Stage lopen in een verpleeghuis. (herhaling)

De magnetron.

Ze had van die schattige puntschoentjes en de haren strak in de lak met kuif en keek haar ogen uit, het was haar eerste stage in de zorg en op school hadden ze het over veel dingen gehad, maar niet over de geur die hier in het huis woonde en ook niet over de hard lopende verpleegsters, nu liep ze al een halve ganglengte achter op de persoon die haar vandaag alles zou laten zien.

Dan hebben alle bewoners ook een mooie magnetron op de kamer………….. het jonge meisjes op de schattige puntschoenen gluurde achter het bedgordijn en zag een oude dame liggen in een vervuilde pon, met de handen vastgebonden aan het bedrek. Op de gang vroeg ze heel beleefd, kan die mevrouw dan nog iets koken of opwarmen in de magnetron? De verpleegkundige met stoere sandalen en lichtelijk besnorde bovenlip trok haar wenkbrauwen heel hoog op. Nee, die magnetron gebruiken we om de mensen te wassen! Het meisje met de schattige puntschoenen trok nu op haar beurt de wenkbrauwen op. Maar daar past een mens toch niet in?

Veranderingen en bezuinigingen in de zorg.

Vroeger werden zieke mensen gewassen met een of twee waskommen, handdoeken en washandjes met een lekker stukje zeep, later mocht men onder de douche of in bad, nu mag men al blij zijn als je elke dag, een nat washandje over je heen krijgt, water komt er niet meer aan te pas, zeep zit al in het lapje en je droogt vanzelf op, geen gesjouw met kommen, geen grote afwas in de spoelkeuken en het gaat lekker snel, want wie wil er nu in een verpleeghuis werken tegen een laag loon, veel verantwoordelijkheid dragen en weinig arbeidsvreugde en weinig status. ( te weinig dus)

De doekjes lijken de oplossing, maar of het leuk is en goed voor het milieu? De doekjes zitten in een pakje vergelijkbaar met de glorixdoekjes waar jij de wc mee doet en worden opgewarmd in de magnetron.

Elke keer als ik de wc een tussendoorbeurtje geef met een glorixdoekje, denk ik aan later, krijg ik dan ook zo een geweldige badbeurt?

De zorg komt geld en handen tekort, het buget is net zo uitgeknepen als het washandje van weleer.

Zilver.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-06. Bookmark de permalink .

12 reacties op Stage lopen in een verpleeghuis. (herhaling)

 1. Doortje zegt:

  ik vind die doekjes wel een uitkomst moet ik zeggen. Veel van mijn patiënten vinden het heerlijk en het verzorgt de huid gelijk. Voor hartfalenpatiënten is de wasbeurt tamelijk vermoeiend en zo zijn we snel klaar. Ik droog wel na met een handdoek trouwens anders krijgen ze het toch een beetje koud.
  En als hun conditie het toelaat dan gaan ze lekker onder de douche.
  groet D

 2. Geroma zegt:

  Mooi omschreven, zilver….!
  Liefs, Geroma

 3. Heer_Lot zegt:

  Weer iets geleerd, had geen flauw idee dat zo’n doekjes bestaan.

 4. Zilver. zegt:

  Door, dus jullie gebruiken ze, weet je ook wat een pakje kost? Moest jij er ook aan wennen dat je hand er niet in kan of hebben jullie anderen?
  Dag Geroma, dank je
  Heer-Lot, ik kwam ze in 2005 tegen in een verpleeghuis en ik keek mijn ogen uit.

 5. tamara zegt:

  ook wij hebben van die doekjes, maar ik gebruik ze nooit, als ik (nog eens) iemand op bed was dan met water en zeep.
  doekjes zijn wel duur

 6. Doortje zegt:

  Zilver,
  het zijn gewoon washandjes waar je je hand in kan steken. Wij gebruiken ze vooral voor ernstig zieke mensen waarvoor het wassen met water en zeep te inspannend is. Ik vraag wel altijd of ze liever met water en zeep gewassen willen worden. Mijn ervaring is dat veel mensen het erg prettig vinden. Het ruikt ook lekker en is verzorgend voor de huid. Het is vast duur maar dat is warm water en washandjes en handdoeken gebruiken ook.

 7. koen -Drijfveren zegt:

  goed geschreven en weer wat geleerd, ook van de reactie Doortje.groet!

 8. Zilver. zegt:

  Door, toen ik ergens kwam kijken was er een pilot, je kon er je hand niet insteken en ik heb proefgewassen en ik miste dat mijn hand erin kon, gelukkig dat dit bij jou wel kon, er was daar haast geen werk in de spoelkeuken dus dat scheelde veel tijd, ook geen geknoei met kommen, die ook zwaar zijn, voor mij was het erg nieuw, maar ik begrijp van jou en Tamara dat het nu al op meerdere plaatsen wordt gebruikt, ben ook benieuwd naar de vorm van vervuiling en belasting voor de natuur, weten jullie hier ook iets van?
  Koen, door is Superdoor het neusje van de zalm van de zorg.
  He Tammie, dus je hebt wel een keuze, gelukkig.Reactie is geredigeerd

 9. Doortje zegt:

  Zilver,
  ik weet niet of het slechter voor het milieu is dan wassen met water en zeep. Wat ik wel weet is dat het veel tijd scheelt en inderdaad ook veel werk in de spoelkeuken en wasgoed. Daar is ook wat voor te zeggen toch?

 10. Zilver. zegt:

  Ja, zeker, ik ga gewoon een keer op onderzoek uit en met de hand er in zal het een stuk schelen, kom je beter in de hoekjes en gaatjes.

 11. annet zegt:

  En een handvol Reiki…
  kusje uit de knuffeltrommel voor jou…x

 12. Zilver. zegt:

  Dank je wel, ik zie het nu pas, nu komen de berichten binnen als spam, mis ik een hoop, veel kusjes terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s