Tommy (in het kader schrijven over dieren)

“Papa, de kinderen willen een hond!” Ik hoor het me nog zeggen en de tranen biggelden over mijn wangen, want ik was bang voor honden en ik vond het vieze kwijlapparaten met poepbillen en stinkadem. Maar papa zei dat het voor kinderen erg belangrijk is om een diertje te hebben, een onafhankelijk gezinslid, waar ze al hun verdrietjes bij kwijt kunnen, waar ze voor leren zorgen en waar ze oprechte vriendschap van krijgen. Dat ik nog maar eens op moest letten, dat ik dingen in mezelf zou herkennen en kon leren van de hond en dat de hond en ik erg veel om elkaar zouden gaan geven, omdat een hond feilloos weet wat voor vlees hij in de kuip heeft en ik ging over stag, maar ik van een hond houden, nee, dat dacht ik dus niet, ik deed het louter voor de kinderen zei ik hem nog.

  In de Beemster vond ik een fokker van erg kleine hondjes, met een gladde vacht, ik dacht dat is minder poep, minder kwijl en minder hond in huis. Weken werd op Tommy gewacht en de ik ga dit en dat met het hondje doen waren niet van de lucht in ons gezin, maar op de dag dat Tommy kwam, was niemand thuis, niemand had tijd en daar zat ik dan, met een bolletje wol, dat in mijn hand paste, zo groot als een klein voetje en oogjes die heel pienter en lief de wereld inkeken, ik was dadelijk verliefd op dat kleine hoopje.

  In die jaren was ik nog in goeden doen, woonde in een villa aan een bocht in het water, grenzend aan die mooie Beemster met megatuin, we hadden veel bedrijven, veel grond en goed, maar ik was zo ongelukkig als je, je maar kunt bedenken, mijn man was een harde werker, maar zijn hart begreep ik niet, ook niet op de dag dat piepkleine Tommy een plasje deed op het peperdure witte marmer, met gouden adertje. Hij werd witheet en pakte die lieve kleine Tommy woest beet en haalde het zachte gevoelige neusje van Tommy over de ruwe voegen van het marmer, ik zag die kleine lieverd ineen krimpen. Vanaf die dag heeft Tommy alleen heel woest gegromd en haar tandjes laten zien als “de baas” weer in huis kwam.

  Je weet hoe dat met kinderen gaat, ze vinden dieren prachtig, maar de zorg slaan ze vaak over, dus ik verzorgde Tommy en ik, die nooit van honden had gehouden, was vol van Tommy en het werd op dat moment mijn derde kind.

  Na mijn scheiding kwam ik Tommy af en toe nog eens tegen en van verre zag of rook ze me al, ze sprong dan mega hoog voor zo een klein hondje en draaide snel rondjes waar Sjoukje Dijkstra niks bij is. Dat moest ik haar wel knuffen, want eerder gaf ze al die toeren niet op. Nu bijna twintig jaar later kan ik alleen maar denken, mijn vader had gelijk.

Zilver.
 
 

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-06. Bookmark de permalink .

51 reacties op Tommy (in het kader schrijven over dieren)

 1. Morgaine zegt:

  agos:(
  Misschien komt er ooit nog een hondje..

 2. Zilver. zegt:

  He, Morgaine, ik ben weer on the blog, ik kom vandaag weer overal lezen.
  Ach, het was zo een lieverd!Reactie is geredigeerd

 3. Bart zegt:

  Ach, wat een lief verhaal…
  heel mooi…die Tommy toch…
  groet, BartReactie is geredigeerd

 4. Johan HvD zegt:

  Strax kommek effe lezen, Zilver. Kheb je wel alvast in de lijst gezet… :-))

 5. Zilver. zegt:

  Dag Bart, ik heb genoten van je foto’s en wat een gaaf idee, ik had het deze week zo druk dus had het in mijn agenda gezet en vandaag heb ik deels vrij, dus dadelijk het verhaal van Tommy verteld, want dat stond als een huis, toen ik je plan las, het moest over Tommy gaan.

 6. Zilver. zegt:

  Dag Johan, kom ik even bij jou.

 7. de Stripman zegt:

  Beetje droevig, maar wel mooi !

 8. Duval zegt:

  … wat mooi geschreven…

 9. Zilver. zegt:

  Dank je Stripman, komt vast dat mijn huwelijk niet zo leuk was, maar Tommy was erg lief en dat maakt een hoop goed.
  Dank je Duval!:^)

 10. Maria-Dolores zegt:

  Ik zou je Tommy zo terug willen geven…

 11. ScrambleX zegt:

  Mooi geschreven Zilver.
  Best wel een triest verhaaltje eigenlijk…
  En toch door de aanwezigheid van Tommy weer opbeurend.

 12. kees smit zegt:

  Ik ben ook boos op die man, Zilver, is ie gek.

 13. Zilver. zegt:

  Maria, je bent lief.
  SchramleX, Tommy opende mijn ogen denk ik.
  Kees, erg he, dat doe je toch niet, mijn bloed gaat er nog van koken.

 14. On Yer Bike zegt:

  Mooi, Zilver.

 15. Zilver. zegt:

  On Yer Bike, dank je wel!

 16. Zwollywood zegt:

  Zilver…heb je toevallig ook nog een foto van je lieve Tommy….ook al heb je die hond niet meer…het was wel een stukje van je leven….en wat van jou is kun je in ere herstellen…bij je houden wat van jou is of was – al is het maar op een foto – is goed voor je!Reactie is geredigeerd

 17. Zilver. zegt:

  Ergens een in een doos zit de foto, zit Tommy op mijn schoot, was ik op visite na de scheiding, maar waar die foto is?

 18. Bart zegt:

  Zilver, die foto van Tommy komt wel een keer boven…en dan gewoon voor ons plaatsen,…deal? :-))

 19. Annelies zegt:

  Wat een vertederend verhaal, en zo moeten lachen om je "vieze kwijlapparaten en poepbillen" !

 20. Zilver. zegt:

  Bart, afgesproken.
  Annelies, ik gruwelde er voorheen van, maar ja, liefde maakt het hart week.

 21. Heer_Lot zegt:

  Blij dat Tommy in je leven verscheen, ze kunnen zo lief zijn hé :-))

 22. Zilver. zegt:

  Heer-Lot, zo lief, dat ik er nog van volschiet.

 23. tammie zegt:

  mis mijn hondje ook nog iedere dag hoor

 24. Zilver. zegt:

  He, lieve Tammie, ja, het is allemaal wat, ik ben erg moe, wat voor diensten heb jij? Die reistijd is ook wat, met de auto was het maar 20 minuten in het weekend, de viespeuk bracht me, maar met de trein snel bijna twee uur heen en weer bijna twee uur terug, hangt van de locatie af en de verbinding met bus en metro, maar goed, ik heb ze weer verdiend en veel geleerd, ik ga straks naar die vacature van jou kijken, maar eerst even naar tante witte stoel, kussssssssssssssssssssssss.

 25. Zilver. zegt:

  He, Tamara realiseer me net, dat jij de voegenman een beetje kent, het verdriet van na de scheiding, pffffffffff, als we toen elkaar niet hadden gehad, je was mijn blonde redddende engel en wat hebben we gelachen om het bietenveld en bleu van de keuou.

 26. Thera zegt:

  Ja Zilver, je vader had gelijk. Hij zal zich vast enorme zorgen over jou gemaakt hebben. Hele goede tip van hem.

 27. Zilver. zegt:

  Tam, begin van juli (rond de 14 of zo, wat denk je dan van met zijn tweetjes naar Valkenburg en Maastricht? Net als vroeger, dan dansen tot in de nacht, tot onze voeten er bijna afvallen, denk er even overna, ik krijg ongelovelijk zin.

 28. K zegt:

  Natuurlijk heeft je vader gelijk! En je man had een trap onder de kont verdiend! Die hond zal broodnodig zijn geweest voor de kinderen en jou erbij.

 29. Zilver. zegt:

  K, ja, papa had gelijk en die trap heb ik later denkbeeldig gegeven en wat was dat een bevrijding en de liefde van de hond een verademing.
  Ik ben bang dat ik post voor jou verkeerd heb verzonden, was nav de dol, kwam ik nu even op terug, hij is naar Anita gegaan, oei, alleen uitleg van mijn kant, ik hoop maar niet dat Anita boos is, zal kijken of ik het kan goedmaken en jou als nog de teks sturen
  Dag lieve meid.

 30. K zegt:

  Nee hoor, Anita wordt niet boos! Ze zal het wel doorsturen als ze het snapt. Geeft niet, ik zie ze vanavond toch.

 31. Zilver. zegt:

  Als het goed is, hebben jullie nu beide een e-mail gehad, jij een met de tekst die ik schreef, was via Knut die beer verstuurd, zal ik nooit meer doen, was een doorgestuurde en een met een sorry aan Anita. Blij dat jullie het sportief oppakken, pffffffffffff, niks ernstig er in he, niks persoonlijks he? Pffffffffff, ik ga een uurlijk slapen, ben gewoon te moe.

 32. Coby zegt:

  Ach Zilver, wat een eenzaamheid spreekt ook uit je verhaal….Je schrijft dat je het hart van je man niet begreep, maar had hij wel een hart? Ook mede n.a.v. wat je schreef over hoe hij omging met kleine Tommie. Op zijn minst kan je stellen dat hij het hart niet op de juiste plek had. Gelukkig dat Tommie er was bij en voor jou en andersom.
  Lieve groet, Coby

 33. Zilver. zegt:

  Brok in mijn keel, lieve Coby, die jaren heb ik op een zijspoor gezet, ik schrijf er weinig over, zeer weinig, maar een ding is zeker van mijn achtiende tot mijn tweeendertigste heb ik een zeer nare tijd gehad en ik denk dat ik daarom nu zo blij ben met mijn leven nu.Dikke pakkerd, je voelt als een vriendin die nabij is.

 34. Zilver. zegt:

  Thera, ik zie nu pas je reactie, ik hoopte altijd dat hij niks zou merken, het was zelf zo een lieverd. Wat een bijzondere dag met al die dierenbijdragen, je zoon is geweldig, wat een lekkere knul.

 35. eric sombreric zegt:

  Leve Tommy! En over die vloer had ie zelf met zijn neus getrokken moeten worden, als was ie de mop.

 36. Zilver. zegt:

  Ja, eigenlijk wel, maar ook hij had zijn goede dingen, dus maar liever niemand met zijn neus over de voegen. Hij had een nare jeugd gehad en ik hoopte altijd dat hij nog eens lief zou worden, maar het waren zware jaren.

 37. bert zegt:

  sterke bijdrage voor dierendag, met aparte inval ook – erkenbaar …

 38. Zilver. zegt:

  Dank je Bert.

 39. cor zegt:

  aardig verhaal Zilver en leuk verteld

 40. Zilver. zegt:

  Dank je Cor, als jij het zegt, voelt het als een fijn compliment.

 41. jeg synes zegt:

  jouw vader was een wijs man, dat heb jij van hem meegekregen Zilver…….
  en jouw Tommy heeft je waarschijnlijk geholpen tijdens een moeilijke periode…..daar kan je hem nog steeds dankbaar voor zijn…
  samen met hem heb je wijze lessen geleerd die je nu in je leven toepast….
  koester die herinnering maar lieve Zilver…
  jegkys

 42. Zilver. zegt:

  Jeg, dank je wel, jouw reacties zijn vaak als een kus en een pleister op een pijnlijke plek, dank je voor zoveel liefde.

 43. Doortje zegt:

  ach lieve meid, wat heb jij toch ook veel meegemaakt!

 44. Zilver. zegt:

  Door, soms denk ik… ach laat maar, ik kijk maar recht vooruit.

 45. rachel zegt:

  Bij ‘de baas’ denk ik eerder aan hard dan aan hart. Wie begrijpt dat wel? arme piepkleine Tommy.

 46. Zilver. zegt:

  Ja, ach, dat schattige gevoelige neusje, zo teer, zo erg.

 47. eric sombreric zegt:

  Dan neem ik het terug, en suggereer een mindere straf. Ik voelde me ook eigenlijk een beetje impertinent.

 48. Zilver. zegt:

  Je bent gewoon grappig en lief! Welterusten Eric.

 49. tam zegt:

  de voegenman??
  wat hebben we toch doorgehaald he, valkenburg is nooit meer wat het geweest is sinds wij er niet meer samen komen!
  we moeten echt even bijkletsen he je zoveel te vertellen wil ook zoveel van je weten.
  over ons leven en liefdes (terwijl we al die jaren zo dicht bij elkaar wonen ??????)
  de laatste weken zijn zo.. ik weet het niet jij ,jeroen en nog meer..
  het moet weer mooi weer worden kunnen we een terrasje pikken op het strand, het ik straks wel weer vakantie tijd, ook voor de kinderen.
  kus

 50. Tam zegt:

  in een groen groen knolle knolle land
  m’n opa, m’n opa, m’n opa
  hihihihi wat hebben we gelachen (en gehuild)
  kus
  ga weer aaan het werk vanavondReactie is geredigeerd

 51. Zilver. zegt:

  Ja, het is allemaal wat, mij raakt het ook zo, we hebben gewoon een bijzondere tijd met zijn tweeen meegemaakt en het is zo apart dat we nu met een ploeg van die tijd weer bijeen zijn, in het hoofd dan, ja, dat is een beter idee, avondje/middag strand en dan blijkletsen.
  De voegenman, mijn ex, ha, ha, kwam door dat ik in het verhaal schreef wat hij deed met Tommy.
  Ik hoor net dat ik in juli een dagopname krijg, dus dat gooit roet in mijn vakantieeten, is maar goed dat we nog niks hebben staan, jij en ik. Met de viespeuk gaat het goed, hij is lief, erg lief en zeer apart, nou, dan kan ik hem de hand schudden en hoe gaat het met J? Ik hoor het, dikke kus and i love You.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s