door vele gevraagd, het lijkt nog wel een taboe, het lijkt wel of we zo hard wezig zijn jong te blijven maar dat er geen tijd is om oud te worden en toegeven is al helemaal een taboe, zie mijn stukje als een opening.
  Zelf zoek ik het in moedernatuur…

 3. doranne zegt:

  een overgangsconsulente kan inzicht geven,als je erg aankomt is het laten nakijken van je schildklier slim,komt veel voor bij de overgang, een beetje tragere schildklier en de kilo’s vliegen er aan.
  een goede chinese arts kan je met kruiden wat harmoniseren,en ze zeggen dat veel soja producten eten ook helpt tegen allerli klachten.
  maar zoals al eerder gezegd, iedereen is anders,mijn moeder heeft 40jaar na de overgang nog opvliegers!
  moeder natuur,mooi gezegd in dit verband.
  oh en heb je de koffie al laten staan?

 4. mary franssen zegt:

  Beste Zilvertje,
  veel van dat leed kan verholpen worden of helemaal zelfs. Het is typische Hollandse huisarstengeneeskunde m.i. om alles maar te laten verdragen. Dat kost verder ook niets (denken ze)
  Je kunt bij Duitse verzekeraars voor ziektekosten vaak bij de klantenservice informeren naar hele lijsten van artsen die OoK natuurgeneeswijzen hanteren. Naast de gewone geneeskunde. Ik zou dus beslist niet lijdzaam gaan zitten wachten tot alles over is als je er veel last van hebt. Men kan ook zorgen dat je botten in tact blijven. Je lijkt mij vrij jong nog voor de overgang en dus moet je ook aan je botten denken. Vraag je huisarts om een verwijzing naar een overgangsconsulent en ga anders het alternatieve circuit in van artsen. Wel gediplomeerde artsen maar met een ruimere blik dus dan vaak hier is te vinden. Sterke!Reactie is geredigeerd

 5. moeder-van-zorgenkind zegt:

  Hoi ik ben nog niet in de overgang (zal wel niet heel lang meer duren), maar ik gebruik om meer geduld te kunnen hebben omega 3-6. Die voor kinderen maar dan een dubbele dosis. Teunisbloemolie (omega-6) wordt ook wel in de overgang gebruikt. Maakt mij heel stabiel terwijl ik eigenlijk als persoon niet zo rustig ben (maar dat voor mijn kind wil zijn). Gevolg is dat ik nu rustig en evenwichtig ben. Er bestaat ook een hoge dosis teunisbloemolie voor volwassen vrouwen, bij mij werkt een veel lagere dosis het beste. Tipje dus bij dezen. Merk? Huismerk goedkope drogisterij keten, even goed als een duur merk.

 6. Zilver zegt:

  Doranne, dank je wel voor je reactie. Elke mens heeft zijn manier van reageren, klopt.
  Zelf denk ik, dat door zo eerlijk mogelijk te eten we ons al veel beter gaan voelen en ik heb nooit een hormoonpreperaat gebruikt, vele vrouwen wel, dus hun overgang zal anders verlopen, ik heb het altijd zelf geregeld, zonder de pillen van de arts, maar als we al iets in de media zien over dit onderwerp, ben ik bang dat het te gekleurd is en ons een richting op probeert te duwen. Tuurlijk door mijn achtergrond weet ik al veel, maar ik zou er nog meer over willen weten en dat dit gegeven als normaal gezien wordt en we niet allemaal de schijn ophouden en spuiten en slikken en snijden om jong te lijken, mag van mij, maar we moeten alle kanten kunnen zien, niet alleen de barbypoppenkant.

 7. Zilver zegt:

  Moeder met enz, dank je wel voor je reactie, leuk dat er al veel kennis onder ons is. Het is fijn als je ergens last van hebt en je vindt iets dat je helpt. Ik heb nu veel last van vermoeidheid, maar ik werk dan ook erg veel en heb daar naast mijn gezin. Ik los het op, door gewoon vaak de boel de boel te laten, kinderen en rust gaan voor, ik moet ook nog wennen aan het onregelmatig werken, heb ik echt ruim tien jaar niet meer gedaan en mijn valkuil is, dat ik na een forse ingreep te snel begin, altijd, dan vergeet ik, dat ik geen achttien meer ben en veel zorg draag en korte nachten heb, vooral na een late een vroege dienst met veel reistijd en een gezin is zwaar. Mijn blaasontsteking heb ik denk ik overgehouden na mijn laatste operatie, maar dan gun i kme geen tijd om naar een arts te gaan…. mensen in de zorg zijn vaak superdom bezig als het hun zelf betreft, ik denk altijd dat alles bij mij vanzelf overgaat.. nou was dat maar waar. ;^)

 8. Zilver zegt:

  Mary, nee, joh, ik heb er echt de leeftijd voor hoor 49 dan is het uit met jonge meid zijn, maar, nee, ik mag niet klagen hoor en los het op met mijn eigen huistuinenkeukenmiddeltjes, maar het vallt me op, dat de info in bladen te vaak in mijn ogen dan, bijna reklame is, of reklame is voor een middel en dat is het dan, door er met elkaar over te praten en schrijven, komen we met elkaar tot een beter beeld en krijgen we meer kennis en leren kiezen. Het is en blijft denk ik nog steeds een taboe.

 9. eva zegt:

  Ik gebruik tegen opvliegers pilletjes van ht kruidvat: voor de overgang, geen speciale naam.
  Helpt een beetje. Ook wel eens imea gebruikt, veel duurder, hielp niet.
  En dat plassen, herken ik niet, misschien toch een blaasontsteking.
  Ik hoop dat je de antwoorden vindt die je zoekt!
  Leuke foto!
  gr evaReactie is geredigeerd

 10. Mo zegt:

  Poehhhhhh de overgang, ik heb er nog geen last van maar het zal niet meer lang duren, ik zie er nog niet tegenop maar geniet gewoon van de tijd dat het nog niet zo ver is…

 11. Klaverblad zegt:

  Ik ben de eerste man die beschroomd reageert. Als ik naar je foto kijk, is het allemaal niet zo erg.

 12. Ramirezi zegt:

  Man twee; ook nog niet in de overgang. Maar het gebruiken van hormonen – daar stel je volgens mij meer de problemen mee uit…

 13. annet zegt:

  Leuk opvliegertje op je wang:)
  Mijn zusje:) kwam er goed doorheen met een doos pillen uit de HEMA, hoe heette dat ook weer, ze zei dat er Zilvertoorts in zat, helpt jou vast goed!
  :))het is serieus hoor…..laat je intuitie maar kiezen die weet alles…..

 14. TheoB zegt:

  Ik bemoei me er niet mee maar wens je veel sterkte. Gr Theo.

 15. viktor loman zegt:

  Asperges gegeten misschien?
  groetjes
  rené

 16. Coby zegt:

  Nou, Zilver, goed dat je informatie hebt ingewonnen en gaat opzoeken. En inderdaad, wat Annet zegt, je intuitie stuurt je wel een kant op. Ik zou eerst maar wel even uitzoeken of je echt blaasontsteking hebt, want dat heeft wel even zorg nodig…..(zei moeder Coby, hahaha, maar ik bedoel het wel serieus)
  Dag lieve Zilver, heb een goede dag morgen(ahum, vandaag alweer), Coby

 17. Ien zegt:

  Hoi zilver, ik ben blij dat er meer vrouwen over de overgang schrijven. Bij mij is het net begonnen, maar ik ben iets minder positief (ahum). Toevallig wou ik het er vandaag ook over hebben. Het lijkt mij trouwens geweldig om niet meer ongesteld te worden, ik kan bijna niet wachten.
  Groetjes.

 18. cor zegt:

  Het 1e stukje over je moeder raakt me; ja als het lichaam en het leven verandert, ik begrijp je gevoelens wel een beetje.( precies; asperges Viktor, niet te filmen die plasgeur)Reactie is geredigeerd

 19. niko zegt:

  Mooi onderwerp Zilver!
  Ik zit ook in de overgang en heb er niet echt veel last van. Bietje warm dat wel en ik houd vocht vast, that’s it.
  Maar nog een tip van mijn dietiste.
  Het is goed om je lichaamslengte in de gaten te houden. Botontkalking kan ook plaatst vinden tijdens de overgang. Daarom is het goed om maandelijks je lengte op te meten zodat je kunt zien of je krimpt:) en dan kan je de botontkalking voor zijn. Als je de diagnose botontkalking krijgt ben je meestal te laat.
  Maar geen paniek he, het hoort er allemaal bij. Het zijn ,mooie wijze vrouwen kwalen:))

 20. annet zegt:

  Het benne bruine potten en er staat Overgang op bij de pillenrekken van de HEMA:) of iets van A. Vogel, helpt altijd! Zei m’n zusje.
  Je hebt wel een zusje, zij is een digizusje,
  toch?

 21. Geroma zegt:

  Hoi zilver..
  tsja, ik zit er ook in, in die overgang!
  Ik begon al op mijn 36e en ben nu 48.
  Ik heb al jaren een mirena-spiraaltje. Dat helpt in ieder geval bij zeer onregelmatig vloeien en dat heb ik nu dus niet meer…HEERLIJK!
  Ik mis die menstruaties helemaal NIET, want ik had er altijd LAST van: buikpijn, stemmingswisselingen. BAH!
  Extra voedingssuplementen gebruiken is een aanrader. Extra verschonen en wassen bij opvliegers ook….. ik drijf soms mijn bed uit!!
  Er zijn diverse middeltjes voor, zowel regulier als homeopatisch. Zelf gebruik ik: Bach Bloesem remedies. Het helpt bij het houden van de innerlijke balans. Geen stemmingswisselingen. Ik heb wel iemand die ze me voorschrijft, op eigen houtje experimenteren kan, maar lijkt me niet de beste methode.
  Nou meiss, als je vragen hebt: Stel ze gerust.
  Wat leuk trouwens dat je er een blog over hebt gemaakt!
  Geroma Groetsels…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s