Ik doe het op de fiets!

Natuurlijk, ook ik heb mijn rijbewijs, al heel lang, ik gok, op meer dan twintig jaar, het leek me zo handig en minder kwetsbaar, maar ik vond dat ik tijdens mijn rijlessen, minder oog had voor de fietsers en de voetgangers, terwijl ik zelf elke dag ondervond, hoe kwetsbaar je bent te voet of op de fiets. Het ging ook allemaal zo lekker, zo soepel en het was zo warm in de auto en dat gaspedaal dat wilde wel naar de bodem zakken.

Ploeterende moeders op hun fiets met een kindje voorop en een kindje achterop en soms nog een in de nek bijeen gehouden door moedershand die nog over was, ik zag ze wel, maar het voelt toch anders in een koetsje dat vanzelf gaat, met volop warmte en luxe, ik dacht dat ik er ook nog altijd nog wel even langs kon, terwijl ik wist, er hoeft maar een kindje te wiebelen en de moeder ligt op straat. Oranje licht, beetje gas erbij, voetganger die wil oversteken, joh, ik ben zo voorbij, laat  hem maar even wachten.

Ik heb mijn rijbewijs en fiets, naar mijn werk, naar de trein, naar de school van mijn kinderen, naar het strand, eigenlijk altijd en overal, heb ik ook nog voor de land over zand reizen een vouwfiets en joh, wat is het lekker, zelfs met die kou, ik rijd toch elke morgen zo een veertien kilometer naar mijn werk en in de avond weer terug. Bezoek ook nog cliënten op de fiets, dus bij elkaar heel wat kilometers per dag. Ik rijd nooit meer in de auto, al meer dan twintig jaar niet.

Kwetsbaar ben ik wel als fietser, weinige laten wat ruimte voor mij over, als een licht op rood gaat, als een brug open staat, als ze mij passeren, eigenlijk zouden meer mensen weer op de fiets moeten stappen om dit allemaal opnieuw te beleven en ohhhhhhhhh, wat gaat het dan weer lekker ruiken in Nederland. 

Zilvertje.

Over Trudy

Woest als vloed, rustig als eb, glinstert als zilver met soms een beetje aanslag.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2006-01. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ik doe het op de fiets!

 1. in the sun zegt:

  Ja, ook ik fiets. Maar nadat ik vorig jaar tot 3 keer toe de berm in heb moeten duiken door een automobilist die denkt dat 60 Km per uur moet worden omgezet in Miles per uur, ga ik in de winter toch liever met de trein. Maar vanochtend kon het weer , voor het eerst dit jaar de 45 kilometer weer fietsend afgelegd.

 2. Eline zegt:

  Je hebt helemaal gelijk.

 3. Zilver zegt:

  In de sun, ik lees nu pas je reactie, 45 kilometer, geweldig!
  Eline, je bent echt bij het begin begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s