Opzij novembernummer. (meer handen aan het bed?)

foto
in het opzijnummer van november een stukje gewijd aan de zorg, dat de vergrijzing genadeloos dichterbij komt, dat als er niks gebeurt er gaten vallen bij de verzorging van ouderen. de conclusie van het blad was: meer mensen aan de slag in de zorg.

Het stuk belicht hoe zwaar het werk in de zorg nu is, er wordt geschreven over de gebroken diensten, dit wil zeggen, dat je in de morgen begint, in de piek, dat je naar huis gaat, als een ieder schoon uit zijn bed is en op de po heeft gezeten en zijn broodje heeft gehad en dat je in de middag en soms in de avond komt, om de mensen weer in hun bed te doen, met de nodige verzorging.

Maar dit is niet nieuw, dertig jaar geleden begon mijn carrière in de zorg en ook ik had toen al van die diensten, echt doodvermoeiend, want je komt bekaf in de avond thuis, je hebt er een hele lange dag opzitten en de uren in de middag dat je vrij bent, doe je snel je eigen huishouden en na een lange week met deze diensten verslaap je de tijd ertussen om te overleven.

Wat is er wel veranderd? In mijn tijd kwam ik in het huis waar ik werkte niet weg met minder dan vijf dagen werken, je moest fulltime werken, was je moeder, nou dan had je mooi pech, je werkte fulltime en anders maar niet.

Als ik nu wel eens ergens voor onderzoek kom kijken (mijn werk) zie ik in verpleeghuizen nog de schrijnende lange rij wachtende voor de wc, om naar bed te gaan en op het eten wachten.

Waar moet de verbetering van komen, meer handen aan het bed, betere beloning voor de zorgverleners?

Zouden we niet moeten zorgen voor minder zieken? DUS
Een schoner milieu
Beter voorlichting over voedsel
Voorlichting over verslaving
Voorlichting aan onze jeugd op school en in de media, wat de gevolgen zijn van je leefwijze in de toekomst.

We kwamen dertig jaar geleden al handen te kort en werden slecht betaald, we moeten het nu maar eens zoeken in voorlichting en preventie, wat denk jij daar van? 

Zilver.

Foto: artikel in de Opzij.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2006-10. Bookmark de permalink .

15 reacties op Opzij novembernummer. (meer handen aan het bed?)

 1. Kumari zegt:

  ik ga het artikel morgen lezen in de trein en zal dan reageren, oke? Ik had t nl al wel gezien en geen tijd gehad om te lezen (fulltime werkend in de zorg he.., haha)…Reactie is geredigeerd

 2. Zilver zegt:

  Ja, leuk!

 3. Annet zegt:

  En meer kennis van astrologie en homeopatie en de Bachbloemenremedies. Wat heb ik daar een steun aan gehad. Liefs van Annet – ook werkzaam in de verslavingszorg!

 4. Zilver zegt:

  Annet, wat een mooie toevoeging en je bent me er eentje, wat doe jij?Reactie is geredigeerd

 5. K zegt:

  Ik dacht net dat we handen te kort gaan komen in de zorg net omdát we gezonder leven en ouder worden. Ouderdom komt met gebreken en zodoende…

 6. Zilver zegt:

  Dat is een mooie invalshoek, ik zie hier in de omgeving juist veel mensen met longproblemen, al op jonge leeftijd, veel hart en vaatproblemen en kanker, de zaanstreek ligt vol asbest. Ik denk na over jouw punt. In het verpleeghuis hier in de buurt veel veertigers, door drank en drugs. De oudjes zijn hier ook wel fit hoor!

 7. K zegt:

  Asbest? Ik vind dat we een redelijke wetgeving hebben over asbestsanering. Houd men zich daar niet aan dan? Hier zijn de gemeenten daar best streng in.

 8. Zilver zegt:

  Hier ligt het al sinds jaar en dag overal opgeslagen, veel kankergevallen hier.

 9. K zegt:

  Opslaan is niet erg. Je moet het afschermen en niet breken.

 10. K zegt:

  Even vergeten. Ik denk dat de kankergevallen net komen uit onwetendheid hoe juist te saneren igv asbest. Het moet hier verwijderd worden door personen in witte pakken(met maskers) en moet daarna in folie ingepakt naar de opslag.

 11. de Muze zegt:

  Vertel dat ook eens aan de andere mensen die vanwege hun functie bij zo een actie aanwezig zijn zonder, lees zonder enige bescherming. En dan staan ze wel direct naast de mannen in hun witte pakken.

 12. K zegt:

  Bedoel je de opzichters? Die moeten een eindje verderop staan. Gezond verstand op de aan-knop.

 13. Zilver zegt:

  K, hier heeft hetlag gelezen zonder dat men wist wat het was, is naar alle kanten gewaaid. Nu kent men denk ik wel alle plekken.

 14. Zilver zegt:

  K, ja, het moet heel voorzichtig gebeuren door bedrijven die ik dacht daar een diploma of bevoegdheid voor hebben, vroeger kende men het gevaar niet, wij hadden thuis vroeger een plaatje op het gasstel om de koffie warm te houden, mmaar niet te heet, van asbest, ik speelde daar graag mee, mijn ouders wisten niet dat het schadelijk was, ik ook niet.

 15. Zilver zegt:

  Jac, zie de lozing in het buitenland van ons vuil, ook zo iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s