Heffer in Amsterdam

foto
Heffer is gevestigd in een mooi monumentaal zandstenen gebouw aan de achterkant van de Beurs van Berlage, dat in recente tijd geheel gerestaureerd is. Van oudsher op dit stedelijk knooppunt, tussen stadhuis en IJ aan de Oudebrugsteeg (hoek Beursstraat) al een ‘Stads-Excijnshuis’. Het ‘accijnshuis’ bij de Oude Brug, eerste en oudste brug van Amsterdam, diende voor het beheer van de accijnzen die moesten worden betaald voor de producten die de VOC meenam uit de ‘Oost’. Hier moesten vroeger de invoerrechten voor graan, bier, wijn, turf, kolen etc. betaald worden. Het was het domein voor “handelaren, smokkelaars en leuningbijters”.

Laat in de 16e eeuw was er nog een weids uitzicht over het Damrak waar de handelsschepen aanmeerden, maar sinds 1903 is dit vervangen door het imposante gebouw de Beurs van Berlage nadat de Amstel voor een stuk is drooggelegd.

De archiefstukken vermelden geen bouwmeester bij het ‘accijnshuis’, maar algemeen wordt verondersteld dat Jacob van Campen de ontwerper moet zijn geweest. Het stadsbestuur besloot tot de bouw van een nieuw kantoor voor ‘den Grooten Excijns’ dat in 1637 en 1638 in stijl werd opgetrokken. De bakstenen voor- en zijgevel van het Accijnshuis werden opgesierd met kolossale Ionische pilasters van zandsteen. En de beide toegangsdeuren in de Oudebrugsteeg kregen een natuurstenen omlijsting. Boven de linkerdeur beschermen twee gebeeldhouwde leeuwen een schild met daarop een koggeschip (het stadszegel), de twee leeuwen boven de rechterdeur houden het stadswapen (de drie Andrieskruisen) vast.

De vier ramen op de begane grond die uitkeken op het Damrak, nu op Beursstraat en de Beurs van Berlage, kregen afwisselend driehoekige en boogvormige frontons. Later is er boven op de kroonlijst een extra bovenverdieping gekomen.

In het ‘Accijs-huis bij de Oudebrugh’ hadden de ‘vijf Accijsmeesters hun zitplaets’. Het college van accijnsmeesters was één van de weinige colleges die niet in het stadhuis zetelden, maar een eigen onderkomen hadden.

Met de belastingherziening die de Fransen rond 1800 invoerden, lijkt Oudebrugsteeg 7 zijn functie als Stads-Excijnshuis te hebben verloren. Tot ongenoegen van moraalpredikers begon het Accijnshuis in 1890 aan een nieuwe carrière als ‘Tapperij Slijterij’. En een dranklokaal is het gebleven, vanaf 1924 onder de naam Het Wapen van Amsterdam.

Evenals het Accijnshuis vroeger,was dit café onlosmakelijk met de scheepvaart verbonden. Het was vooral een trekpleister voor binnenvaartschippers. De schippers wachtten op een vracht en als ze eenmaal ‘an de reis’ waren, dronken ze daar in Het Wapen van Amsterdam een borrel. Ook hield een particuliere bevrachter kantoor in het café. Nadat de schippersbeurs eind jaren tachtig naar de Houthaven verhuisde, sloot Het Wapen van Amsterdam zijn deuren en sinds 1997 is Heffer hier gevestigd. 

Bron: http://www.heffer.nl

Oudebrugstreeg 7 • 1012 JN • Amsterdam • Tel. (020) 42 84 488 • info@heffer.nl 

(Vandaag was Zilvertje hier samen met haar Beschermengel)

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2006-02. Bookmark de permalink .

2 reacties op Heffer in Amsterdam

  1. zwollywood zegt:

    Wow en gaat je BE ofwel beschermengel je beschermen zilvertje?

  2. Zilvertje zegt:

    Ja, doet hij al een jaar of twee, hij is lief, hij nam een foto van me in Heffer en ik zit te denken zal ik hem (Zilvertje, niet de Engel) erop zetten, ach, wat maakt het ook uit, ik stond hier al zo vaak, kun je een beetje zien hoe mooi oud Heffer van binnen nog is, echt nog vroeger!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s